Afgestudeerd en nu?

Afgestudeerd en nu?

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

15-04-20

Yes, eindelijk afgestudeerd! Maar wat nu .. In deze bizarre periode door het coronavirus kan het lastig zijn om aan een baan te komen. Wat je hieraan kunt doen lees je in deze blog.

Tips: Wat kan je nu doen?

Voordat je gaat beginnen met solliciteren is het goed om alvast na te denken over wat je zou willen doen, en hoe je dit wil verwezenlijken. Denk eens aan de volgende tips:

1. Pimp je LinkedIn

Nu je wellicht wat tijd over hebt kun je mooi werken aan je LinkedIn profiel. Denk bijvoorbeeld aan het bijwerken van je werkervaringen. Het is heel fijn voor recruiters om werkzaamheden bij jouw werkervaring te lezen, of te zien welke vakken je hebt gevolgd in jouw studietraject. Hierdoor zal je meer gerichte berichten ontvangen en kan je in gesprekken hier dieper op induiken. Je vindbaarheid op LinkedIn vergroten is niet heel lastig met deze tips.

2. Volg een online cursus

In het kader van het opfleuren van je CV kan het heel handig zijn om een online cursus te volgen die je mooi kunt toevoegen aan jouw skills. Altijd al vloeiend Duits willen spreken? Probeer eens een cursus ‘Duits voor beginners’. Leuk weetje, wist je dat wij bij onze Octas Academy online meer dan 500 opleidingen aanbieden? 😉

3. Denk na over waar je naartoe wil

Je hebt de tijd om na te denken over wat het persoonlijke ontwikkelingsplan is voor jouw carrière. Schrijf het van je af, of typ het uit. Wat zijn jouw doelen voor de komende paar jaar, wat wil je bereikt hebben en waar sta jij na deze periode? Door zelf te brainstormen en hier echt eens de tijd voor te nemen kunnen jouw ideeën meer richting krijgen. En vergeet niet, blijf dromen. Denk niet in tunnelvisie maar laat je gedachten de vrije loop. Je kunt bijvoorbeeld een mindmap gebruiken als tool!

Sollicitatietips

En dan nu het echte werk. Want hoe kun je nou het beste online solliciteren in deze tijd? Bijna alle bedrijven hebben geen gesprekken meer op kantoor, dus aan jou én aan hen de uitdaging om het recruitmentproces zo voort te zetten dat je het beste beeld van jezelf kunt schetsen. Zo doe jij dit:

1. Bereid je goed voor

Het is belangrijk dat je je van tevoren goed inleest in de organisatie waarbij je solliciteert. Bereid ook wat vragen voor die je kunt stellen tijdens het gesprek. Goede vragen om te stellen zijn bijvoorbeeld: ‘wat zijn de doorgroeimogelijkheden?’ of ‘kunt u mij meer vertellen over het team?’. Zo weet de recruiter ook dat jij moeite hebt gestoken in het voorbereiden van je sollicitatie: pluspunten!

2. Communicatie

Wanneer je een online interview hebt, zorg er dan voor dat je op een rustige plek gaat zitten met je laptop. Zo creëer je een omgeving voor jezelf waarin jij je goed kunt focussen en kan de recruiter jou ook goed verstaan. Let op je non verbale communicatie. Hiermee bedoelen we de houding waarin je zit. Zit je onderuitgezakt of juist in een actieve houding? Dat is erg belangrijk. Ondanks dat je thuis bent in je veilige omgeving is het aan te raden kleding aan te trekken die je naar een ‘normale’ sollicitatie aan zou trekken. Verzorgd dus! Zo ziet de recruiter dat je het serieus neemt en dat je werk hebt gemaakt van de voorbereiding.

3. Houd contact na het gesprek

Je hebt een super leuk gesprek gehad, tof! Door deze onzekere tijd is het misschien nog niet helemaal duidelijk wanneer jij precies kunt starten. Zorg er daarom voor dat je het contact warm houdt, van beide kanten natuurlijk. Af en toe een appje, belletje of mailtje sturen kan daarom zeker geen kwaad. Ook al is het maar om even te vragen hoe het met de ander gaat.

Een pro tip, wij hebben ook tal van sollicitatiewebinars. Nu exclusief voor jou!

Gerelateerde vacatures

Tags

  • solliciteren
  • vacatures
  • Young professional