Terug naar media

Blog: Ga op food safari op de arbeidsmarkt


Blog: Ga op food safari op de arbeidsmarkt

Eten en recruitment, hebben die iets met elkaar gemeen? Meer dan je in eerste instantie wellicht denkt. Er zijn behoorlijk wat overeenkomsten te noemen tussen koken en de zoektocht naar het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten. Als gepassioneerd hobby-kok benoem ik als voorbeelden: creativiteit, lef en een positief eindresultaat. Natuurlijk is presentatie ook key. Wie wil er immers aan een gerecht beginnen dat er niet aantrekkelijk uitziet?

Werken naar het eindresultaat

Stel je het volgende scenario eens voor: het is bijna Kerstmis en je wordt ad hoc gevraagd het kerstdiner te verzorgen. Je hebt het druk en niet veel tijd, maar je wilt toch wat moois en verrassends op tafel zetten. Wat ga je dan doen? Juist ja, op zoek naar het perfecte recept. Omdat je goed voor de dag wilt komen is het een bijzonder recept waarmee je hoge ogen zult gooien. Dat houdt in dat er ook niet alledaagse ingrediënten in verwerkt zijn. Maar wat zal het straks lekker smaken en wat ziet het er dan mooi uit op de borden!

Blijven proeven

Door de drukte doe je op 24 december de allerlaatste boodschappen. Je ergste nachtmerrie wordt werkelijkheid: je kunt niet meer alle ingrediënten vinden. Eerst baal je ontzettend, maar daarna komt je strijdlust boven. Dat gerecht moet en zal op tafel komen. Hoe? Door te kijken hoe je ingrediënten kunt vervangen door ingrediënten die wél beschikbaar zijn. Als de smaak en structuur gelijk is dan moet het lukken. Je begint met koken en checkt continue of de smaak en structuur goed zijn. Heb vertrouwen, blijf proeven en strooi niet direct met grote hoeveelheden kruiden, maar doe het gedoceerd en weloverwogen. Laat het nog even pruttelen om de smaak in te laten trekken en proef dan nog eens. Probeer te ontdekken wat je mist: zoet, zout, bitter, zuur? Is de dikte van de saus goed of mag die dunner of juist dikker? Geen idee hoe je dit doet? Schroom niet op internet te zoeken, daar kun je werkelijk alle tips van de wereld vinden. Tot slot: zorg voor een mooie opmaak. Een gerecht dat met liefde en passie is gemaakt en mooi wordt geserveerd is te aantrekkelijk om aan je voorbij te laten gaan.

Creatief recruiten

Ik hoor je denken: “Lekker dit verhaal, maar wat heeft het met recruitment te maken?” Ik ontvang vele gave aanvragen die ik graag wil invullen, maar soms zit er een aanvraag bij voor kandidaten die niet bij bosjes te vinden zijn. Of het is een aanvraag die op een hele korte termijn ingevuld moet worden. Dan moet je dus creatief zijn en kijken naar de diverse ingrediënten van de aanvraag. Zo kreeg ik laatst een aanvraag voor een Stress Tester bij de bank om de Stress Test van 2018 voor te bereiden. Deze Stress Test is bedoeld om te testen of de bank klaar is voor de invloed van extreme (externe) omstandigheden. Waar en hoe ga je zo iemand vinden? Nu is het dus belangrijk om vindingrijk te worden.

Competenties en de basis mixen

Wat is het hoofdingrediënt dat niet vervangen kan worden en welke ingrediënten kunnen variëren? De basis van het werk was data analyse en kennis van bancaire producten. Daarnaast moest de kandidaat bij de interne klanten de vereisten ophalen, deze vertalen naar de ICT afdeling én in staat zijn om tussentijds te testen. Waar zoek je dan op? Juist, op competenties. Door hoofd van bijzaken te scheiden en deze terug te zoeken in ons netwerk aan kandidaten kwam ik op de ideale kandidaat uit. Hij had zelf nooit gedacht aan deze functie, maar was meteen razend enthousiast. Nu komt de presentatie: bij het voorstellen aan de klant moet je goed verwoorden welke competenties deze kandidaat geschikt maakt voor deze functie, naast het feit dat hij een goede data analist is. En ja, alles bij elkaar “at” de klant wat ik hem voorschotelde: onze kandidaat is op gesprek en maakt een goede kans op deze mooie functie.

Mijn passie voor koken komt dus goed van pas in mijn werk binnen de arbeidsbemiddeling. Het draait per slot van rekening allemaal om een scheutje creativiteit, een snufje lef en goed klaarstomen om tot een positief eindresultaat te komen.