Terug naar media

Maak kennis met Petra Bijkersma


Maak kennis met Petra Bijkersma
Petra op vakantie in Pai in Thailand

Het beste aan wakker worden is…?

Dat ik uitgerust en vol nieuwe ideeën aan de slag kan gaan!

Vertel, wie ben je?

Mijn naam is Petra Bijkersma en ik ben 24 jaar oud. Ik woon samen met mijn vriend in Nieuw Vennep.

Wat is je achtergrond?

Eigenlijk kom ik uit een hele andere hoek dan recruitment! Ik heb namelijk een hbo opleiding Hotel en Evenementen Management gevolgd . Na deze opleiding ben ik aan de slag gegaan bij Basic-Fit op de klantenservice afdeling. Hier heb ik enorm veel geleerd, maar waren er weinig doorgroeimogelijkheden. Tijdens mijn studie had ik een HR stage gedaan en ik had gemerkt dat ik dit wel erg leuk vond. Toen heb ik verschillende beroepen onderzocht die soortgelijke werkzaamheden bevatten en zo ben ik terecht gekomen bij de functie van Recruiter. Deze functie heb ik 1.5 jaar uitgevoerd bij 1 van de grootste uitzendorganisaties op dit moment. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar Octas. Ik heb gekozen voor Octas omdat ik het fijn vind om in een meer persoonlijke en iets minder hiërarchische organisatie werkzaam te zijn. De lijnen intern zijn korter, waardoor we snel kunnen schakelen.

Wat maakt jouw werk gaaf?

Ik vind het gaaf om de juiste match te maken. Als er een juiste match is dan heb ik zowel een kandidaat die op zoek is naar een aan als een klant die op zoek is naar een professional blij gemaakt. En daar word ik dan weer blij van.

Binnen welke business line van Octas ben jij werkzaam?

Samen met mijn 2 collega’s Anouk (Recruiter) en Corien (Accountmanager) ben ik verantwoordelijk voor de business line Service & Advies. Deze business line betreft voornamelijk startersfuncties voor de bancaire sector. Deze functies zijn meestal bedoeld voor personen die graag in de bancaire sector willen werken, maar die nog geen of weinig ervaring hierin hebben. Je kunt hierbij denken aan een telefonische functie om particuliere klanten te helpen bij hun bankvragen of een functie in de bankhal van één van de grote banken in Nederland.

180110 maak kennis met Petra
Maak kennis met Petra

Hoe ziet jouw dag bij Octas eruit?

Elke dag hier is anders! Meestal begin ik mijn dag met het doorlopen van mijn nieuwe e-mail en doe ik een klein rondje op LinkedIn. Hierna kunnen mijn werkzaamheden verschillen van het houden van een sollicitatiegesprek met een kandidaat hier op kantoor tot het benaderen van mensen die ik heb gevonden via diverse (vacature)platforms. Maar ook het voorbereiden van een kandidaat op zijn of haar gesprek of een interne meeting horen daar natuurlijk ook bij. Soms worden we uitgenodigd door een hogeschool of universiteit en dan geef ik daar een dagdeel een workshop in diverse sollicitatietechnieken.

Waarom is jou werk zo belangrijk?

Door mijn werk help ik werkzoekenden en klanten met verschillende aanvragen voor professionals. De klant heeft natuurlijk goed personeel nodig om de werkzaamheden uit te voeren. En de werkzoekende heeft een nieuwe baan nodig. Niet alle bedrijven hebben zelf de tijd of kennis in huis om zelf de best passende kandidaten te vinden. Wij zijn er om hun daarbij te helpen.

Wanneer vind jij je werk het leukst en het uitdagendst?

Ik vind het erg leuk als ik iemand buiten mijn eigen vakgebied weet te plaatsen. Bijvoorbeeld doordat ik ineens een spoedaanvraag heb binnengekregen. Wij checken onderling altijd wel of iemand toevallig een kandidaat heeft die binnen het profiel past. Het is dan altijd leuk als ik dan iemand in procedure heb ik die ik een andere functie kan aanbieden, omdat dat ook bij hem/haar past. Daarnaast vind ik in mijn werk ook veel uitdaging. Ik moet soms snel kunnen schakelen als er iets mis dreigt te gaan. Om op een korte termijn de juiste acties uit te voeren, zodat iemand aan de slag kan, dat vind ik tof.

Waarom heb je voor deze baan gekozen?

Ik heb gekozen voor de functie van Recruiter, omdat het werk is waar ik voldoening uit kan halen. Het is en blijft leuk om anderen aan een baan te helpen. Geen persoon is hetzelfde en hierdoor kom ik steeds weer in andere situaties terecht, zo blijf ik mezelf ook ontwikkelen.

Maak kennis met Petra
Maak kennis met Petra

Welke ontwikkelingen uit de branche vind jij het meest fascinerend en waarom?

Er gaat steeds meer digitaal. Tegenwoordig kun je met je mobiel een sollicitatie uitsturen. LinkedIn is erg groot geworden als het gaat om netwerken, maar je kunt ook via dit platform solliciteren of juist geschikte kandidaten vinden. Waar je vroeger een uitzendbureau binnenliep om te kijken of ze passend werk voor je hadden, kun je nu beter zelf als kandidaat op zoek via het internet. Eigenlijk alles is wel online te vinden.

Een aantal persoonlijke vragen voordat je weer aan de slag gaat…

Wat is het vaakst afgespeelde nummer op Spotify?
Sorry not Sorry. – Demi Lovato

Van welk geluid hou je?
Het geluid van regen als ik lekker in mijn bed lig.

Wat is één van je meest favoriete quotes?
If you cannot do great things, do small things in a great way. -Napoleon Hill

Wat was je favoriete eten toen je klein was?
Witlof uit de oven

Welk klusje vind je echt vreselijk om te doen?
Strijken