3 tips voor de perfecte sollicitatie!

3 tips voor de perfecte sollicitatie!

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

16-03-19

Heb jij je altijd al afgevraagd waar je op moet letten als je reageert op een vacature? Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je dé perfecte sollicitatievideo, curriculum vitae (cv) en motivatie(brief) maakt. Door serieus aandacht te besteden aan deze punten, vergroot jij de kans op jouw droombaan!

Tip 1: Sollicitatievideo

Er wordt steeds vaker gevraagd door bedrijven om een sollicitatievideo op te nemen. Solliciteren via een video voelt voor niet iedereen even natuurlijk. We geven je een aantal tips voor de basis van een sophisticated sollicitatie video: goede belichting! Let op schaduw in je gezicht of op de achtergrond. Het makkelijkste is overdag met daglicht filmen, dan heb je hier helemaal geen last van. Als je toch in de avond je video op gaat nemen, zet dan een extra bureaulampje op tafel zodat je een beetje met het licht kunt spelen.

Check even wat er allemaal in beeld is, vergeet dan niet alleen naar jezelf te kijken, maar ook naar de achtergrond. Die open zak chips of je boodschappenlijstje heb je liever niet in beeld.

Test daarnaast even je geluid: hoe hard klinkt het, hoe ver weg sta ik van mijn telefoon af? Schrijf een paar dingen op die je echt wilt zeggen, maar maak vooral geen script. Je wilt jezelf laten zien zoals je bent, dus probeer je daar op te focussen. Let erop dat je kleding er netjes uit ziet (geen kreuken, open knoopjes etc.). En als laatste: maak de video niet te lang en hou het persoonlijk, ze willen jou immers beter kennen!

Tip 2: Curriculum Vitae (CV)

Naast een sollicitatievideo is een passend cv essentieel om een goede indruk achter te laten bij bedrijven. Door op onderstaande punten te letten gaat dit je zeker lukken:

 • Je skills bijvoorbeeld uitdrukken in grafieken of pie-charts
 • Een nette foto, laat hem eens beoordelen door je vrienden of familie, sta jij er echt op zoals je bent?.
 • Strak vormgegeven: check, check, dubbelcheck op spelfouten en spaties.
 • Tussenkopjes: dit maakt lezen overzichtelijk en je kunt zo je skills bundelen waardoor uit jouw cv makkelijk de highlights te vinden zijn.
 • Probeer de belangrijkste informatie op de eerste pagina te zetten en gebruik in totaal max 2 A4’tjes).
 • Integreer je social media als je hierop te vinden bent en het jou als persoon of zakelijk kan versterken.

Tip 3: Motivatie(brief)

Regelmatig wordt er ook gevraagd om een motivatiebrief aan te leveren bij een sollicitatie. Maar steeds vaker krijg je alleen een opmerkingenveld om een korte toelichting geven. Wat we ook steeds vaker zien is een rechtstreekse sollicitatie via de mail. Om goed over te komen is het handig om onderstaande punten in ieder geval uit te werken in jouw motivatie:

 • Kort en bondig! Bedenk je bij het maken van je motivatie, wat zijn mijn drie belangrijkste punten die ik kenbaar wil maken?
 • Direct aandacht trekken van de lezer met de eerste zin, probeer clichés te vermijden.
 • Datum en plaats achterwege laten, scheelt ruimte en het voegt weinig toe.
 • Geef antwoord op de vraag ‘Wat voeg ik toe in dit bedrijf?’
 • Geef antwoord op de vraag ‘Waarom zou je graag bij dat bedrijf willen werken en niet een ander bedrijf?’
 • Zoek naar de connectie tussen jou en het bedrijf en neem dit mee in je brief (Voorbeeld: Ik zag op jullie website dat jullie sponsor zijn van (..), zelf heb ik ook meegedaan aan (..) en vind het daarom gaaf om te lezen dat jullie daarvoor inzetten.)

Klaar om te solliciteren? Bekijk dan snel onze vacatures. Geen passende vacature gevonden, maar wel enthousiast geworden over Octas en werken in de financiële sector? Vul dan het contactformulier in en we nemen sowieso contact met jou op!

Gerelateerde vacatures

Tags

 • recruiter
 • solliciteren