Is ons duurzaamheidsbeleid om over naar huis te schrijven?

Is ons duurzaamheidsbeleid om over naar huis te schrijven?

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

02-01-20

Een bedrijf dat zich bezig houdt met sustainability, what else is new?! MVO is een containerbegrip geworden en ieder bedrijf doet wel iets om “groen” te zijn. Toch doen we met z’n allen nog niet genoeg. Hoe dit kan? Octas directeur Norbert van ’t Loo denkt dat dit komt doordat het verantwoordelijkheidsgevoel steeds verlegd wordt. Bedrijven vinden dat hun werknemers verantwoordelijk zijn, en vice versa.

Het is een belangrijk vraagstuk; wie zijn er verantwoordelijk voor duurzaamheid, de overheid, het bedrijfsleven of individuen? Bij Octas vinden we het belangrijk dat professionals zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Voor hun eigen werkgeluk, maar ook om met een respectvolle manier met onze planeet om te gaan. Iedereen heeft een effect op de wereld en daar moeten we onze verantwoordelijkheid voor nemen. Wat belangrijk is is dat bedrijven hun werknemers faciliteren om zich groen te gedragen.

Bij Octas proberen we onze oranje footprint zo klein mogelijk houden door bijvoorbeeld een fietsvergoeding aan te bieden en elektrische lease auto’s aan te bevelen. Maar dit is op zichzelf natuurlijk niets om over naar huis te schrijven.

Multiplier inzetten op ethiek

Waar wij als Octas wel over naar huis durven te schrijven is ons beleid op ethiek, volgens ons een belangrijke vorm van duurzaamheid. Als arbeidsbemiddelaar is dit misschien nog wel belangrijker dan “groen zijn”. Door onze collega’s en klanten te motiveren om op een ethische manier te werk te gaan, hopen we dat zij op hun beurt hun collega’s bij opdrachtgevers inspireren. Een voorbeeld: als een van onze collega’s durft op te staan in een vergadering bij zijn opdrachtgever, omdat de toon of het onderwerp van gesprek niet aansluit op wat hij bij Octas meekrijgt, en zegt: “Waar ik vandaan kom, daar doen wij het anders.”, dan hebben wij ons doel bereikt. In deze multiplier zien wij onze kracht omtrent MVO.

Ieder bedrijf dat aan MVO wilt doen moet de afweging maken of ze zich willen richten op “People” of “Planet”. “We zijn maar een klein bedrijf en we hebben geen grote ecologische footprint” mag nooit een excuus zijn om meer te vervuilen dan nodig. Toch kun je je tijd maar één keer uitgeven. Daarom heeft Octas de bewuste keuze gemaakt om haar MVO beleid vooral op het People aspect in te zetten. Daarnaast vervuilen we natuurlijk wel zo min mogelijk.

Norbert van 't Loo over duurzaamheid bij Octas op de fietst vertelt hij erover

Ethisch duurzaam zijn

Ethiek binnen de arbeidsmarkt is voor ons dus het belangrijkste sustainability issue. Wij zijn trots op onze 100 professionals die als ambassadeurs de arbeidsmarkt opgaan en Octas helpen bij het stimuleren van een ethische manier van werken. Zo dragen we bij aan de volgende belangrijke punten:

 • Opkomen voor de kwetsbare leeftijdsgroepen
  Wat Octas onderscheidt in waar we voor staan en hoe we te werk gaan? Het wapenfeit is dat bij Octas een significant deel van onze professionals tot de kwetsbare leeftijdsgroep behoord. Zo geven we ‘young professionals’ zonder ervaring toegang tot de arbeidsmarkt. 37 procent van de professionals bij Octas start in de leeftijdsgroep 20-29 jaar. Een andere kwetsbare leeftijdsgroep is ‘ouderen’. In onze werving en selectie kijken we naar geschikte profielen en hierin vinden we leeftijd geheel onbelangrijk. Dit uit zich in een percentage van 22 procent van de professionals in de leeftijdsgroep 50+. Daar zijn we trots op!”
 • Respect
  Respectvol met elkaar omgaan klinkt heel simpel, en bijna iedereen denkt van zichzelf dit ook te doen. Maar soms blijkt het toch moeilijker dan je denkt. Ga eens na hoe je bijvoorbeeld over mensen praat waar ze niet bij zijn, is dit altijd wel even respectvol? Het is erg makkelijk om over anderen te oordelen maar tevens is dit vaak ook erg onnodig.
 • Vrijwilligerswerk is betaald verlof
  Octas steunt Stichting JINC, een non-profit organisatie die zich inzet voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaald. Zij motiveren honderdduizenden Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en weinig rolmodellen. Ook halen jongeren in huis voor Bliksemstages, jaarlijks staat onze directie haar stoel af aan de ‘Baas van Morgen’. Daarnaast steunen we Stichting LEF en doen we jaarlijks mee aan de finance run. We motiveren vrijwilligerswerk ook bij onze collega’s om zichzelf voor deze goede doelen in te kunnen zetten.”
 • Motiveren van gelijkheid
  Een ander belangrijk onderdeel van ons MVO beleid is dat vrouwen en mannen gelijk verdienen. Daarnaast laten we ons niet leiden door geslacht, maar kijken we juist naar niveau, werkervaring en competenties. Onze opdrachtgevers steunen ons hier in, ook zij hanteren gelijke tarieven per functie.

Al deze punten genoemd te hebben, doen ook wij nog niet genoeg als het op MVO aankomt. Heb jij tips voor Octas over hoe we onze oranje footprint kunnen vergroenen, neem dan contact met ons op!

Gerelateerde vacatures

Tags

 • STERK
 • vitaliteit
 • werkgeluk