13 stellingen over compliance, KYC en CDD

13 stellingen over compliance, KYC en CDD

Business line

Compliance & Risk

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

09-11-20

Nick en Jerry zijn Quality Checkers en tevens collega’s bij de ABN AMRO Bank. In deze rol zijn de professionals verantwoordelijk voor het beoordelen van klantdossiers en daarbij het classificeren van de bijbehorende risico’s. Vanuit een enorme dosis passie voor hun vak gaan ze met elkaar in gesprek aan de hand van verschillende stellingen.

#1 - Warming up!

Even opwarmen! Schaken of monopoly? Beide professionals gaan voor schaken. Waarom? Het spel zet aan tot vooruitdenken! Nick: “Ondanks dat ik onwijs slecht ben in schaken vind ik het heel leuk. Iedere pion heeft een andere rol en het is de kunst om de pionnen zo te gebruiken dat ze leiden tot succes.” En de loterij winnen of de wereld redden? Dit dilemma vinden ze lastiger te beantwoorden. Jerry: “Als de loterij zo groot is dat ik daarmee de wereld kan redden, dan kies ik voor de loterij!”.

#2 - Compliance is een trend

Oneens! Compliance heeft altijd al bestaan. Compliance komt van ‘to comply with’, wat betekent ‘voldoen aan’ en voornamelijk gaat over voorwaarden zoals wet- en regelgeving. Nick: “In het kader daarvan denk ik dat compliance misschien in een modern jasje is gegoten, maar dat het altijd al heeft bestaan”. Dit is ook terug te zien in controlerende functies die al tijden bestaan, zoals een accountant die ook kijkt naar criteria om een oordeel te kunnen vellen. Nieuwsgierig naar de geschiedenis van compliance in Nederland? Nick schreef er een blog over.

#3 - Banken doen aan compliance omdat ze boetes willen voorkomen, niet omdat ze hun functie als poortwachter zo belangrijk vinden

Oneens! Volgens Nick heeft en voelt de bank wel degelijk een maatschappelijke rol om het financiële stelsel schoon te houden van criminele transacties. “Het bestaansrecht van de bank vloeit voort uit een gezond financieel stelsel”, vult Jerry aan. De professionals zijn het erover eens dat het vertrouwen in het financiële stelsel de taak van iedereen is. In de praktijk merken ze dit aan samenwerkingen tussen publieke en private samenwerkingen met partijen zoals het Openbaar Ministerie, Financial Intelligence Unit en de politie.

#4 - Financiële criminaliteit kan voorkomen worden zonder Compliance, KYC en CDD

Oneens! Er is wet- en regelgeving nodig om handhaving te kunnen toepassen. “Criminelen zullen ons altijd slimmer af proberen te zijn, maar met een goede werking van compliance, KYC en CDD kunnen we dit zeker terugdringen. Dat is maatschappelijk belang en dus noodzakelijk om criminaliteit te voorkomen”, beargumenteerd Jerry. Altijd al willen weten wat een CDD analist is, of wat een CDD analist doet? Lees dan de blogs!

#5 - Corona verhoogd risico’s op financiële criminaliteit

Eens! In verschillende krantenkoppen lezen we dat een aantal bedrijven misbruik maken van de coronasteunpakketten. “We zien duidelijke patronen in het rekeningverloop, maar het is lastig om te oordelen omdat er zoveel regelingen zijn”, zegt Nick. Zogenoemde ‘cross business line transacties’ tussen verschillende banken zouden dit werk eenvoudiger maken. “Dan kunnen we beter oordelen of er goede of kwade opzet in het spel is” vervolgd Nick. Ook speciaal opgerichte COVID-teams wijzen op het bestaan van verhoogde risico’s.

#6 - Privacywetgeving zit risicoanalyse in de weg

(On)eens! Om tot een risico afweging te komen hebben de professionals gegevens nodig. Bij onvoldoende gegevens kan er geen compleet klantbeeld ontstaan. Daarom moeten banken volgens Nick binnen de wetgeving van de AVG een weg zien te vinden om hier slim mee om te gaan. Jerry vult aan: “Er moet zeker rekening gehouden worden met privacy, maar het moet niet de drijfveer van het geheel zijn.”. De professionals zijn het om deze reden gedeeltelijk eens met de stelling.

