KYC Analist Manuel over de bestrijding van financiële criminaliteit

KYC Analist Manuel over de bestrijding van financiële criminaliteit

Business line

Compliance & Risk

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

01-09-19

Manuel: “Nog geen half jaar geleden ben ik van start gegaan als KYC analist bij Octas.” KY-what? Manuel lacht: “Know Your Customer, wat letterlijk staat voor ‘ken je klant’. In de financiële sector schuurt deze functie dicht aan tegen ‘Customer Due Dilligence’, ‘Financial Crime Analist’ of ‘Know Your Client’. De term compliance wordt in de financiële sector gebruikt voor de naleving van wet- en regelgeving. Het doel van compliance is om de integriteit binnen de sector te verhogen.”

De Compliance wereld

Manuel: “Hoe ik terecht ben gekomen in de compliance wereld? Ik heb rechten gestudeerd! Mijn juridische achtergrond is een mooie opening geweest om in de financiële sector aan de slag te gaan. Daarnaast spreken de eigenschappen van een compliance analist mij heel erg aan. Je moet verbanden kunnen leggen, analytisch vermogen hebben, een klein beetje kunnen improviseren en een helder overzicht kunnen krijgen van wat er gebeurt op de rekening van de klant. Daarnaast moet je 100% integer kunnen handelen, de financiële gegevens van mensen weerspiegelen voor een deel wie ze zijn en wat ze doen, deze gegevens mogen absoluut niet op straat belanden.”

Alarm bellen rinkelen

Manuel: “Je vergelijkt transacties en data met partijen, producten, landen, etc. Hierdoor krijg je een totaal overzicht. Daaruit trek je dan weer conclusies. Een winkel waar klanten bijvoorbeeld overwegend contant en regelmatig met biljetten van € 500,- betalen, laten alarmbellen rinkelen. Het feit dat er overwegend contant betaald wordt brengt al risico’s met zich mee. Voor mij een reden voor nader onderzoek. Waarom biedt de klant haar afnemers geen pinbetalingen aan? Daarnaast zijn betalingen die geschieden met biljetten van €500,- zeer ongebruikelijk. Sterker nog, het Nederlands kabinet maakt zich hard voor het afschaffen van dit biljet. Het wit-paarse briefje is namelijk zeer populair onder witwassers.”

Sherlock Holmes is er niets bij

Ik voel mij wel echt een Sherlock Holmes als alles op zijn plek valt, positief of negatief. Gelukkig veel vaker positief! Als ik een klant bel om bepaalde vragen te stellen over waarom bepaalde transacties gedaan zijn, dan overvalt het ze soms waardoor ze ervan schrikken. Ik probeer dan zo goed mogelijk uit te leggen waarom ik deze vragen stel. Als een klant dan begrip toont nadat je toelicht dat je de klant belt voor zijn eigen veiligheid, zekerheid en vertrouwen in de financiële sector, dan geeft het mij ook een goed gevoel. Ik heb ze dan een stukje kennis bijgebracht over het werk wat wij doen om financiële criminaliteit tegen te gaan.”

Keuze voor detachering

Manuel: “Octas heeft een goede match gemaakt en daarna ben ik gelukkig ook heel goed ontvangen bij de opdrachtgever. De kwartaalbijeenkomsten zijn leuk en inspirerend door de thema’s die ze kiezen. Mijn eerste kwartaalbeenkomst ging over Persoonlijk Leiderschap. Daar heb ik trouwens ook al mijn collega’s ontmoet. In mijn Business Unit ‘Compliance & Risk’ werken bijna 50 professionals in vergelijkbare functies bij verschillende opdrachtgevers, maar in totaal werken er meer dan 150 professionals bij Octas. In juli heeft Octas een kwartaaldiner georganiseerd waar ik met mijn eigen collega’s kon bijpraten. Door in gesprek te zijn met Octas collega’s die weer bij andere opdrachtgevers zitten, wissel je ervaringen uit. Super leerzaam!”

Manuel over Octas:

“Octas heeft een goede match gemaakt en daarna ben ik gelukkig ook heel goed ontvangen bij de opdrachtgever. De kwartaalbijeenkomsten zijn leuk en inspirerend door de thema’s die ze kiezen.”

Verantwoordelijk voor je eigen werkgeluk

Manuel: “Je krijgt een persoonlijke coach, je businessmanager, die begeleid je in je loopbaan bij Octas. Je kunt bij Octas tijdig aangeven wanneer je aan een nieuwe uitdaging toe bent. Je fieldmanager brengt dan in kaart wat de vervolgstappen zijn en zo kun je dus blijven doorgroeien als professional. Zelf heb ik al met mijn Businessmanager besproken dat ik op langere termijn een overstap zou willen maken naar de hypotheken sector. Na het kopen van mijn eigen woning, werd ik geïnspireerd door onze hypotheekadviseur. Het lijkt me tof om samen met de klant te kijken naar de mogelijkheden voor het financieren van zijn of haar woning. Gelukkig komt mijn juridische achtergrond overal wel van pas!”

Referralprogramma

We vragen Manuel hoe hij bij Octas terecht gekomen is. Manuel: “Zelf ben ik aangedragen door een vriendin van mij via het referral programma van Octas. Het leuke is, zij werkte op dat moment nog niet bij Octas maar wordt nu ook voorgesteld op een project bij Octas, misschien worden we dus zelfs collega’s!”

Schaken als gemene deler met compliance

Ter afsluiting vragen we naar Manuel zijn grote passie: schaken. Manuel: “Ik hou zelf heel erg van schaken en ik zie ook overeenkomsten tussen een schaker en een KYC analist. Het analytische vermogen en verbanden kunnen leggen. Als de tegenstander een bepaalde zet doet dat moet je daarop kunnen reageren en als je een bepaald patroon vaak tegen komt dan weet je ook hoe je het beste kunt handelen om dat op te lossen. In mijn functie zet ik de financiële criminaliteit schaakmat!”

Gerelateerde vacatures

Tags

  • compliance
  • financial crime