Terug naar media

Blog: Hospitality in Finance


Blog: Hospitality in Finance

Voor mijn studie vertrok ik vanuit de Randstad naar Maastricht en dat was best even wennen. Vanuit de drukte en het gehaast in Rotterdam kwam ik terecht in het bourgondische leven van het zuiden. Het stukje Nederland dat altijd een beetje voelt alsof je in het buitenland terecht bent gekomen. De stad waar eten, drinken en vooral genieten centraal staan. Met een passie voor eten, drinken en hospitality, had ik gekozen voor de Hotelschool. Daar kwam ik in aanraking met hospitality in combinatie met management. Wat is nou eigenlijk hospitality?

Hospitality

Als je het woord hospitality opzoekt, vind je meer dan één definitie. Tijdens mijn studie en stage in het buiteland ontdekte ik dat het idee achter hospitality eigenlijk overal hetzelfde is. Wel wordt hospitality per cultuur anders uitgebeeld zodat het past binnen de normen en waarden van die cultuur. Cultuur verschilt natuurlijk per land. Zo was ik heel verbaast toen een serveerster in Canada eerst over zichzelf ging vertellen en daarna pas vroeg of ik iets wilde bestellen, terwijl mijn vrienden daar dat heel normaal vonden.

Een cultuur kan ook verschillen binnen bepaalde groepen in een land. Bij mijn vorige werkgever bijvoorbeeld, een bedrijf binnen de hospitality, gaven alleen mannelijke collega’s onderling elkaar een hand en vrouwen niet. Hoewel de uitdrukking van hospitality per cultuur dus verschilt, blijft de gedachtegang hetzelfde: hospitality is de service die iemand verleent waardoor de ander een warm, gastvrij en welkom gevoel ervaart, met als doel de beleving van het bezoek / de ontmoeting te veraangenamen en een onderscheidend vermogen te creëren.

En dan naar Finance…

Het hardlopen op de Sint Pietersberg ruilde ik in voor het Westerpark in Amsterdam en ik kon niet wachten om het jaarlijkse André Rieu festijn op het Vrijthof in te wisselen voor een weekje ADE. De verhouding stadsbewoner/toerist bleef helaas hetzelfde. Ik verhuisde naar Amsterdam en werkte als Recruiter op Schiphol voor één van de grootste horecabedrijven van Nederland. Toen ik besloot om verder te gaan met studeren, kreeg ik een mooie kans bij Octas om naast mijn studie parttime als Junior Recruiter aan de slag te gaan. Veel mensen zeiden dat het een grote verandering zou zijn; van Hotello in Maastricht naar Premaster student aan de Universiteit van Amsterdam. En van recruitment in hospitality naar finance. Maar is er eigenlijk wel een groot verschil?

Hospitality in Finance

De omgeving van Amsterdam en de studie zijn natuurlijk niet met Maastricht te vergelijken, maar de hospitality branche heeft weldegelijk overeenkomsten met de financiële sector. Het daadwerkelijke product dat men in beide sectoren verkoopt is heel anders, maar beiden zijn dienstverleningsproducten en dus beïnvloedbaar door de medewerker die de dienst of service verleent.

Toen mijn zoektocht naar kandidaten voor hospitality verschoof naar kandidaten voor banking, constateerde ik dat Young Professionals met een achtergrond in hospitality regelmatig kozen voor een carrière binnen de financiële sector. En dat is eigenlijk heel logisch, want het past vaak goed bij hen. Ze zijn opgegroeid met een hospitality mindset. Daardoor weten ze hoe ze klanten een warm, gastvrij en welkom gevoel kunnen geven. En dat vinden bedrijven waardevol. Zo kunnen ze zich onderscheiden van concurrenten. Als Adviseur Dagelijkse Bankzaken ben je bijvoorbeeld een belangrijke touchpoint voor de klant. Hoe meer goede ervaringen met elke touchpoint, des te positiever de totale customer experience van een klant. Kortom, hospitality is heel belangrijk, zowel binnen de horecabranche als binnen finance.

Heb jij een achtergrond in hospitality en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in de financiële sector?

Neem dan contact met mij op via n.soute@octas.nl of 020 758 1627

Naomi