Op cursus als gastdocent bij LEF

Op cursus als gastdocent bij LEF

Business line

HQ

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

16-11-18

Eind vorig jaar heb ik een cursus tot gastdocent gevolgd van Stichting LEF ( Leven en Financiën ). Stichting LEF heeft een mbo lesprogramma ontwikkeld waarmee jongeren leren om verantwoordelijk met geld om te gaan. Als gastdocent geef je jongeren in 4 lesuren in 4 aaneengesloten weken meer inzicht in hun uitgaven. Door goede voorlichting te geven aan jongeren maak je ze bewust van hun gedrag en daardoor leren ze meer verantwoord met hun geld om te gaan. Een mooie uitdaging!

Gastdocent in wording…

Om de lessen te mogen verzorgen moet je werkzaam zijn in de financiële sector en de cursus tot gastdocent hebben gevolgd. Het leek me erg gaaf om een keer te doen en daarom heb ik mezelf in de zomer van 2017 hiervoor voor opgegeven. Na enige tijd ontving ik een e-mail met de data en locaties waar deze cursus werd gegeven. En op 19 oktober was het dan zover! Samen met 17 andere cursisten en 2 trainers gingen we aan de slag om ervoor te zorgen dat we klaar waren voor het gastdocentschap. Na het welbekende voorstelrondje gingen we direct van start. Als gastdocent in opleiding doorloop je dezelfde 4 blokken die de leerlingen zullen krijgen tijdens de lessen. Naast de lesinformatie kreeg je ook tips en aanwijzingen over hoe je het beste voor de klas kunt staan. Deze dag kwam er veel informatie over ons heen en konden we oefenen ter voorbereiding op de praktijk.

Een goed begin is het halve werk

De trainers die de cursus tot gastdocent geven zijn zelf ook ervaren gastdocenten en hebben een ruime ervaring voor de klas. Je ontvangt van de trainers goede inhoudelijke informatie met betrekking tot de lesstof, maar de trainers staan ook uitgebreid stil bij het gedrag van de leerlingen. Ze geven hierbij onder andere handvatten voor de omgang met leerlingen die geen zin hebben in de les of die niet naar je willen luisteren.
Ook krijg je informatie over hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden en de lessen het beste kunt verdelen over de 4 weken. Je staat altijd met zijn tweeën voor een klas en daarom is het handig om van tevoren te hebben afgesproken wie welke rol op zich neemt.

Moe en voldaan!

De cursusdag is lang en vol met belangrijke informatie! Gelukkig was het ook erg gezellig en was de sfeer in de groep super goed. Dit maakte dat de dag echt voorbij vloog. Aan het einde van de dag kregen we inloggegevens om in te kunnen loggen op de website van Stichting LEF. Hier is de volledige cursus beschikbaar gesteld, zodat je altijd de informatie die je hebt gekregen nog eens kunt nalezen. Wel zo prettig natuurlijk. Je kunt je in deze online omgeving opgeven voor het verzorgen van lessen. Dat ga ik dit jaar zeker doen!

Gerelateerde vacatures

Tags

  • LEF