Terug naar media

Blog: YOLO – You Only Live Once


Blog: YOLO – You Only Live Once

Oftewel: kansen aangrijpen, ook als dat gevaar oplevert. Drake (een rapper uit Canada) bracht deze term tot leven in zijn nummer ‘The Motto’ en al snel werd het wereldwijd een rage. Vervolgens werd het woord in 2014 verkozen tot het woord dat niemand meer wilde horen…

Maar waar ga ik het nu eigenlijk over hebben? Nou, over mijn carrièreswitch. Dat zag je niet meteen aankomen hè?

Geen pensioen meer

Ik ben nu 30 en werk pas sinds een paar maanden als Recruiter. Hiervoor was ik werkzaam als Commercieel Medewerker binnen een salesteam in de pensioensector. Ik ben na mijn studie rechten via via in de pensioensector beland en ben er vervolgens 5 jaar lang niet meer weggegaan. Na een aantal jaar als Commercieel Medewerker gewerkt te hebben begon er iets te kriebelen. Iets waar ik in het begin mijn vinger nog niet op kon (en stiekem wilde) leggen. Doe ik waar ik goed in ben? Is dit mijn omgeving? Wat wordt mijn vervolgstap? Allemaal vragen waar ik mee te maken kreeg toen ik richting de 30 ging, maar ik kan me voorstellen dat je dit ook zeker op latere leeftijd nog tegen kan komen.

De aanstichter van verandering

Zelf ben ik er lang mee bezig geweest, misschien wel iets te lang. Ontevredenheid is vaak de aanstichter voor verandering. Maar ik zag mezelf niet als een ontevreden mens en was graag loyaal aan het bedrijf waar ik voor werkte. Ik had leuke collega’s, waarvan er veel zelfs vrienden zijn geworden. Er was een leuke cultuur, waarin veel gelachen werd. Maar paste mijn werk inhoudelijk écht bij mij? Nee. Was het na een tijdje nog uitdagend? Nee. Dus daar kwam toch die ontevredenheid.

En dat kan bij iedereen ergens anders aan liggen. Misschien vind je juist je werk inhoudelijk heel leuk, maar je omgeving of het product niet. Ook dan kan het tijd worden voor een switch. Wat het ook is, doe er wat mee!

Tips voor de switch

Ik geef je wat tips om je op weg te helpen bij het maken van een carrièreswitch. Dit zijn punten die ik heb geleerd of mij geleerd zijn tijdens het proces.

 1. Bepaal waarom je niet goed op je plek zit

  Waar komt je onrust vandaan? Doe je al te lang hetzelfde? Ga je niet meer met een voldaan gevoel naar huis? Denk je dat er meer in zit? Pas je niet in de branche waar je nu werkzaam bent? Wil je een betere werk-privé balans? Wat het ook is, ga er even voor zitten en zet het voor jezelf op een rijtje.

 2. Wat is je droombaan?

  Wat is je doel? Had je bijvoorbeeld altijd al een andere baan willen doen, maar is het anders gelopen of heb je het niet durven uitspreken of accepteren? Ik heb na mijn studie ook al gekeken naar recruitersbanen. Uiteindelijk ben ik het via een leuke omweg toch geworden. Zo ken ik ook een verhaal van een advocaat die op haar 35e nog begonnen is aan een studie HBO-V, gaaf toch?

 3. Waar zit jouw kracht?

  Leer jezelf kennen! Wat zijn je sterke punten? In wat voor een omgeving kom jij het beste tot je recht? Een opdracht die ik kreeg van een loopbaancoach heeft mij veel inzicht gegeven. Ik moest aan 15 vrienden, collega’s, familieleden of kennissen vragen wat mijn goede eigenschappen of competenties waren. Geloof me, mensen gaan daar graag even voor zitten en waarderen het dat je je kwetsbaar opstelt. Hier was bij mij een duidelijke lijn in te herkennen en dit heeft mij ook meer vertrouwen gegeven om een andere richting te kiezen.

 4. Ga op ontdekkingstocht 

  Ga je oriënteren. Ga vacatures zoeken die jou aanspreken. Ga solliciteren. Ga koffie drinken of praten met mensen die werk doen wat jou leuk of interessant lijkt. Mensen praten graag over hun werk en willen graag met je meedenken. Gebruik je netwerk. LinkedIn kan hier een mooi middel voor zijn. Je ziet hoe mensen met jou in contact staan en zo kun je met anderen in contact komen.

 5. Erken je angsten

  Wat houdt je nog tegen? YOLO. Wat kan er gebeuren? Waar zitten je angsten om toch geen carrièreswitch te maken? Hoe je omgeving gaat reageren? Ga je misschien minder verdienen? Ben je bang dat het tegenvalt? Ik kan uit ervaring zeggen; gewoon doen en wacht niet te lang. En mocht je volgende baan het toch niet helemaal zijn, dan heb je toch meer over jezelf geleerd en kan het ook weer deuren openen!

 6. Ga voor je droom!

  Zet je dromen om in plannen, maak die keuze wanneer het goed voelt en ga ervoor!

Blog: YOLO- You Only Live Once

Sparren?

Ik wilde nieuwe skills ontdekken, weer nieuwe dingen leren en nieuwe uitdagingen aangaan. Uit mijn comfortzone en nieuwe energie krijgen. Dát heeft voor mij de doorslag gegeven. Maar wat geeft bij jou de doorslag? Wil je eens met mij sparren? Dat kan!
Je kan mij bereiken via onderstaande contactgegevens:
E-mail: m.bekkers@octas.nl
Telefoonnummer: 020 758 1627

Met vriendelijke groet,
Marie-Anne Bekkers
Recruiter