Terug naar media

117 jaar payments en geen vooruitgang?


Blog: welke tech veranderingen in het bankwezen zijn voor Floris bepalend?
Blog: 117 jaar payments en geen verandering?

Vorige week is de oudste vrouw ter wereld overleden. De jongedame in kwestie had de prachtige leeftijd van 117 jaar bereikt en was de laatst nog levende persoon op aarde die geboren was in de 19e eeuw. Er werd een plechtig artikel over haar geschreven in een grote Nederlandse krant over alles wat deze mevrouw in haar leven meegemaakt had. 2 Wereldoorlogen, het eerste vliegtuig, de invoering van het vrouwen stemrecht, de grote depressie in de jaren 30 en nog een paar andere dingen.

117 jaar en geen gamechanger?

Ik vond het merkwaardig dat ik in dit artikel helemaal niks terug kon vinden over de invoering van het girale betalingsverkeer in de jaren 60, de komst van het internet of dat ze de invoering van Instant Payments in 2019 precies gemist heeft.

En wat ik pas echt bizar vind? Niks over Uber, AirBnB, Facebook, Netflix, Spotify of andere tech! Zelfs geen Google, niks! Terwijl dit toch de techbedrijven zijn die mijn leven echt ingrijpend veranderd hebben en zullen blijven doen. Dit zijn voor mij de gamechangers.

Maar als ik er wat langer over nadenk dan denk ik ook gelijk; het valt toch wel mee allemaal? Wat heeft Spotify, Netflix of Uber nou eigenlijk concreet aan mijn leven veranderd? Niet zo heel erg veel (geloof ik). Het grootste verschil is dat ik vroeger belachelijk lang moest wachten voordat ik een film had uitgezocht in de videotheek (waar ik dan nota bene ook nog met de auto naar toe moest. Of erger nog; op de fiets!).

Welke Tech heeft jouw leven veranderd?

Ok ok, Spotify heeft wel een hoop veranderd in mijn leven: met name dat ik geen 40 minuten meer hoef te wachten tot mijn bestandje van 3 megabyte gedownload was via Kazaa. Dus eigenlijk heeft die technologische vooruitgang mij alleen maar meer vrije tijd gegeven die ik vervolgens (meestal) weer spendeer aan het gebruik van meer technologische vooruitgang.

Succesvolle payments oplossingen met #fintech
Succesvol betalingsverkeer met #fintech

Ja, ik kan wat sneller een vliegticket vinden dan vroeger en kan ook sneller aan heel de wereld laten weten wat ik op mijn ontbijttafel had staan tijdens 2e paasdag. Maar hey, wie zit er eigenlijk te wachten op de kennis van het feit dat ik een paasbrood van € 12,50 op de markt heb gekocht en dit vervolgens met een kop koffie op bed genuttigd heb. Jullie niet. En toch weet je het nu. Dankzij het internet.

Tikkie payments! Jij bent ‘m. 

Overigens, niet onbelangrijk en erg persoonlijk. Het paasbrood wilde ik contactloos betalen. En zoals iedereen wel eens heeft, had ik een klein momentje ‘saldo ontoereikend’.  En dus betaalde een belanghebbende de boodschappen en heb ik de persoon netjes, samen met de rest van de boodschappen,  terugbetaald. Via Tikkie. Hoezo geen verandering in mijn leven?