Vitaliteit staat hoog op onze agenda

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

16-07-19

Het werk wat we doen is uitdagend. Uitdagend werk brengt ook een bepaalde werkdruk met zich mee. In een gezonde situatie is die werkdruk positief en krijg je er energie van. Maar hoe bepaal je voor jezelf wat jou energie geeft? Duurzame inzetbaarheid staat bij Octas hoog op onze agenda. Om duurzaam in te kunnen zetten als bedrijf vinden wij dat je vitaliteit nodig hebt, maar hoe vitaal zijn wij met zijn allen?

Al googelend naar de tem ‘vitaliteit’ kom ik verschillende onderzoeken tegen. 30% van de werkende Nederlanders scoort laag tot zeer laag op het gebied van vitaliteit. Voor werkgevers en de samenleving als geheel brengt dit enorme maatschappelijke kosten met zich mee. Deze groep niet-vitale werkende Nederlanders meldt zich 3,5 x vaker per jaar ziek en heeft een fors hogere kans op een burn-out. Maar is dit het echte probleem? Ik denk dat het échte probleem is dat mensen niet in de gaten hebben dat ze niet vitaal zijn. Daarnaast willen we ook juist graag problemen die er nog niet zijn voorkomen. Dat maakt het abstract, want daarmee voegt vitaliteit voor een grote groep weinig toe en voor preventie zijn we nu eenmaal weinig gemotiveerd. Behalve de werkgever, want die blijft achter met het ziekteverzuim.

Opgeladen batterij

Vitaliteit dus. Hoe definieer je dat? Met het idee dat vitaliteit een soort gezondheid 3.0 is, ben ik verder gaan speuren door mijn Google hits. Al snel werd mij duidelijk dat het begrip op het internet net zo bleef zweven als in mijn hoofd. Er wordt veel over geschreven en iedereen vindt er wat van, maar het ontbreekt aan eenduidigheid. Aangezien Google vitaliteit voor mij niet kon concretiseren, ging ik terug naar de basis.

Wat is de definitie van vitaliteit?

Vitaliteit is afkomstig van het Latijnse woord Vita –  wat “leven” betekent – en wordt over het algemeen gedefinieerd als levenskracht. Ook wordt vitaliteit geassocieerd met levenslust, levensenergie en fit zijn. Wat mij betreft nog niet concreet genoeg. Sommigen beweren dat het is als een soort innerlijke batterij die (altijd) opgeladen is, waardoor je om 7 uur ’s ochtends met ontzettend veel zin in het leven je bed uitspringt.

Energie

Ik zal je mijn verdere zoektocht besparen, maar ik ben voorlopig in ieder geval tot één conclusie gekomen: vitaliteit heeft alles te maken met energie. Energie die van binnenuit komt, die je kracht en zin geeft om te leven. De één zweert bij gezonde voeding, de ander bij vijf keer intensief sporten in de week en weer een ander bij het hebben van een doel en intrinsieke motivatie.

Mijn gevoel zegt dat het een combinatie is van dit alles én meer. Hoe dieper ik hier induik, hoe meer het woordje “geluk” zich aan me opdringt. Voor mij komt vitaliteit voort uit geluk of.. geluk voort uit vitaliteit. Wie er eerder was, vitaliteit of geluk, daar heb ik geen antwoord op. Wat ik wel weet is dat als ik erin slaag minimaal 2 keer per week te sporten, voldoende gezond te eten én doelen behalen in mijn werk, mij een tevreden persoon maken. Ik hou van voldoende spanning, maar het liefst met weinig stress. Die balans zit hem voor mij is veel leuke dingen doen, waar ik écht blij van wordt. Die behaalde doelen op werk vieren met collega’s. Daarnaast tijd met mijn gezin, familie en vrienden in het weekend. Met deze combi ben ik weer helemaal opgeladen om maandag weer vitaal van start te gaan. En als ik het echt te pakken heb, de maandagochtend af te trappen met een vitaal rondje hardlopen 😉

Barry Schellingerhout

Tags

  • vitaliteit
  • werkgeluk