CDD en Zakelijk Financieren op een gezamenlijke missie

CDD en Zakelijk Financieren op een gezamenlijke missie

Business line

Compliance & Risk

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

28-12-20

Tegenwoordig zien we dat vakgebieden in de financiële sector nauw aan elkaar zijn verbonden. Zo ook Customer Due Diligence (CDD) en Zakelijk Financieren. Maar hoe ziet de samenwerking tussen deze vakgebieden er in de praktijk uit? En bestaan er kansen en bedreigingen om deze samenwerking nog succesvoller te maken? Octas is benieuwd en vraagt het aan finance professionals Danny (Know Your Client (KYC) Analist) en Anthony (Adviseur Zakelijke Kredieten).

Aan de virtuele tafel met…

Met een achtergrond in private banking en huidige functie als KYC Analist, weet Danny maar al te goed hoe de wisselwerking tussen de afdelingen Financieringen en CDD plaatsvindt. Na een hele dag dossiers doorspitten vindt hij het heerlijk om te sleutelen aan zijn kitcar. Ook Anthony kan door ervaringen binnen beide vakgebieden vanuit de twee perspectieven interessante inzichten delen. Waarbij hij soms wordt afgeleid door de gedachte aan zijn favoriete reis naar de westkust van Amerika.

Persoonlijke missie

Beide professionals hebben een passie voor het werken bij de bank. Ze wilden hun werk na jaren alleen anders inrichten. Danny heeft als toenmalig Private Banking Kredietadviseur verschillende oriënterende gesprekken gevoerd, waaronder met Octas Recruiter Ymke. Deze gesprekken hebben hem doen inzien dat hij zijn expertise kon inzetten als Client Due Diligence Analist. Hij zegt: “Het leuke van CDD is dat het mij verbreding geeft op mijn vorige functie als kredietspecialist.” Na een sabbatical met bijzondere reizen besloot Anthony via Octas zijn expertise op het gebied van Zakelijk Financieren bij een andere financiële instelling in te zetten. Door de dynamische financiële wereld heeft hij zich gedurende zijn opdracht ook ingezet om het compliance-team te helpen met achterstanden. Anthony: “Hierdoor heb ik kunnen inzien waar de vragen vandaan komen en kan ik mij beter verplaatsen in mijn CDD collega’s.”

Zoek de verschillen

Ondanks dat de vakgebieden ieder een eigen kracht hebben, zijn er vele raakvlakken die leiden tot een belangrijke samenwerking tussen de twee. Zowel Customer Due Diligence als Zakelijk Financieren medewerkers onderzoeken de herkomst van het vermogen van de klant en zijn op zoek naar een langdurige relatie met deze klant. Alleen het perspectief vanuit waar ze naar de zaken kijken is anders. Waar nieuwe klanten door Financieringsspecialisten worden geholpen met de aanvraag, kijken CDD’ers naar de achtergrond van deze klant om risico’s op fraude te signaleren. Anthony: “Dit leidt er ook toe dat CDD en Zakelijk Financieren niet zonder elkaar gaan. Je moet te weten komen aan wie de bank een financiering gaat verstrekken, en daar heb je expertise van CDD bij nodig.” Beiden hebben het doel om de klant zo goed mogelijk te bedienen en de financiële sector financieel gezond te houden. De werkzaamheden van een CDD analist zijn heel divers. Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan als CDD analist? Ontdek dan hier de CDD analist vacatures!

Teamwork

Omdat er een wederzijdse afhankelijkheid bestaat tussen de disciplines, is een effectieve samenwerking belangrijk. Als dit niet aanwezig is kan dit bijvoorbeeld ontevreden klanten opleveren. Dit kan voorkomen wanneer de klant door beide afdelingen om dezelfde gegevens wordt gevraagd of het proces van het CDD onderzoek en de financieringsaanvraag niet goed op elkaar zijn afgestemd, waardoor er voor het hele traject meer tijd is benodigd dan voorzien. Tijdige communicatie tussen de afdelingen is dus van groot belang. “Het mooiste en meest effectieve zou zijn als we elkaar gedurende het klantproces nog meer op de hoogte kunnen houden”, filosofeert Danny. Daarnaast is het van groot belang om de klant goed mee te nemen in het verloop, de planning van het proces, maar ook het voordeel dat de klant zelf heeft bij een gedegen onderzoek door de banking professionals.

Technologische kansen

Innovaties binnen systemen creëren kansen voor een optimale samenwerking. Danny pleit voor meer kruisverbanden tussen gegevens waar mogelijk en/of toegestaan: “Verschillende gegevens los van elkaar, kunnen een heel andere betekenis krijgen als je ze in een groter geheel ziet en correlaties vindt.” In de huidige ontwikkelingen zien we al dat transactie robots opvallende transacties uit systemen halen en verklaren waarom. Desondanks heeft de mens op dit moment nog het beste overzicht in de bepaling of er écht iets aan de hand is, of dat het verklaarbaar is gezien bepaalde omstandigheden. Dit kan een kortdurend ander beeld schetsen, dat de computer niet direct kan plaatsen. Maar, zegt Anthony, door automatisering en slimmere systemen wordt het mensenwerk leuker.

Digitale samenwerking

Dat velen op dit moment niet op kantoor kunnen werken levert wellicht een oplossing voor de fileproblematiek, voorkomt Corona verspreidingen, bespaart kosten, verschoont het milieu en biedt een mogelijke bestemming voor woningbouw. Anderzijds is fulltime thuiswerken niet voor iedereen ideaal en verandert het ook de manier van samenwerken binnen en tussen teams. Dit hoeft natuurlijk niet in negatieve zin te zijn, het mag als kans voor het werk van de toekomst worden gezien. Volgens de professionals ligt er een belangrijk onderzoek naar de definitieve vormgeving van deze (digitale) samenwerking. Één ding is zeker: ook digitaal zullen de vakgebieden CDD en Zakelijk Financieren altijd een waardevolle aanvulling op elkaar zijn.

Gerelateerde vacatures

Tags

  • compliance
  • detachering
  • zakelijk financieren