Effectief thuiswerken, hoe doe je dat?

Effectief thuiswerken, hoe doe je dat?

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

19-11-20

Je eigen tijd indelen, je pak of hoge hakken in de kast laten en de file ontwijken. Thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Toch kan het een uitdaging zijn om écht een productief aan het werk te zijn in je thuisoffice. Octas is benieuwd hoe medewerkers hun thuiswerk-productiviteit zo hoog mogelijk houden. In deze blog lees je hun tips.

1. Menselijk contact opzoeken

Het sociale isolement waar we ons in bevinden is tegen de natuur van de mens in. Bij Octas hebben we daar iets tofs voor bedacht: een digitale koffie corner! De hele dag door kun je erop inbellen en over werk- of privé zaken praten met collega’s uit verschillende disciplines. Een stap verder is het bewuste, échte menselijke contact opzoeken. Collega Recruiter Joris loopt bijvoorbeeld dagelijks een rondje met zijn vrouw in zijn lunchpauze en Adviseur BMKB Rob gaat in de middagpauze vaak naar de bieb. We vroegen ook tips aan de huisarts en die moedigt dit contact ook aan. Daarnaast gaf zij de tip om menselijk contact op te zoeken in kleine dingen. Bijvoorbeeld door persoonlijk af te rekenen bij de kassière in plaats van de zelfscan kassa. Het sociale contact zorgt ervoor dat de hersenen oxytocine en serotonine aanmaken. Deze beloningsstoffen komen ook vrij als je chocolade eet of een belangrijk doel behaald.

2. De kracht van pauze

Soms zit je zó in de flow dat je aan een stuk doorwerkt en ontzettend blij bent met het resultaat. Klinkt fantastisch, maar erg gezond is het niet om non-stop naar je beeldscherm te kijken. Alle collega’s beamen dit. Op kantoor ga je immers tussendoor ook even wat drinken halen en schiet onderweg vaak een goed idee te binnen. Leg dus ook thuis regelmatig je werk even neer. De ene collega kiest ervoor om tussendoor een huishoudelijk klusje te doen, zoals de was of het voorbereiden van het avondeten. De andere collega vindt de ontspanning door naar buiten te gaan en een rondje te lopen, te sporten of de wielrenfiets erbij te pakken. Recruiter Suzanne maakt er zelfs een wandelcompetitie van die ze deelt met haar collega’s en vrienden door gebruik te maken de Ommetje-app van de Hersenstichting. Zonder op dezelfde locatie te zijn, kun je via deze app samen wandelen en elkaar motiveren om te onthaasten. Collega Arjen (KYC Teamleider) pleit ook voor beweging tijdens het werk. Hij doet zoveel mogelijk calls wandelend door hun huis heen.

Beweging is met 100% zekerheid de algemene deler tussen alle pauze tips van de collega’s. Gebruik de verruimde flexibiliteit van het thuiswerken om jezelf zowel zakelijk als privé fit te blijven voelen. Om te voorkomen dat je het vergeet en je door de waan van de dag laat leiden, is het slim om deze pauzebeweging in te plannen.

3. Samba van de dag

Iedereen heeft zijn eigen rituelen die een dagelijkse of wekelijkse routine vormen. Ter illustratie ziet het dagschema van Bijzonder Beheer professional Paul er als volgt uit:

“Mijn remedie is voldoende ontspanning, ritme houden met dezelfde opstart structuur, naar buiten en schermloze tijd”, zegt Paul. Collega’s Rayn (Specialist Inkomensverklaringen) en Edward  (Hypotheekadviseur) delen hun dag in door hetzelfde ritme als op kantoor aan te houden. Zakelijk Financieren professional Ronald en Recruiter Joris bekijken het niet per dag, maar delen hun hele week in met een vast ritme. Zo brengen beiden drie dagen per week de kinderen met de fiets naar school voordat hun werkdag start. Voor KYC professional Elly is kleding een belangrijke factor voor haar ritme. Ze kleed zich iedere dag aan alsof ze naar kantoor gaat: “Hierdoor voel ik mij op mijn thuiswerkplek ook op kantoor”. Vervolgens verruilt ze haar werkkleding ’s avonds voor sportkleding, wat haar weer een ander gevoel geeft. Tot slot brengt Businessmanager Kirsten de samba echt in de praktijk door altijd een achtergrond muziekje aan te zetten ;-).

Zelf aan de slag

Het lijkt erop dat er geen goed of fout is, ieder individu zal zijn of haar eigen voorkeuren en rituelen tegenkomen bij het indelen van hun ideale thuiswerkdag. Om erachter te komen wat voor jou het beste werkt is het handig om na te gaan wat jou prettig lijkt en vervolgens daarmee experimenteren. Voor dat je het weet ken jij de meest succesvolle pasjes van je eigen samba en vlieg je door je thuiswerkdag heen.

Extra inspiratie nodig? Lees dan bijvoorbeeld ook onze:

 

Gerelateerde vacatures

Tags

  • detachering
  • persoonlijk leiderschap
  • thuiswerken