De crowdfunding-markt wordt een miljarden business

Business line

Zakelijk Financieren

Type

Octas exclusief

Gepubliceerd op:

27-09-19

Opmars van Crowdfinance

Crowdfinance is bezig met een flinke opmars in ons land. Tegelijkertijd zijn er ook “cowboys” actief op de markt, deze partijen kennen woekerrentes die op kunnen lopen tot 40 procent of zelfs meer. Een doorn in het oog van Collin Crowdfund oprichter Jeroen ter Huurne. Het is slecht voor het vertrouwen in de branche en dus voor de groei. In gesprek met Octas geeft hij aan het hoogste rentetarief bij leningen af te schaffen. “Dat past in de zorgplicht die wij voelen”.

Gouden greep

Twaalf jaar geleden komt Ter Huurne voor het eerst in aanraking met de mogelijkheden van crowdfunding. “Dat was echt nog in het prille begin, het is vanuit Engeland de Noordzee over gewaaid. Zeker in Nederland stelde het nog weinig voor. Nadat we besloten hadden om een crowd-fund platform op te zetten, besloten we dan wel de beste van Nederland te willen zijn. Van Dijk is benieuwd wat je dan precies nodig hebt om de beste van Nederland te zijn. “Voor een crowdfinance platform heb je drie dingen echt nodig: kredietkennis, marketing en IT. We hebben veel geïnvesteerd in IT.”

“Kun je achteraf stellen dat hier sprake was van een gouden greep?” vraagt Van Dijk. “Na vijf jaar durf ik nu wel te zeggen dat het inderdaad een gouden greep was”, bevestigt Ter Huurne. “Toch hebben we wel veel risico genomen, vooral vanwege de hoge investeringen.”

Recentelijk kwam de crowdfund-branch op een negatieve manier het nieuws. Woekerrentes die oplopen tot wel 40 procent en “cowboys” die de markt onveilig maken. Collin Crowdfund blijft hier zo ver mogelijk van weg en werkt samen met branche organisaties om deze partijen tegen te gaan. Lees in de uitgebreide versie van het interview hoe Collin Crowdfund de strijd aan gaat met woekerrentes.

BNR Nieuwsradio interviewde Jeroen ter Huurne over de woekerrentes. Het interview is hier terug te luisteren!

Tags

  • STERK
  • zakelijk financieren