Terug naar media

Bureaurecruitment event 22 mei 2018


Artikel: Bureaurecruitment-event-22-mei-2018
Onze recruiters Marie-Anne en Anouk

Het was een mooie zonnige dag, tijd voor een recruitment event! Recruiters Anouk en Marie-Anne reisden af naar Den Haag om het Bureaurecruitment event bij te wonen georganiseerd door Recruiters United. Het was een inspirerende middag met 4 presentaties uit verschillende vakgebieden.

Recruitment op termijn

We begonnen met een presentatie met een filosofische insteek van Marjolein ten Hoonte, Directeur Arbeidsmarkt en MVO bij Randstad Groep. Hier werd de digitalisering aan de kaak gesteld. Ze refereerde naar een artikel uit het Financieel Dagblad van het weekend ervoor. Hierin zegt Apple oprichter Steve Wozniak dat machines niet alles kunnen overnemen, omdat je daar niet écht vrienden mee kunt worden. Een geruststellende gedachte voor onze business… Een groot gedeelte van het werk van de Recruiter wordt gedigitaliseerd. Maar er blijft een menselijke behoefte bestaan om elkaar te ontmoeten. Daarnaast gaf Marjolein aan dat we als branche moeten gaan nadenken over duurzaamheid. Mensen die nu geboren worden, worden 104 jaar oud. Er moeten dus vrijmoedige opdrachtgevers en Recruiters opstaan. Zij moeten ook ‘oudere’ mensen aan het werk krijgen/ houden. Tot slot werd in deze presentatie een oproep gedaan aan alle Recruiters om meer competentie gedreven te gaan matchen in plaats van checkbox gedreven (zoals opgegeven door opdrachtgevers). Als we het hebben over duurzaamheid, het aangaan van een sterke relatie en wat het beste is voor de ontwikkeling van onze professionals. Dan is competentie gedreven matchen zeker een goede mogelijkheid.

Data driven

Hierop volgde een geheel andere presentatie. LINKIT presenteerde hoe zij veranderd zijn naar een data gedreven organisatie met hulp van Talent Peaks. Door de database te koppelen aan Google Analytics hebben ze nu beter inzicht in hun gehele recruitmentproces. Ze maken nu data gedreven beslissingen waar dat eerder meer op gevoel ging. Desondanks blijft de mens centraal staan in hun organisatie. Iets wat we als Recruiters graag horen! Om dit voor elkaar te krijgen heeft LINKIT haar organisatie wel anders laten werken. Ten eerste moet alle data op orde zijn (garbage in is garbage out) en moet je je dashboard flexibel inrichten. Ook dat is nooit af. Ten tweede is het belangrijk om draagvlak binnen je organisatie te krijgen en zorgen voor interne kennis en deskundigheid. Wat willen je medewerkers meten? Waar ligt de behoefte? En bovenal moet de data onderdeel worden van je dagelijkse werkzaamheden. Dat klinkt makkelijker dan het is, toch is dat de enige mogelijkheid om voldoende data te verzamelen om data gedreven beslissingen te nemen en betrouwbare conclusies te trekken.

Artikel: Bureaurecruitment event 22 mei 2018
Artikel: Bureaurecruitment event 22 mei 2018

Swipen op Monsterboard

Na een korte pauze gingen we door met een flitsende presentatie van Monsterboard. Een platform waar wij als Octas Recruiters ook veel mee werken. Tijdens deze presentatie, gegeven door Sander de Bruijn, leerden wij dat het aantal mensen dat via hun telefoon naar een vacature zoekt in 2017 op 48% zit, terwijl in dit in 2014 nog maar 30% was. In 2014 solliciteerde 4% via de app. In 2017 is dat toegenomen naar 5%. Monsterboard heeft een aantal barrières weggenomen in hun app om het aantal sollicitanten te verhogen. Zo hebben ze een ‘tinder-swipe-functionaliteit’ toegevoegd en is het nu ook mogelijk om te solliciteren zonder CV. Iets wat voor de bureaus minder handig is.
Monsterboard heeft ook ideeën voor de nabije toekomst. Zo willen ze een videofunctionaliteit inbouwen, waarbij sollicitanten een korte persoonlijke pitch kunnen opnemen en mee kunnen sturen bij hun sollicitatie. Ook wil Monsterboard iedere maand een mail sturen aan alle sollicitanten met alle facts zodat sollicitanten meer inzicht krijgen in hun zoekgedrag.

De belangrijkste les voor ons uit deze presentatie is dat 59% van de kandidaten niet graag zelf zoekt, maar graag gevonden wordt. Zou dit een Millennial dingetje zijn? Als Octas Recruiters gaan we dit zeker aanpakken door meer zelf te zoeken en potentiele kandidaten te benaderen.

Artikel: Bureaurecruitment event 22 mei 2018
Artikel: Bureaurecruitment event 22 mei 2018

We sloten de dag af met een presentatie vanuit de Hospitality hoek. Esther Boers, Genaral Manager van het Carlton Ambassador Hotel verzorgde de presentatie. Esther heeft eerder voor een hotel in Amsterdam gewerkt en beide hotels naar de Tripadvisor top 10 gebracht. Esther liet ons zien om vanuit de gast/kandidaat te denken. Het Carlton heeft hun organigram omgedraaid, omdat de medewerker het dichtst bij de gast staat en zich het beste kan inleven in de behoeften van de gast. Het hotel wil zo dienstverlenend mogelijk zijn door onder andere service te verlenen waaraan de gast nog niet eens aan gedacht had. De medewerkers gaan op zoek naar de verborgen wensen of verlangens van gasten en willen een continue ‘wow’ moment creëren. Dit heeft het Carlton hotel onder andere gedaan door creativiteit de organisatie in te halen. Niet alleen Hotello’s, maar ook medewerkers met een andere achtergrond of soms zonder opleiding. Juist door een goede mix worden de beste ideeën bedacht. Bij Carlton doet iedere sollicitant een psychologische test. Sommige kandidaten kunnen zichzelf niet zo goed verkopen, maar dat zegt niks over hun gastvrijheid.

Zo stelde Esther ook de gastvrijheid binnen recruitment aan de kaak. En stelde ze de zaal de vraag of wij ook in het weekend en ’s avonds ‘open’ zijn. Slechts een deel van de zaal stak zijn/haar hand op. Hier kan dus zeker nog verbeterd worden. Wij maken zelf gebruik van AI in de vorm van Eva, onze chatbot, om in de avonduren en in de weekenden kandidaten/vragen op te vangen. Daarnaast gaf Esther aan dat het vieren van een match uitgebreider kan. Esther rondde haar verhaal af met de met de volgende uitspraak: ‘Je kan beter een vieze kop koffie aanbieden met een vriendelijk gesprek, dan een lekkere kop koffie met een ongastvrije ontmoeting’.

Na deze woorden was het tijd om te netwerken, waar het bij zo’n event stiekem vooral om te doen is. Dat wierp gelijk zijn vruchten af, we werden door een nieuwe connectie naar het station gebracht om weer terug te reizen naar onze hoofdstad.