#7 - Alleen wanneer banken transparanter gaan samenwerken, kan de financiële criminaliteit teruggedrongen worden

Eens! De banken zouden een aanvulling op elkaar moeten zijn en deze samenwerkingsverbanden zijn frequenter te zien. Zo is in de zomer van 2020 door een gezamenlijk initiatief van vijf banken (ABN AMRO , ING, Rabobank, Triodos Bank en Volksbank) een nieuwe entiteit, de Transaction Monitoring Nederland (TMNL), opgericht. Hier worden onderlinge transacties gemonitord en gedeeld. “Hier lijkt de toekomst van KYC in zitten”, zegt Nick. Het duurt alleen nog even voordat er conclusies getrokken kunnen worden over het succes van deze nieuwe fase van samenwerkingen tussen publieke en private ondernemingen.

witwassen cdd compliance hoe ga jij dit tegen

#8 - Samenwerking tussen banken en politie lijken een oplossing te zijn, maar in de praktijk werkt dit niet zoals gehoopt

Eens! Op een bepaalt punt wordt het werk van de KYC-analist politiewerk. “Dit leidt tot de discussie in hoeverre de bank politieagent moet zijn”, zegt Jerry. De onduidelijke verdeling van verantwoordelijkheden maken dat de samenwerking nog niet optimaal is. Beter inzicht in wie wat doet en mag kan volgens de professionals voor meer succes zorgen. Ook kan de bank zich dan focussen op haar rol als poortwachter.

#9 - Financiële criminaliteit gaat verder dan het bankwezen en de financiële sector, ook andere ondernemingen moeten zich bewust zijn van de risico’s

Eens! Volgens de professionals is het een maatschappelijk probleem waar stakeholders een rol in hebben. De bank stimuleert haar klanten hier ook in, Jerry zegt: “De bank vraagt naar policies zoals sustainability om hier bewust mee bezig te zijn en gezamenlijk het financiële stelsel gezond te houden”.

#10 - De huidige inrichting van compliance, KYC en CDD is niet duurzaam en vraagt om verdere innovatie

(On)eens! Duurzaamheid gaat in het vak van de professionals om het bestendig zijn tegen witwassen of terrorisme financiering. Omdat criminelen en de wereld zich ontwikkelen, moet de inrichting van systemen bij blijven. “Hierdoor moeten de banken continu bewegen om de operatie beter te laten aansluiten” zegt Nick. Vanuit een ander perspectief op duurzaamheid is sustainability ingebouwd in het compliance vak. Zo worden klanten ook gewezen en/of afgewezen op schendingen met betrekking op het milieu, kinderarbeid en ontbossing. De huidige werkwijze is er dus zeker op ingericht, maar er bestaat altijd ruimte voor verdere innovatie.

#11 - De toekomst van KYC wordt bepaald door wet- en regelgeving, Artificial Intelligence en fintechs

Eens! Nick durft er zelfs nog een bij toe te voegen: “Het is ook nog afhankelijk van de ontwikkelingen en innovaties in de wereld. Als criminelen een nieuwe truc vinden om te witwassen en de wetgeving is daar niet op ingesteld en fintechs dit niet kunnen opsporen, dan hebben we een groot probleem.” Deze dilemma’s worden ook herkend bij crypto currencies. De encripties bij bijvoorbeeld transacties in cryptocurrencies maken het veel complexer om transacties te controleren op goed of kwaadaardigheid.

#12 - In 2050 bestaan compliance, KYC en CDD niet meer

Oneens! Er zullen ongetwijfeld bepaalde processen gerobotiseerd worden, maar het menselijke aspect zal altijd om de hoek komen kijken. “Zeker om te bepalen of de beoordelingen van de robot wel rechtsgeldig zijn”, zegt Nick. Jerry vergelijkt het met hypotheekverstrekkers: “Nu kan je vanuit huis een hypotheek aanvragen, inclusief contact met hypotheekadviseurs, maar de menselijke controle op het goedkeuren van de hypotheek zien we daar ook nog steeds.”.

#13 - Een functie als KYC analist kan iedereen succesvol invullen

Oneens! “Een mix van juridische, financiële en bancaire ervaring én heel wat vlieguren is noodzakelijk om succesvol te zijn in deze functie”, zegt Nick. Ook voor de professionals zelf is ontwikkeling een continu proces. Volgens Jerry leren KYC-analisten iedere dag: “Veranderende wet- en regelgeving, maar ook maatschappelijke invloeden, zoals bijvoorbeeld covid-19, maken dat wij iedere dag leren en innoveren”.

Wil jij net als Nick en Jerry bijdragen aan het voorkomen en bestrijden van financiële criminaliteit? Bekijk onze vacatures en versterk team Octas!

Gerelateerde vacatures

Tags

  • compliance
  • detachering