Je authentieke zelf blijven als sollicitant

Je authentieke zelf blijven als sollicitant

Business line

Compliance & Risk

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

11-08-20

Om meer te weten te komen over de wisselwerking tussen persoonlijk leiderschap en recruitment gaan we in gesprek met onze Recruiter Compliance & Risk Joris Hemmes. Joris neemt ons mee in zijn kijk op persoonlijk leiderschap. Hoe laat jij als sollicitant of gesprekspartner persoonlijk leiderschap zien? Het antwoord op deze vraag lees je hieronder.

Even voorstellen

Geboren en getogen in Groningen woont de 37-jarige Joris inmiddels samen met zijn vrouw en twee kinderen in Utrecht. In de weekenden kan je hem tegenkomen op het hockeyveld, op de fiets of genietend van een speciaal biertje. Doordeweeks is hij, zeker nu met corona, thuis aan het werk als Recruiter Compliance & Risk voor Octas. Hij is verantwoordelijk voor het binden van nieuw en ervaren talent; “om dit zo goed mogelijk te doen zet ik mijn kwaliteiten in, dit zijn: communicatief vaardig, brede kennis en ervaring, open en benaderbaar”. Door zijn brede kennis weet hij altijd raakvlakken te vinden met de persoon tegen over zich, zo brengt hij sterke connecties tot stand. Deze kwaliteiten maken dat we Joris een echte verbinder kunnen noemen. Het begrip ‘persoonlijk leiderschap’ is volgens Joris een groot containerbegrip, maar al gaandeweg ons gesprek komen we dichterbij zijn betekenis en praktische invulling ervan.

14 minuten stilte

The power of silence, een spiegel voorhouden en omgaan met tegenslagen. Dit drietal aan leerpunten zal Joris niet snel vergeten. Joris vertelt: “Op een sales training is mij ooit geleerd hoe krachtig stilte kan zijn”. Het geleerde werd toegepast in de praktijk, “ik heb 14 minuten aan de telefoon gehangen tot de ander iets zei”. Deze 14 minuten houdt hij nu natuurlijk niet aan, maar helpen hem, als energieke stuiterbal zoals hij zichzelf beschrijft, herinneren dat hij de ander de ruimte moet geven om te reageren. “Door stil te zijn laat je de ander nadenken en zet je hem of haar aan tot actie”.

De spiegel komt voort uit een rollenspel waarin hij deelnam. “Dit was een goed leermoment omdat mij een spiegel werd voorgehouden van wie ik ben en hoe ik omga met situaties.” Deze heeft er tevens aan bijgedragen hoe hij omgaat met tegenslagen: “ik reflecteer altijd op mijn acties, zo blijf ik leren in het vak’’. Tegelijkertijd merkt Joris dat tegenslagen altijd kunnen voorkomen, “als je eerlijk bent in het proces en vanuit goede bedoelingen handelt kan het nauwelijks fout gaan, en als het dan wel fout gaat is dat menselijk”.

Wat is persoonlijk leiderschap voor jou?

“Persoonlijk leiderschap is je eigen carrière pad bepalen en de regie nemen over wat je doet”, zegt Joris. De definitie duidt erop dat persoonlijk leiderschap enkel werk gerelateerd is, maar dit is volgens hem niet zo: “In de praktijk lopen werk en privé in elkaar over. In de situatie waarin mijn vrouw en ik zitten (werken, samenwonen, kinderen) is persoonlijk leiderschap ook iets wat we samen doen. Thuis voeren we ook ‘voortgangsgesprekken’ met vragen als: Hoe gaat het met je? Ben je blij met je keuzes? Hoe zie jij de toekomst? Welke stappen wil je maken? Zo geven we samen invulling aan onze doelen. Volgens mij gaat persoonlijk leiderschap over authenticiteit, eerlijkheid, zelfreflectie en open staan voor feedback van anderen en deze ook ter harte nemen.”

