De CDD Analist van 2025: innovatie is key!

De CDD Analist van 2025: innovatie is key!

Business line

Compliance & Risk

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

15-02-21

CDD, KYC, compliance zijn sinds een aantal jaar belangrijke thema’s in de financiële wereld. Welke eigenschappen en vaardigheden vormen de ‘superman of superwoman’ onder deze analisten? Compliance professionals David Bos en Margit van de Westerlo schetsen samen deze personalia en delen hun ideeën over de werkzame toekomst binnen hun vakgebied. Eerder werden ze geïnterviewd over de toekomst van AML en het vak compliance.  

Even voorstellen…

De 32-jarige Amsterdammer David Bos begon zijn carrière bij de politie. Inmiddels zet hij zijn wil om criminelen net iets te slim af te zijn voort in de bancaire sector als KYC/CDD Analist Commercial Banking. Tegenover David zit (aan de virtuele tafel) de 47-jarige Margit van de Westerlo. Vanuit het vakgebied hypotheken heeft zij haar carrière voortgezet als KYC Analist Retail & Private Banking. Beide professionals streven ernaar om de wereld een stukje mooier te maken, en dragen bij door vanuit hun functie financiële criminaliteit te bestrijden.

Innoveren als CDD analist

“Criminelen innoveren steeds om misbruik te maken van de financiële sector. Hierdoor moeten wij steeds meer innoveren om hen een stapje voor te zijn. Dit maakt mijn werk ontzettend leuk en uitdagend”, zegt David. Ook de dynamiek in de sector spreekt hem aan: ‘’Verandering is een constante in deze financiële sector”. Margit sluit zich hierbij aan en zegt: “De combinatie van analytisch werken met cijfers, écht teamwork en bijdragen aan het maatschappelijk belang maakt het voor mij bijzonder werk. Bovendien leer je zowel bij de opdrachtgever als bij Octas mensen kennen uit je vakgebied die jou weer versterken, en andersom.”

De superman onder compliance professionals

Innoveren betekent ook dat je zelf open moet staan voor veranderingen en bereidt bent om je set van vaardigheden uit te breiden met nieuwe skills. Volgens de professionals zijn de onderstaande vaardigheden belangrijk voor CDD/KYC Analisten van nu, en voor de toekomst.

  1. Nieuwsgierig zijn: neem niet zomaar genoegen met het eerste beste antwoord dat je tegenkomt. Zoek de verdieping op en vindt het antwoord achter het antwoord.
  2. Verbanden leggen: maak verbinding tussen de activiteiten van de klant en achterhaal of dit logische bewegingen zijn. Denk hierbij ook aan de kennis die je hebt opgedaan tijdens eerdere cases.
  3. Teamspeler zijn: accepteer dat je zelf niet alles kan weten en probeer het niet alleen te doen. Collega’s hebben verschillende werkachtergronden en levenservaringen waardoor je samen een enorme schatkist aan kennis hebt. Wees zelf ook bereid om anderen te helpen.
  4. Competitief zijn: je bevindt je in een constante strijd om criminelen te slim af te zijn. Ga de competitie met ze aan en lever de beste dossiers in.
  5. Brede persoonlijkheid: het ene moment duik je helemaal in je dossier en ben je analytisch bezig met zoeken, lezen en schrijven. Het andere moment neem je contact op met de klant en ben je in staat een sterk gesprek te voeren. Kortom: een succesvolle CDD/KYC analist is analytisch én communicatief.

Alle kwaliteiten in huis, en dan?

De professionals benadrukken dat compliance een vakgebied is dat continu in ontwikkeling zal blijven. Omdat er steeds nieuwe (Europese) wetgeving ontstaat en nieuwe systemen worden ontwikkeld, blijven criminelen ook continu innoveren en slimme trucjes bedenken om geld te witwassen. Compliance professionals zullen hen altijd een stapje voor proberen te zijn. “Daarom ben ik constant bezig met kennis vergaren en mijzelf ontwikkelen” zegt David. Hij volgt verschillende e-learnings om zichzelf te kunnen specialiseren. Bijvoorbeeld op het gebied van AML en EU wetgeving. “Bijna alles is mogelijk, zolang je duidelijk weet waarom je dat wil”, vervolgd hij.

Carrière plannen als gedetacheerde professional

Het antwoord op de vraag ‘Waar wil jij over 3 jaar staan?’ is voor Margit en David eenduidig: compliance is helemaal hun ding. David heeft de ambitie om als KYC expert op de vloer rond te lopen. Als expert dien je als vraagbaak en help je collega’s één op één met vragen en complexe vraagstukken. “Met veel ervaring kun je deze functie vervullen, en daar ga ik voor”, zegt hij. Ook Margit heeft passie voor het coachen en begeleiden van junior analisten en het nadenken over verbeteringen. “Naast mijn dagelijkse werk denk ik mee over de mogelijke procesverbeteringen en vereenvoudigingen van ons werk. Dit wil ik blijven doen, het geeft mij veel energie. Daarnaast wil ik over 3 jaar verder gegroeid zijn in de rol van Quality checker, bijvoorbeeld door mij te specialiseren in een specifiek kennisgebied.” Margit benoemt dat de ingangen die Octas heeft haar goed kunnen begeleiden bij het maken van deze stappen: “De verbinding die Octas legt tussen mij en opdrachtgevers versterkt mijn carrière.”

Door het samenspel tussen de professional, de opdrachtgever en de businessmanager van Octas zijn er veel mogelijkheden om nieuwe opdrachten te vervullen. David zegt: “De mogelijkheid om bij verschillende financiële instellingen te kunnen werken aan een opdracht is de grootste toegevoegde waarde van detachering. Ik ben flexibel en heb inspraak over de opdrachten die ik uitvoer. Octas helpt mij hierbij door mee te denken over mijn vervolgstappen. Hoewel mijn opdrachtgever mij als gedetacheerde inzet om stabiliteit in een team te realiseren, wil mijn businessmanager bij Octas mij altijd helpen om te groeien zodat ik die superman onder de KYC analisten kan worden!”.

Gerelateerde vacatures

Tags

  • compliance
  • detachering
  • financial crime