Terug naar media

Blog: No guts, no glory


Barbara blogt over het aangaan van uitdagingen
Blog: No guts, no glory

Voor mijn weekendtrip naar Spanje was mijn paspoort verlopen. Hier kwam ik natuurlijk pas drie dagen van tevoren achter waardoor ik gedwongen werd een spoedaanvraag te doen. Het eindproduct kon ik binnen 24 uur ophalen bij het gemeentehuis, wel tegen een betaling van €120,-. Na ontvangst kreeg ik meteen weer de reiskriebels in mijn buik. 30 lege pagina’s betekent ruimte voor 30 douanestempels van over de hele wereld. Mijn doel voor de komende 10 jaar? In 2027 staat mijn paspoort vol!

Nu of nooit!

Daar wil ik het in mijn blog over hebben: doelen stellen, grenzen verleggen, uit je comfort zone komen, een sprong in het diepe wagen. En vooral, altijd jezelf blijven uitdagen. Want is dat niet wat onze generatie tegenwoordig verplicht is om te doen? Hoe vaak krijgen wij jongeren te horen, dat wij nooit zo hard werken zoals ze dat vroeger deden. Of dat wij in onze handjes moeten knijpen voor de mogelijkheden die wij hebben. Of dat door de globalisering letterlijk de wereld aan onze voeten ligt, en dat we dat vooral moeten aangrijpen. “Want voor je het weet ben je oud, heb je kinderen, geen tijd meer en is alles voorbij”. Laten we dus nu maar al die kansen aangrijpen en af en toe een sprong in het diepe wagen.

Ieder zijn doel

Toen ik bij Octas kwam werken in maart 2017, zat ik nog vol in het hoogseizoen van mijn sport: roeien. Je grenzen verleggen en doelen stellen is in de topsport een understatement. Om het in roeitermen te houden: haal voor haal, inch-by-inch. Tot je als eerste over de streep komt, vecht je door en verleg je je grens. Dit betekent voor mij niet, dat je in alles het eerste moet zijn omdat dat moet of omdat het mogelijk is. Nee, omdat jij vanuit jezelf dat wil en niemand anders behalve jij daar invloed op hebt.

Wat die persoonlijke drive is maakt niks uit; een doel is een doel. Het gaat niet om wat de uitdaging is, maar hoe je wordt uitgedaagd. Uiteindelijk is progressie hetgeen wat je naar het eindresultaat brengt. De één haalt voldoening uit 10 dingen doen op een dag, de ander uit 1 of 2, so be it. Hoe je dit bereikt is misschien nog wel belangrijker. Het beste gevoel ooit is als je jouw doel bereikt na een goede dosis lef en inspanning. Zoals mijn coach zei: de weg ernaartoe is zoveel belangrijker dan waar je uiteindelijk eindigt. Om het even lekker cliché te houden.

Stap uit je comfort zone

Bijvoorbeeld, voor de young professionals onder ons, hadden jullie vijf jaar geleden bedacht dat je op de plek zit waar je nu zit? Dat je via een detacheringsbureau in het financiële bankwezen terecht zou komen? Zo ja, super mooi dat je dat is gelukt. Zo nee, dan heb je dus onbewust een sprong in het diepe gewaagd en je grens verlegd. Hopelijk heb je dit gedaan omdat jij dit wilde en niet omdat anderen dit van je verwachten. Hoe tof is het dat je via Octas hoogstwaarschijnlijk nog meer kansen zult krijgen en je interesses kunt verbreden. Bij het detacheren op projectbasis liggen de kansen voor het oprapen en nieuwe uitdagingen op de loer. Kom uit je comfort zone door aan de slag te gaan bij verschillende werkgevers, hoe tof is dat!

De strekking van het verhaal is: daag jezelf altijd uit (ook in kleine/onopvallende dingen), verleg je grenzen en stap in het diepe! No guts, no glory! Niet omdat anderen iets van je vragen, maar omdat jij iets wil en omdat dat voor jou uitdagend is. Ik ga over twee weken mijn grens letterlijk verleggen van Amsterdam naar Canada en zal Octas gaan verlaten. Even lekker uit mijn comfort zone stappen. Vind ik dit spannend? Natuurlijk, maar daar wordt ik ook weer groot en STERK.. van ;).