3 tips om je perfect voor te bereiden op een assessment

3 tips om je perfect voor te bereiden op een assessment

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

19-01-21

Een assessment is steeds vaker een onderdeel van het sollicitatieproces in de financiële sector. Waarom worden deze afgenomen en hoe kun jij je er goed op voorbereiden? Octas vraagt het aan Recruiter Zakelijk Financieren Britt en KYC Quality Checker Daphne.

Waarom een assessment?

De Engelse term ‘assessment’ staat voor taxatie of beoordeling. Bij sommige opdrachtgevers is een assessment onderdeel van de sollicitatieprocedure. Via het assessment kan de opdrachtgever een beter beeld krijgen van je kennis, capaciteiten, vaardigheden en karaktereigenschappen. Met als doel je geschiktheid voor de functie te bepalen. Een CDD analist heeft bijvoorbeeld te maken met bepaalde targets, zoals het verwerken van een X aantal dossiers per maand. De onder tijdsdruk gestelde vragen in het assessment zijn in dat geval representatief voor het gewenste productiegehalte van de compliance Analist. Daarnaast heeft het assessment ook voordelen voor jou  als sollicitant. Resultaten van zo’n test geven je inzicht in je eigen kunnen. Mocht je het niet halen, geven deze resultaten je alsnog interessante inzichten over jezelf die je mee kunt nemen in volgende sollicitaties. Bespreek ook met de recruiter waar je denkt dat het mis is gegaan, samen kunnen jullie kijken waar nog winst valt te behalen zodat je de volgende assessment wél gaat halen!

Wat kan je verwachten?

Het assessment bij een van onze opdrachtgevers is een digitale test van zo’n 20 minuten en bestaat uit de onderdelen ‘logics’ en ‘factors’. Oftewel: capaciteiten en persoonlijkheid worden in kaart gebracht.

Binnen logics wordt het verbale, numerieke en abstractieniveau onder tijdsdruk getoetst. In het verbale onderdeel worden bijvoorbeeld woord analogieën uitgevraagd. Een voorbeeld: als muis en vogel bij elkaar horen, horen giraffe en zoogdier bij elkaar. In het numerieke gedeelte staan rekensommen centraal. Dit zijn hoofdreken sommen waarbij snelheid en de reken regels (bijvoorbeeld eerst keer en dan min) belangrijk zijn. Het abstractieniveau wordt getoetst door middel van figurenreeksen. Hierbij moet je logisch nadenken om een reeks af te maken. Onze ervaring leert dat deze figurenreeksen een kwestie is van oefening baart kunst, veel herhalen dus!

Het ‘factors’ onderdeel wordt zonder tijdsdruk getoetst en dient een beeld te geven van jouw voorkeuren en drijfveren in werksituaties. In dit onderdeel worden verschillende werk gerelateerde stellingen voorgelegd waarop jij jezelf moet scoren, van helemaal mee eens tot helemaal niet mee eens.

Hoe kan je je voorbereiden? 3 tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze altijd. Het assessment voorbereiden is dan ook aan te raden. Zo weet je wat je te wachten staat en verhoog je logischerwijs de kans op een positieve uitslag.

1. Oefenen

Oefenen geeft een duidelijk beeld van de vraagstelling en opdrachten. Raadpleeg bijvoorbeeld de onderstaande site voor oefenmateriaal:

Professional Compliance & Risk Daphne benadrukt het belang van oefenen. Daphne: “Ik merkte tijdens de oefen assessments dat ik vooral op beslisvaardigheid sneller moest worden. Te lang nadenken zorgde ervoor dat ik de vragen niet binnen de tijd kon beantwoorden. Na een paar keer oefenen lukte het me steeds beter om op de tijd te letten en knopen door te hakken.”

2. Octas voorbereiding

De Octas recruiters willen jou zo goed mogelijk voorbereiden op je sollicitatie en nemen je daarom graag mee in een volledige voorbereiding voor het assessment van de opdrachtgever. Zakelijk Financieren Recruiter Britt doet dat als volgt: “Voorafgaand aan het assessment bel ik de professional om de verwachtingen van het assessment door te spreken, eventuele zenuwen weg te nemen en te assisteren bij de verdere voorbereiding. Als het assessment is gemaakt spreek ik deze samen met de professional door. Dit geeft niet alleen een goede zelfreflectie maar helpt ook in de voorbereiding op het sollicitatiegesprek bij de opdrachtgever. Daarnaast heb ik het assessment ook zelf gemaakt, dus ik kan ook echt meedenken met de kandidaat.”

3. Voorbereiding moment assessment

Voordat je start aan het assessment, lees de onderstaande tips van Britt en Daphne goed door:

  • Zorg voor een rustige omgeving. Zoek bijvoorbeeld een stille ruimte op, doe geluidswerende oortjes in of zet juist rustige muziek op de achtergrond;
  • Maak het assessment op een tijdstip of moment waarop jij goede concentratie hebt;
  • Zenuwachtig? Haal rustig adem, je kunt het!

Na het assessment

Als je het assessment hebt gemaakt kun je je resultaten direct inzien. Deze resultaten zijn natuurlijk een momentopname, maar bieden je zeker een interessante zelfreflectie. Ga na of je jezelf in de resultaten herkent en neem het mee in het vervolg van je sollicitaties. Ook kan het zijn dat je er nog eens aan terugdenkt tijdens het werk. Collega Daphne in ieder geval wel: “In het werk van een Quality Checker is het belangrijk dat je op jezelf vertrouwt, je hebt geen tijd om te focussen op alle details dus zal snel knopen moeten doorhakken. Wat dat betreft paste het assessment bij mijn huidige functie.”

Gerelateerde vacatures

Tags

  • detachering
  • recruiter
  • solliciteren