Terug naar media

Blog: Van passie naar prestatie


Fotograaf: Ellen de Monchy

Deze titel geeft voor mij eigenlijk direct antwoord op de vraag die ik vaak te horen krijg: “Hoe doe je dit allemaal?

Ik werk parttime bij Octas als Junior Recruiter, ik ben mijn bachelorstudie bestuur- en organisatiewetenschappen aan het afronden aan de VU, ik train 10 keer in de week voor het wedstrijdroeien bij A.S.R. Nereus en ik coach meiden tussen de 18 en 22 jaar bij het roeien. Hoe je het ook bekijkt; passie is denk ik wel een van de allerbelangrijkste drijfveren in mijn geval. Ik zie het niet als een kwestie van volhouden of uithouden. Doen wat ik leuk vind en waar mijn hart naar uitgaat is zeker geen straf, het tegengestelde zelfs. Daarnaast is er volgens mij niks mooiers om in een team te werken waarbij elk individu werkt vanuit passie en samen een waanzinnige prestatie neerzet. Dit geldt zowel in de boot als de targets die we halen op het werk.

Keerzijde

We leven momenteel in een onwijze ‘keuzemaatschappij’. Young Professionals krijgen zoveel keuzes, dat ze eigenlijk niet meer durven te kiezen en bang zijn om de verkeerde keuze te maken. De lat lijkt extreem hoog te liggen. Want waar je vroeger misschien nog zonder enig diploma of relevante nevenactiviteiten binnenkwam bij een werkgever, is dit tegenwoordig toch wel verschoven naar “hoe meer, hoe beter” op je cv. Het gaat dus niet meer alleen over je hoogst genoten opleiding (bachelor vs. master), maar zeker ook over wat je naast je studie doet als bijbaan of studentenvereniging.

Maar zijn deze veranderingen nu erg? Is het niet ook wat je er zelf van maakt? Elk individu is anders en ik ben van mening dat je jezelf nóóit moet vergelijken met een ander, niet in de boot en niet op het werk. Passie verschilt namelijk per persoon. Daarnaast heb je bij roeien niet alleen passie nodig om hard te gaan (je komt een heel eind). En op de werkvloer geldt natuurlijk hetzelfde, met alleen passie ga je het niet redden, juiste kennis of kunde is op een gegeven moment een vereiste. Daarbij zijn er naast passie andere drijfveren om te doen wat je moet of wilt doen.

Blog: Van Passie naar prestatie
Blog: Van passie naar prestatie

Eager zijn

Zie jij obstakels om je passie te volgen? Wat houdt je tegen? Wanneer jij eager bent om iets te willen, bijvoorbeeld het halen van de benodigde wft’s, gaat je dit ook lukken. Ik heb altijd geleerd dat het eigenlijk helemaal niet uitmaakt welke achtergrond je precies hebt, of welke (verkeerde) keuzes je hebt gemaakt tijdens de loopbaan die je tot nu toe hebt. Wil je meer of wil je iets anders met je leven? Wat uitmaakt in the end is de passie waarom je iets wilt gaan doen of waar je bijvoorbeeld wilt gaan werken.

Er is niks mooiers om in een omgeving dan wel bij Nereus, dan wel bij Octas te zien hoe onwijs gepassioneerde individuen werken aan een eigen doel, maar uiteindelijk een (team)prestatie neerzetten. Want alleen kom je er vaak niet, je hebt een stimulerende omgeving nodig om beter te kunnen worden. Ben je gedreven en gepassioneerd genoeg over een bepaald onderwerp? Dan volgt de prestatie vanzelf!

Ben je gepassioneerd door de bancaire sector? Of benieuwd naar de doorgroeimoeilijkheden die Octas jou kan bieden? Je kunt mij bereiken via onderstaande contactgegevens:
E-mail: s.vanameijde@octas.nl
Telefoonnummer: 020 7581 622

Sophie van Ameijde
Junior Recruiter

Fotograaf: Michael Boutkan