Rapporteren is kijken naar het verleden om zo de toekomst positief te veranderen

Rapporteren is kijken naar het verleden om zo de toekomst positief te veranderen

Business line

HQ

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

30-03-21

In zijn huidige rol als Financial Controller voor Octas geniet Marcel vooral van het energieke team, de snelheid van automatisering en de muziekbingo. We vroegen Marcel hoe hij terecht is gekomen bij Octas en hoe hij van toegevoegde waarde is in zijn functie als Financial Controller.

Het oranje plafond

Marcel: “Een recruiter benaderde mij voor deze functie en vroeg: ‘Is dit misschien iets voor jou?’, waarop ik antwoordde: ‘Dit is niet misschien iets voor mij, dit is precies iets voor mij!’. Na het eerste gesprek met Jan was er een klik, de werkzaamheden sloten aan bij wat ik deed en wat ik leuk vind. Octas kwam over als een organisatie waar ook ruimte is voor een grapje tijdens werk en na werk een borrel te pakken met collega’s. De juiste mix tussen formeel en informeel. Toen ik startte werd dat ook bevestigd! Ik begon aan het eind jaar en viel gelijk met mijn neus in de borrel eh.. boter. Als ik naar mijn eerste periode kijk, zie ik een rode draad in het gevoel bij Octas, de balans tussen formeel en informeel onder het oranje plafond in Amsterdam Zuidoost.”

Professionals en klanten: iedereen even belangrijk

Om vanuit deze functie op een professionele wijze met de externe collega’s om te gaan, behandelt Marcel hen gelijk aan hoe hij ook de opdrachtgever van de professional behandelt. We draaien bij Octas op AFAS, een nieuw software systeem voor onze Employee Self Service (ESS). De hobbels waar je in het begin van zo’n grote implementatie tegenaan loopt, zie je dan niet als een persoonlijke aanval. Je lost het gewoon op, zoals je dat ook in de dienstverlening naar de klant doet. In het dagelijkse werk heeft Marcel te maken met het interne- en externe team van Octas. Op het kantoor zit hij in de open kantoortuin letterlijk (voor COVID-19) tussen het hele team. De belangrijkste samenwerking intern is met de Businessmanagers enerzijds en de financieel directeur Jan anderzijds.

De driehoek met businessmanagers

Deze samenwerking is super belangrijk. Zij zijn de managers van onze professionals en hebben samen met Faisoen van HR Support de directe relatie. Vanuit Finance & Control komt Marcel kijken bij bijvoorbeeld het kloppend maken van de uren zodat wij kunnen factureren aan de klant. Marcel: “Vanuit mijn rol heb ik minder 1 op 1 contact met de professional, die relatie ligt bij Businessmanagement. Maar zij ontvangen wel een loonstrook uit mijn naam, dus die professional gaat er vanuit dat ik dat goed doe en bij vragen weten ze mij te vinden.”

Benieuwd naar wat een Businessmanager eigenlijk doet?

Waarom rapporteren het leukste gedeelte is van mijn baan

Als je het werk opsplitst in drie delen, dan heb je een deel administratie waarin gegevens verzamelen en verwerken voorop staat. Dan heb je een deel waarin je de maand sluit, de uren worden gefactureerd en de medewerkers uitbetaald. Het laatste deel is de rapportage hierover aan Jan, de financieel directeur van Octas. Marcel: “Het rapporteren vind ik een van de leukste dingen aan het werk. Je kunt daar ook elke maand nog beter in worden. Jan is heel sterk in op het juiste moment een stap terug te doen en het zien van het grote perspectief, maar ook door het juist precies andersom te doen. Dat doet hij vanuit zijn rol als ervaren leider van dit bedrijf en dat geeft heel veel vertrouwen. Hij laat je los wanneer dat nodig is maar zet mij wel op scherp en dat werkt heel prettig!”.

Mensen en individuen

De basis van het werk schuilt achter cijfers. Maar het is veel meer dan dat. Je staat in direct contact met de directie en alles gaat over mensen. Het is natuurlijk geen tastbaar product, maar dat maakt het juist op persoonlijk niveau interessant. Het gaat over mensen en individuen en dus collega’s. Marcel: “Voor mij maakt dat het absoluut leuker dan de administratie van een dartpijltjes fabriek. Metaal erin, pijl eruit. Het gaat hier om veel meer dan dat. Professional X komt bij ons werken, ik zie hem op kantoor wanneer hij of zij langskomt om het contract te tekenen en ik stort het salaris, waar hij of zij leuke dingen van kan doen en de hypotheek van betaalt. De Octas professionals zijn ook echt Octas mensen, lastig te omschrijven maar iedereen heeft een bepaalde energie om er echt wat van te maken en het elke dag een beetje beter te doen. Dat maakt het leuk om voor te werken.”

Rapporteren in het verleden, meedenken over het heden

Elke maand eindigt in een maandverslag: wat is er gerealiseerd aan omzet, wat leverden de partners op, hoeveel professionals zijn er gestart, etc. Als financial rapporteer je altijd het verleden, alles ligt al vast, je baseert je daarmee op feiten. Maar jouw invloed zit hem in trends en signalen. Als de uren toenemen omdat het verlof niet opgenomen is, dan kun je aan de Businessmanager terugkoppelen. Als de trend is dat er 6 starters zijn in de maand, dan bespeur je groei wanneer je deze ziet oplopen en dat kun je tijdig rapporteren waardoor er als organisatie op in gespeeld kan worden.

Er liggen nog veel kansen

Het repeterende werk kun je soms als saai ervaren, maar dat is juist wel de belangrijkste input. Het factureren van de uren komt iedere maand terug, want zonder facturen komt er geen geld binnen. Daarnaast moet het ook het liefst in één keer goed gebeuren, daar heb je in de functie Financial Controller wel invloed op. Op het gebied van automatisering liggen er nog veel kansen. Marcel: “De AFAS motor draait goed, maar kan sneller werken. Deze verbeterpunten zijn de kers op de taart van deze functie!”

Gerelateerde vacatures

Tags

  • persoonlijk leiderschap
  • werkgeluk