Terug naar media

Blog: Ben jij plastic-vrij?


Blog: Ben jij plastic-vrij?

Het is een maandagochtend begin 2017 en de week is gestart. Bij het maandagochtendritueel van Octas hoort de bezorgservice van de supermarkt die de weekboodschappen komt brengen. Fruit, brood, beleg en een heleboel plastic flesjes met gebotteld water. Die flesjes gebotteld water zijn binnen no-time op, vooral tijdens de warme dagen. En ja, water drinken is belangrijk. Het ene na het andere flesjes wordt gedronken, in de prullenbak gegooid en vervolgens wordt er een nieuw plastic flesje uit de koelkast gehaald.

Onzichtbaar plastic

Een aantal weken geleden heb ik de documentaire ’A Plastic Ocean’ gezien. Deze documentaire gaat over een journalist die op zoek gaat naar de blauwe walvis. Echter komt hij tot de schokkende conclusie dat de blauwe walvis leeft in een oceaan vol plastic. Er drijft enorm veel plasticafval in de oceaan en een deel daarvan kunnen jij en ik met ons blote oog zien. Daarnaast is er ook een groot deel van het plastic zo klein geworden dat het voor ons niet meer zichtbaar is, maar wel net zo schadelijk. Veel dieren die in en om de oceaan leven krijgen plastic binnen en het gevolg hiervan is dat ze sterven, omdat hun maag al dit plastic niet kan verwerken.

Geraakt door plastic

Zelf ben ik nogal nuchter van aard en niet erg snel onder de indruk, maar deze film heeft daar verandering in gebracht. De beelden van stervende dieren, mensen die op een vuilnisbelt vol plastic leven en het feit dat ook jij en ik hele kleine plasticdeeltjes (BPA) in ons lijf hebben, heeft me diep geraakt. In het nieuws heb ik vaker gelezen over plastic in de oceaan. Echter drong de essentie nooit helemaal goed tot me door. Het zien van ’A Plastic Soup’ heeft echt indruk op me gemaakt en me laten realiseren dat er nu wat moet gebeuren.

Verklein je footprint

In het tweede deel van de documentaire wordt er gelukkig ook ingezoomd op diverse oplossingen voor het ‘plastic probleem’. Een deel daarvan komt bij innovatieve bedrijven vandaan die werkwijzen hebben ontwikkeld om het plastic beter te kunnen verwerken. Een ander deel van de oplossing is terug te vinden bij onszelf. Het minder of niet kopen van plastic flesjes draagt hier ook al aan bij. Daarom ben ik blij dat Octas een werkgever is met een duurzaam MVO-beleid en dat we meedenken over hoe ook wij als MKB-bedrijf een zo klein mogelijke footprint op de wereld achterlaten.

Nu, een half jaar later, heeft iedereen bij Octas een duurzame waterfles, zodat we nog steeds veel water drinken, maar minder plastic gebruiken. Het lijkt een kleine stap, maar ook de kleine stapjes helpen mee om extra zuinig te zijn op onze wereld!

P.S.

Heb je ergens een moment vrij in je agenda de aankomende periode? Dan zou het gaaf zijn als je de tijd neemt om naar A Plastic Ocean te kijken.