10 tips om een perfecte sollicitatiebrief te schrijven

10 tips om een perfecte sollicitatiebrief te schrijven

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

16-11-20

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij zien een sollicitatiebrief hetzelfde als een motivatiebrief. Dus of je nu een motivatiebrief schrijft of een sollicitatiebrief; er wordt hetzelfde mee bedoelt. Je hebt tenslotte je motivatie nodig om toe te lichten tijdens je sollicitatie.

 • Wanneer je voor een functie bij Octas solliciteert, kom je bij Octas te werken. Wij detacheren professionals bij onze opdrachtgevers, maar ze zijn bij ons in dienst. Wanneer je een motivatiebrief schrijft, vergeet je brief dan niet naar ons te richten en niet naar de bank. Daarbij is het natuurlijk een must om de nodige research te doen.
 • Jouw eerste doel van het schrijven van een sollicitatiebrief is om op gesprek te komen, niet direct om de baan. Niemand krijgt een baan na één brief. Maak onze recruiters nieuwsgierig: heb je een bijzondere hobby, gaaf vrijwilligerswerk, in het buitenland gewerkt of spreek jij vloeiend Chinees? Vermeld het in je motivatiebrief en prikkel je lezer.

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? (3 stappen)

Jouw motivatiebrief moet natuurlijk wel lekker lezen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste inhoud en de juiste structuur aanhoudt in je brief. Moeilijk? Welnee, niet met deze tips! Wij geven je alvast een voorsprong. Doe er je voordeel mee!

1. Zorg voor een goede opmaak

 • Begin je motivatiebrief met jouw persoonlijke gegevens: je naam en volledige adres.
 • Onder je eigen gegevens schrijf je de contactgegevens van de contactpersoon van de vacature. Adresseer onze recruiters met ‘de heer’ of ‘mevrouw’. Zorg dat je altijd een naam toevoegt! Dat laat blijken dat je goed de vacature hebt doorgelezen. Daaronder schrijf je onze bedrijfsnaam en onze contactgegevens.
 • Vergeet je niet de plaats en de datum te vermelden waarop je je motivatiebrief hebt geschreven? Schrijf ze aan de rechterkant van je brief.
 • Na twee Enters volgt je onderwerp. Je onderwerp is je doel van de vacature. Bijvoorbeeld: Betreft: vacature Hypotheekacceptant.
 • Jouw sollicitatiebrief is een officieel document, behandel het ook zo. Begin met ‘Geachte meneer’ of ‘mevrouw’ met daarachter de naam van de desbetreffende recruiter.

2. Sterke inhoud is het halve werk

 • Begin je sollicitatiebrief meteen to-the-point! We weten al dat een openingszin op een date cruciaal is om het hart van je toekomstige liefde in te palmen. Op diezelfde manier is ook de openingszin in jouw motivatiebrief van groot belang. Sluit je openingszin zodanig af dat de overgang naar het midden naadloos is.
 • Dit deel van je sollicitatiebrief is het langst, maar zeker niet het saaist! In dit gedeelte beschrijf je je werkervaringen, je opleidingen en je persoonlijke kenmerken. Dat betekent overigens niet dat je álles wat ‘leuk’ is hoeft te vermelden. Schrijf alleen datgene op dat van toepassing is op je functie. Bewijs met goed gekozen woorden dat jij aan de functie-eisen voldoet. Zoals al eerder gezegd: jouw sollicitatiebrief moet een voorproefje zijn op het sollicitatiegesprek. Geef daarom nog niet alles weg. Tenslotte willen we natuurlijk ook weten hoe je ons gevonden hebt en waarom je bij ons gedetacheerd wil worden. Net zoals ‘daarom’ niet een vraag is op ‘waarom?’, is ‘gewoon’ ook niet een antwoord op deze vraag. Wees creatief!
 • Het slot is even belangrijk als het begin van de motivatiebrief. Laat je lezer enthousiast worden over je, zodat jouw indruk lang achterblijft. Hier moet je tot de conclusie van je sollicitatiebrief komen. Verwijs hier ook naar de bijlagen, bijvoorbeeld je cv. Je sollicitatiebrief eindigt natuurlijk met de vermelding dat je graag in een persoonlijk gesprek verdere toelichting geeft over je motivatiebrief.

3. Wees consistent met je stijl

 • De perfecte sollicitatiebrief is kort en bondig en niet langer dan 3 alinea’s. Toch bevat het wel alle elementen die nodig zijn om jezelf te verkopen. Je levensverhaal tot in de details kan én hoef je er niet in kwijt. Vermijd clichés en overdreven formuleringen. Hou het helder en simpel.
 • Kreten als ‘ik ben een ervaren doorzetter en heb geen 9 tot 5 mentaliteit’ kun je beter weglaten. Dit zijn loze kreten die niets toevoegen aan jouw motivatiebrief. Wat je wel kunt doen is uitleggen wat je wél bent. Laat blijken dat je de competenties die je (nog) niet hebt, wel kunt ontwikkelen als compensatie.

Check, check, dubbelcheck! Brieven met spellingfouten of generieke sollicitatiebrieven waarvan de naam van het bedrijf niet is veranderd vallen direct af. Wees erop voorbereid dat je over alles in je brief vragen kunt krijgen. Je moet dus alles kunnen onderbouwen.

Heb jij je sollicitatiebrief al onder de knie, maar je LinkedIn nog niet? Geen probleem, lees 10 tips voor je profielfoto op LinkedIn door!

Extra tip: Oefen ook een pitch!

Niet alleen een brief is belangrijk! Denk ook aan de pitch die je moet doen als je met de recruiter in de (video)call zit. Een pitch is een kort voorstel moment, waarin je je motivatie mondeling toelicht. Zorg dat je sterk en zelfverzekerd overkomt. Veel recruiters vinden bellen fijner dan een brief lezen. Bekijk een webinar over hoe jij het beste kan pitchen.

Gerelateerde vacatures

Tags

 • persoonlijk leiderschap
 • solliciteren