Joris Hemmes, recruiter bij Octas

Persoonlijk leiderschap herkennen bij anderen

De groeiende aandacht voor het thema persoonlijk leiderschap maakt ons nieuwsgierig naar de impact die het heeft op solliciteren. Octas is immers een werkgever binnen detachering en dus altijd bezig met het klaarstomen van professionals voor intakes bij de opdrachtgever. Joris geeft aan persoonlijk leiderschap te herkennen in het CV, de motivatiebrief en vooral in het gesprek met sollicitanten.

De kracht van authenticiteit

“Allereerst moet de basis kloppen, iemand moet een logisch verhaal hebben en over relevante ervaringen en kwaliteiten beschikken. Vervolgens vind ik authenticiteit en passie het aller belangrijkste. Ik wil dat iemand oprecht is en zichzelf. Als je bij iemand aan tafel zit moet je de persoon kunnen onthouden.” Joris vervolgt met een voorbeeld, “Laatst solliciteerde iemand uit het leger. Hij begon zijn motivatiebrief met ‘een militair voor een CDD rol, waarom?’. Dat was precies mijn gedachte. Vervolgens vertaalde hij zijn ervaring uit het leger naar de functie, wat het een sterk stuk maakte. Ik zoek dus iets unieks, iets wat iemand onderscheid.” Neem als sollicitant deze tip mee en zoek wat jou uniek maakt. Dan lukt het jou om die oprechte en persoonlijke indruk achter te laten die de Recruiter zal onthouden.

Twinkeling in de ogen

In een sollicitatiegesprek merkt Joris aan de antwoorden van de ander kenmerken van persoonlijk leiderschap. “Ik merk dat sollicitanten die mij meenemen in hun antwoorden door duidelijke voorbeelden uit eigen recente gebeurtenissen in zowel het werkveld als privé situatie, het verhaal krachtiger overbrengen.” Ook in de introductie, de zogenoemde pitch, kan jij als sollicitant het verschil maken. Hierover zegt Joris: “Binnen detachering is dit wellicht nog belangrijker. Als sollicitanten in de introductie iets vertellen dat anders is dan anders en dit met passie vertellen, zullen ze eerder in staat zijn om een goede klik te maken met de opdrachtgever.” Ook merkt de Recruiter dat wanneer hij vraagt wat mensen buiten hun CV om doen, dat mensen losser worden. Hij zegt: “Voor een sollicitatie bestaat er geen goed of fout over wat je in het weekend doet, want dit is een ander onderdeel van jou en geeft een beeld van jouw passie en drive. En wanneer mensen het hebben over hun passie zie je vaak de twinkelingen in de ogen ontstaan.” Probeer eens na te denken over waar jouw passies liggen, zowel in werk- als privé situaties. Bedenk vervolgens wanneer je over deze passies praat en hoe je deze zou kunnen overbrengen in de context van een sollicitatiegesprek.

De oplossing centraal

In sollicitatiegesprekken wordt veelal gevraagd naar ambities. Volgens Joris kun je in je antwoord op deze vraag persoonlijk leiderschap laten zien, hij geeft aan “Als sollicitanten helder kunnen beschrijven waar ze heen willen en waarom en hierbij écht eerlijk zijn, kan ik er pas iets mee”. Om dit heldere beeld te kunnen beschrijven is het belangrijk dat je zelfkennis hebt: wie ben jij, welke eigenschappen en competenties maken jou uniek en waar liggen je ontwikkelpunten? Over dit het laatste punt merkt Joris het volgende op: “Mensen weten veelal hun ontwikkelpunten goed te benoemen, alleen ligt er nog een kans in de formulering ervan”. Volgens hem is het de kunst om het zwaartepunt niet op het probleem te leggen (het ontwikkelpunt), maar op de oplossing. Hij zegt: “Laat weten wat je doet om je ontwikkelpunten te verbeteren, wat is je strategie?”.

Dus… De belangrijkste tips om persoonlijk leiderschap te tonen gedurende het sollicitatieproces:

  • Weet wie je bent en blijf jezelf;
  • Beschrijf duidelijke en recente voorbeelden;
  • Weet wat je strategie is om te werken aan je ontwikkelpunten.

Gerelateerde vacatures

Tags

  • compliance
  • persoonlijk leiderschap
  • solliciteren