Terug naar media

Jouw Octas sollicitatietips


Jouw Octas sollicitatietips

Of het nu je allereerste sollicitatiegesprek is of je bent een ervaren sollicitant. Solliciteren is altijd een spannend proces. Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op je sollicitatiegesprek, hebben wij onze belangrijkste sollicitatietips voor jou op een rij gezet.Of het nu je allereerste sollicitatiegesprek is of je bent een ervaren sollicitant. Solliciteren is altijd een spannend proces. Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op je sollicitatiegesprek, hebben wij onze belangrijkste sollicitatietips voor jou op een rij gezet.

Tip 1: Kleed je Representatief

Voor de heren: Denk aan een nette broek, een bijpassend overhemd en keurige schoenen.Voor de dames: Kies een net jurkje, een rok tot net boven de knieën of bijvoorbeeld een nette broek met een bijpassend bloesje en bijvoorbeeld een jasje.

Tip 2: Bedenk van tevoren enkele (+/-3) (inhoudelijke) vragen die je kunt stellen

Door van tevoren enkele vragen te formuleren zorg je dat je geïnteresseerd overkomt en het dwingt je ook om alvast de organisatie meer te onderzoeken voordat je op gesprek gaat. Denk aan vragen als:

  • Wat verwacht de opdrachtgever van mij?
  •  Wat kan ik van het team verwachten?
  •  Wat houden de werkzaamheden in?

Tip 3: Neem een boekje en een pen mee

Hierin kun je de vragen die je bedacht hebt om te stellen tijdens het gesprek opschrijven, maar uiteraard is dit ook handig voor aantekeningen. Bijkomend pluspunt is dat je geïnteresseerd en goed voorbereid overkomt.

Tip 4: Kom op tijd!

Dit lijkt een inkoppertje. Maar op tijd op een afspraak komen is niet altijd vanzelfsprekend. Houd rekening met eventuele files en vertragingen op het spoor. Daarnaast is te vroeg komen een goede mogelijkheid om jouw toekomstige werkplek en collega’s te observeren.

Tip 5: Bereid je voor op deze ‘standaard’ vragen

Vragen die je te allen tijde moet kunnen beantwoorden, omdat interviewers er gek op zijn:

  • Wat zijn je goede eigenschappen?
  • Wat zijn je verbeterpunten?
  • Waarom wil je bij onze organisatie komen werken?
  • Waarom past deze functie bij jou?
  • Waar wil je staan over 5 jaar?

Realiseer je goed dat je antwoorden aan dienen te sluiten bij de functie. Bekijk dus goed in de vacaturetekst wat er gevraagd wordt en pas je antwoorden hierop aan. Schrijf eventuele aantekeningen op in je boekje. Bedenk ook geschikte voorbeelden met een goede toelichting voor het geval daarnaar gevraagd wordt.

Tip 6: Maak je competenties SMART

Door voor jezelf je competenties SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden) te formuleren, kun je ze goed uitleggen tijdens je gesprek. Je licht dan onderbouwd toe waarom je geschikt bent voor de functie of hoe je omgaat met eventuele ontwikkel- / verbeterpunten.

Tip 7: Oefen je persoonlijke pitch

In 30 tot 60 seconde moet jij jezelf als persoon kunnen presenteren aan de opdrachtgever. Oefen dit van tevoren. Dit kan bijvoorbeeld met de hulp van een spiegel, vader, moeder, partner, vriend of vriendin. Belangrijk is dat je kort en krachtig jezelf kunt voorstellen.

Tip 8: Vermijd negatieve meningen

Was je bijvoorbeeld niet tevreden over je huidige of voormalige werkgever? Probeer dit dan niet in negatieve bewoordingen te uiten in je sollicitatiegesprek. Probeer het door te vertalen naar iets positiefs.

Ben je er klaar voor? Go get ‘m!!

Petra – Recruiter