5 tips hoe jij een goed netwerk opbouwt

5 tips hoe jij een goed netwerk opbouwt

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

16-01-18

5 tips om een goed netwerk op te bouwen

Netwerken. Bij de één zit het in het bloed, de ander vindt het meer dan verschrikkelijk. Dat je netwerk steeds belangrijker wordt voor het bedrijfsleven, dat staat vast. Het is altijd goed om connecties met de juiste personen te hebben. Zeker met de komst van social media zijn er heel veel mogelijkheden. Maar hoe bouw je een goed netwerk op? Waar begin je en hoe onderhoud je je netwerk? In dit artikel geven we je tips hoe je een netwerk opbouwt en hoe jij het beste eruit haalt.

  1. Belangeloos geven
  2. Wees proactief
  3. Durf op mensen af te stappen
  4. Blijf jezelf
  5. Luisteren is het nieuwe spreken

Belangeloos geven

Netwerken gaat om één gouden regel: Het geven van kennis zonder daar in eerste instantie meteen iets terug van te verwachten. En dat is een mooi uitgangspunt. Netwerken is niet een kwestie van meteen iets terugkrijgen van je contact, maar een zakelijke relatie aangaan waarbij je op lange termijn waardevol kunt zijn. Wanneer jij waardevol bent voor de ander, kan iemand anders weer waardevol voor jou zijn. En zo gaat de cirkel rond.

Wees proactief

Welk netwerk of netwerken (bestaand of nieuw) kun jij aanspreken om je doel te bereiken? Dit kunnen zowel online als offline platformen zijn. Een bekend online platform om zakelijk te netwerken is natuurlijk LinkedIn. Meld je bij LinkedIn aan bij relevante groepen en zorg voor interactie tussen jou en je netwerk. Dat kan door te reageren op berichten in je tijdlijn of om berichten te delen.

Durf op mensen af te stappen

Het klinkt misschien wat eng voor sommigen, maar dit is toch wel waar het om draait. Stap op mensen af, maak contact en maak een afspraak. Natuurlijk wel iets subtieler dan hier staat. Wacht niet tot dat een ander het initiatief neemt, maar wees zelf actief in het leggen van contacten. Maak ook duidelijke keuzes met wie je wel wil afspreken en wie niet. Dat gaat je helpen in het behalen van je doel.

Blijf jezelf

Goed kunnen netwerken is een belangrijke eigenschap: het kan je een heleboel opleveren. Een netwerkevent is vaak bijvoorbeeld alleen nog maar je beginpunt van je nieuwe zakelijke contact. Tip: Blijf bij de netwerken waarbij jij je comfortabel voelt. Alleen op die wijze kun jij je boodschap het best overbrengen. Voeg alle mensen die je ontmoet toe op LinkedIn en stuur hen een persoonlijke boodschap, het liefst binnen 24 uur. Misschien kun je nu nog niets met je nieuwe contact, maar over een half jaar wel.

Luisteren is het nieuwe spreken

Misschien wel het allerbelangrijkste van netwerken: begrijp wat de ander zegt. Luister oprecht, zonder te oordelen, in te vullen of te adviseren. Geef je gesprekspartner de ruimte. Luisteren is het nieuwe spreken. Netwerken gaat om belangeloos helpen, zonder dat je daar in eerste instantie iets van terug verwacht.

Een goed netwerk biedt je dus kansen. Niet alleen zakelijk maar ook privé. Kansen op het gebied van opdrachten, maar ook op het gebied van projecten en kennis.

Gerelateerde vacatures

Tags

  • detachering
  • solliciteren