Terug naar media

Maak een vliegende start op de arbeidsmarkt als Young Professional


Maak een vliegende start op de arbeidsmarkt als Young Professional
Maak een vliegende start op de arbeidsmarkt als Young Professional

 

Je bent net afgestudeerd en nu begint het; de start van jouw carrière. Tijdens je studie had je waarschijnlijk een duidelijk doel voor ogen. Het behalen van een bepaald vak, semester of misschien heb je al vanaf het begin het behalen van jouw diploma als voornaamste doel gehad. Als je dit diploma dan eindelijk op zak hebt is het voor velen best even schakelen. Waar ga je jouw carrière beginnen en hoe pak je het aan?

Een goede voorbereiding…

…is het halve werk. Naar mijn mening begint de voorbereiding van de start van je carrière al bij je studiekeuze. Heb je nagedacht over waarom je deze studie kiest? Welke beroepen sluiten hier goed op aan? En heb je een goed beeld van hoe dit beroep er in de praktijk uitziet? Het lijkt soms logisch, maar als je tussen de 16 en 18 jaar oud bent en een studie moet kiezen, denk je hier misschien niet altijd even diep over na. Mijn advies is dan ook om hier vooraf goed onderzoek naar te doen. Sta hier ook tijdens je studie regelmatig even bij stil. Praat erover met vrienden, kennissen en zoek mensen op uit het bedrijfsleven om je te helpen een goed beeld te vormen van jouw droombaan. Met dit beeld kun je dan vervolgens weer richting geven aan je studie, specialisatie en eventuele praktijk- of onderzoeksstages. Probeer naast je studie ook ervaring op te doen middels relevante bijbanen en/of vrijwilligerswerk. Deze kennis over jezelf en de keuzes die je hebt gemaakt, helpen je ook gedurende je sollicitaties en de keuze voor jouw (nieuwe) baan.

Wat kun jij?

Nu is het tijd voor een goede start van jouw eerste of tweede baan! ‘Goed’ is iets dat voor iedereen anders is. Allereerst is het dus zaak om te bepalen wat voor jou belangrijk is. In wat voor omgeving kom je goed tot je recht? Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Welke kwaliteiten heb je? En op welke manier zet je deze graag in? Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen wat je nog wil gaan leren en hoe je je wil gaan ontwikkelen? Op het moment dat je hier antwoord op hebt gegeven weet je wat je zoekt, maar je kunt dit ook aangegeven bij je toekomstige werkgever. Het maakt het op deze manier ook makkelijker om een passende baan te vinden, je weet immers wat je wil en kan. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Eenmaal in een baan kom je er ook vanzelf achter. Soms moet je echt iets uitproberen om te voelen of het wel of niet bij je past.

Welcome to the jungle!

Gestart? Gefeliciteerd! Je bent nu officieel een Young Professional! Er zijn verschillende definities van een Young Professional. Ik denk hierbij aan een gemotiveerde, hoger opgeleide persoon tussen de 20 en 30 jaar die met zijn eerste of tweede carrièrestap bezig is. De metafoor ‘Careers are a jungle gym, not a ladder’ (Sheryl Sandberg) spreekt mij erg aan. Het wil namelijk zeggen dat er meerdere wegen zijn om uiteindelijk jouw top te bereiken. Bij een ladder ga je omhoog, omlaag, erop of eraf. Bij een jungle gym zijn er verschillende manieren om bij de top te komen. Gezien je vanaf dit punt in je carrière de komende 40 jaar nog wel zult moeten werken, is het toch ook veel leuker om meerdere routes te hebben en zo veel mogelijk te ontdekken?

Successen van nu en later

Bij jouw ontdekkingstocht is het belangrijk om te kijken naar de toegevoegde waarde die je levert aan een organisatie. Staar je niet blind op je lange termijn doel. Het is net zo belangrijk, of zelfs belangrijker, om te bepalen wat je op korte termijn kan en wilt bereiken en hoe dit aansluit bij je huidige werk. Wat kun je betekenen voor je werkgever? Welk probleem kun je oplossen? En wat leer jij hiervan wat je kunt gebruiken voor je lange termijn doel? Gebruik je creativiteit en kritische blik om een verschil te maken. Laat je helpen en inspireren door collega’s of een mentor en blijf leren en reflecteren. Wees betrokken en kijk naar oplossingen om samen met jouw team en organisatie te groeien. Succes met jouw avontuur, maak er iets gaafs van!

Patricia Overberg
Fieldmanager bij Octas