‘Bijdragen aan de bestrijding van financiële criminaliteit geeft mij een kick.’

‘Bijdragen aan de bestrijding van financiële criminaliteit geeft mij een kick.’

Business line

Compliance & Risk

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

03-11-20

In totaal gaat er wereldwijd zo’n 2.400 miljard euro per jaar om in criminele transacties, schatten deskundigen. Vaak worden winsten uit drugshandel en andere criminele activiteiten witgewassen. Maar ook tal van andere verboden activiteiten zoals terrorisme, mensenhandel en illegale dierenhandel worden met crimineel geld gefinancierd. Banken spelen een cruciale rol in het opsporen van deze financiële criminaliteit.

Mark Veneberg is Compliance Officer Commercial Banking bij de ABN AMRO Bank. ‘Ik heb een bancaire achtergrond als adviseur in de (vermogende) particuliere sector. Een aantal jaren geleden kreeg ik echter de mogelijkheid om buiten de bancaire sector te gaan werken als Manager Sales & Marketing op ad interim basis. Een unieke en geweldige ervaring waarbij ik de hele wereld over reisde. Wegens de toenmalige regels omtrent ad interim opdrachten kon ik hier niet langer blijven. Een dienstverband zag ik in die tijd niet zitten. Octas bood mij de mogelijkheid om mijn oude bancaire liefde weer op te pakken. Eerst op projectbasis binnen de afdeling Financial Restructuring & Recovery van de ABN AMRO Bank, later als Analist CDD/KYC en nu als Compliance Officer.’

“Ik ben onderdeel van Compliance Commercial Banking, een autonome en onafhankelijke afdeling in de Second line of Defence (2LoD) van de ABN AMRO Bank. De afdeling valt onder Risk Management. Wij ondersteunen een groot gedeelte van de zakelijke markt binnen de ABN AMRO Bank bij het beheersen van de compliance risico’s. Wij als Compliance in het geheel handelen in het belang van alle stakeholders van ABN AMRO. Wij zorgen ervoor dat we goed begrijpen welke verantwoordelijkheid we als ABN AMRO hebben richting klanten, de maatschappij, onze medewerkers, toezichthouders en andere stakeholders”.

Compliance Officer of toch Compliance Adviseur?

‘Als Compliance Officer maak ik deel uit van een breed georiënteerde afdeling. Compliance Commercial Banking heeft diverse verantwoordelijkheden. Onze werkzaamheden bestaan voornamelijk uit advisering m.b.t. de beheersing van diverse integriteitsrisico’s zoals o.a. marktintegriteit en productintegriteit. Ik zelf ben betrokken bij klantintegriteit. De advisering omtrent klantintegriteit bestaat voornamelijk uit de beheersing van risico’s m.b.t. klantrelaties die een hoger risicoprofiel toegewezen hebben gekregen. Men kan vanuit de 1st Line of Defence (1LoD) een adviesverzoek bij ons indienen wanneer er sprake is van een hoger integriteitsrisico bij een bepaalde klantrelatie. De meeste adviesverzoeken hieromtrent worden ingediend door Analisten KYC/CDD. Tevens geven wij o.a. trainingen en ben ik betrokken bij diverse andere klantintegriteit gerelateerde zaken.
Wij beoordelen het uitgevoerde risk assessment vanuit de 1LoD en adviseren hierop. Wanneer noodzakelijk duiken we nog wat dieper in het klantdossier en schakelen met collega’s van bijvoorbeeld tax, de sanctiedesk of andere gespecialiseerde afdelingen binnen de bank. Als alle risico’s binnen het dossier duidelijk zijn, schrijven we ons advies naar de 1LoD binnen Commercial Banking. In het meest ernstige geval adviseren wij een beëindiging van de klantrelatie”.’

Verschil tussen ABN AMRO en Octas

ABN AMRO bank is een geweldig bedrijf om voor te werken. Ook in coronatijd voel ik mij sterk betrokken bij het bedrijf en de mensen. Iedere ochtend hebben we een coronakwartiertje waarin we elkaar informeren en bijpraten. Zo leef je op afstand met elkaar mee en hou je het teamgevoel.

Aan de andere kant ben ik ook onderdeel van Octas. Ook dat geeft verbondenheid. Bovendien bieden zij mij een dynamiek die uniek is. Ik krijg de kans stappen te maken in mijn ontwikkeling binnen de bank, maar kan wanneer noodzakelijk ook zo in andere uitdagingen stappen. Die dualiteit past goed bij mij; vrijheid in gebondenheid!

Gerelateerde vacatures

Tags

  • compliance
  • detachering
  • persoonlijk leiderschap