Wij zoeken de beste deals, maar waarom niet bij onze hypotheek?

Wij zoeken de beste deals, maar waarom niet bij onze hypotheek?

Business line

Hypotheken

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

16-08-17

Nederlanders zijn een volk dat altijd het onderste uit de kan probeert te halen. Wij zoeken vaak de beste koopjes. Als wij bijvoorbeeld een tv aanschaffen, dan zoeken wij uren naar het beste product voor de laagste prijs. Maar als wij een huis kopen, dan accepteren wij vaak dat wij 30 jaar lang aan één geldverstrekker gebonden zijn. Maar dit is vaak niet het voordeligst als je kijkt naar jouw woonlasten. Waarom doen we dit dan?

Ik geef je graag enkele tips die jij zelf als particulier kunt toepassen op jouw eigen hypotheek, maar die je ook als professional in de hypothekenbranche kunt gebruiken in je dagelijkse advies.

Korting op je hypotheekadvies

De kosten van hypotheekadvies verschillen nogal tussen de geldverstrekkers. Gemiddeld genomen is het uurtarief ongeveer € 123. Toch zijn er nog steeds adviseurs die standaard rond de € 3.000 vragen voor een volledig adviestraject, maar er zijn bijna geen redenen te noemen die de hoogte van dit bedrag kunnen verklaren. Heb je geen complex hypotheekadvies nodig? Vraag je adviseur dan om een gereduceerd tarief of overweeg een adviseur die je per uur kunt betalen.

Bespaar op hypotheekkosten

In Nederland hebben wij de mogelijkheid om zelf te kiezen wie wij willen inhuren voor het verrichten van bepaalde werkzaamheden voor het afsluiten van een hypotheek. Voor een hypotheek heb je, naast een hypotheekadviseur, ook een notaris en een taxateur nodig, en zij mogen zelf hun tarieven bepalen. Door gebruik te maken van websites zoals www.degoedkoopstenotaris.nl kun je vele honderden euro’s besparen op je notariskosten. Vergelijkbare websites zijn er uiteraard ook voor taxateurs en hypotheekadviseurs.

Los consumptieve leningen zo snel mogelijk af

Als je consumptieve leningen hebt, dan is het aan te raden om deze zo snel mogelijk af te lossen als je een huis wilt kopen. Hoewel het hebben van een lening niet direct van invloed is op je hypotheekkosten, is het toch een belangrijk punt om te benoemen. De maximale hypotheek die je bij een bank kunt krijgen, is niet alleen afhankelijk van wat jij aan salaris verdient, maar ook welke financiële verplichten je hebt. Zo kan je studielening ervoor zorgen dat je een minder hoge hypotheek kunt krijgen. Als je jouw lopende leningen niet meteen kunt aflossen, probeer dan in ieder geval zoveel mogelijk af te lossen.

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken

De laatste jaren zijn de premies op een overlijdensrisicoverzekering gedaald. Dit komt omdat wij langer en gezonder leven. Soms is het verplicht bij een geldverstrekker om je te verzekeren tegen het risico van overlijden. Dit was tot dit jaar ook een verplichting bij een hypotheek met NHG. Je bent niet altijd verplicht om de overlijdensrisicoverzekering van de bank te accepteren, en je hoeft deze verzekering ook niet perse via de hypotheekadviseur af te sluiten. Het kan de moeite zijn om voor een overlijdensrisicoverzekering te shoppen. Kijk eens rustig rond en wie weet kun je ook hierop flink besparen.

Besparen door een lagere rente bij jouw huidige geldverstrekker

Je hebt bij jouw eigen hypotheekverstrekker de hypotheekrente meestal vastgezet tegen een langere periode. Je hypotheek is meestal opgebouwd in meerdere tariefklassen en je kunt onder bepaalde omstandigheden de rente verlagen tijdens de rentevastperiode. De opslag voor deze tariefklassen wordt bepaald tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van je woning. Als je gedurende de looptijd inlost op je hypotheekschuld, dan veranderd deze verhouding. Wanneer je genoeg op de hypotheekschuld hebt ingelost (of je huis is meer waard geworden), dan kun je bij je bank een verzoek indienen om in de lagere klasse terecht te komen met het daarbij behorende lagere rentetarief. Elke geldverstrekker kent een andere tariefindeling, dus laat je goed informeren hierover.

Accepteer niet klakkeloos het renteverlengingsvoorstel van jouw bank!

Als de rentevaste periode van je hypotheek afloopt, moet je een nieuwe rentetermijn kiezen. Jouw bank moet jou 3 maanden vooraf schriftelijk aangeven welke tarieven zij jou aanbieden. In deze periode heb jij de mogelijkheid om om je heen te kijken of een andere geldverstrekker misschien meer voordeel voor jou oplevert. Jij hebt hier als klant ‘de macht’, want jij kunt aan het einde van de rentevastperiode jouw gehele hypotheek boetevrij inlossen! Laat je goed informeren door een adviseur en houd dan alle voorgaande tips in acht om zoveel mogelijk de kosten voor de oversluiting te drukken.

Jeroen Stuut
Banking Professional bij Octas

Gerelateerde vacatures

Tags

  • hypotheek advies
  • particulier advies