Hoe je met hypothecair advies geld kunt verdienen

Hoe je met hypothecair advies geld kunt verdienen

Business line

Hypotheken

Type

Interview

Gepubliceerd op:

07-01-20

Robert werkt als Octas professionals als Hypotheek Regisseur bij ABN Amro. In zijn functie kijkt hij samen met zijn klanten welke hypotheek voor hen financieel haalbaar is. “Het leukste hieraan vind ik het menselijke contact. Een hypotheek is voor veel mensen de grootste financiële verantwoordelijkheid die ze aangaan in hun leven, het is daarom belangrijk om mensen hier de juiste informatie over te geven en klanten gerust te stellen. Horen over hun droomhuis en ze helpen om dit mogelijk te maken is erg dankbaar werk!”.

De huizenmarkt is een interessante en veranderlijke branche, dit maakt mijn werk erg veelzijdig. Er zijn een aantal trends gaande in de huidige markt, hierover lees je hieronder.

Starters

Stijgende huizenprijzen maken het steeds lastiger voor starters om een hypotheek te krijgen. Banken zijn gebonden aan overheidsregelingen en ook aan regelingen tussen banken onderling. Hierdoor is het voor banken lastig om af te wijken van de standaard en kunnen banken niet altijd direct inspelen op de behoeften van de markt. Dit maakt het lastig om starters in hun behoeften te faciliteren.

Recentelijk zijn sommige banken met nieuwe hypotheekopties speciaal voor starters gekomen. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe hypotheekvorm met een looptijd van 40 jaar. Het voordeel hieraan is dat je maandlasten dus lager uitkomen en je als starter net een wat groter budget hebt. Het nadeel is dat je in totaal dus wel op een hoger bedrag uitkomt, omdat je ook over een langere tijd rente betaalt.

Een andere optie is dat als starters kunnen aantonen dat ze genoeg kennis hebben van hypotheken, en dat ze al jarenlang een bepaald bedrag hebben kunnen betalen aan huur, dat ze dan ook voor dat bedrag een hypotheek kunnen krijgen. Dankzij deze regeling wordt het makkelijker voor starters om een huis te kopen omdat ze hierdoor vaak een groter budget krijgen. Toch gebeurt dit nog weinig omdat het veel tijd kost. Zo’n dossier moet binnen de bank individueel bekeken worden, het is dus echt maatwerk.

Een hypotheekacceptant bij Octas

Advieskosten zijn het dubbel en dwars waard

Wat ik jammer vind is dat mensen steeds minder bereid zijn om voor advieskosten te betalen voor financieel advies. In een ideale wereld zou iedereen natuurlijk een op maat gemaakte hypotheek afsluiten, die perfect bij zijn of haar wensen aansluit. Wat veel mensen niet realiseren is dat je met financieel advies geld kunt verdienen! Wat ik steeds vaker zie is dat mensen zonder advies een standaard pakket afsluiten. Hierdoor kunnen ze veel te veel betalen of bijvoorbeeld belastingvoordeel mislopen.

Ik was voorheen hypotheek adviseur waar ik mensen persoonlijk, op maat gemaakt advies gaf over hun financiële situatie. Nu ben ik hypotheek regisseur en krijg ik meer te maken met de “standaard” hypotheken. Hierdoor zie ik hoe zuinig mensen met financieel advies zijn. Veel klanten willen geen geld uitgeven aan financieel advies en gaan daardoor voor de standaard optie.

Persoonlijk zou ik mensen aanraden om iedere 10 jaar, of bij grote veranderingen naar hun hypotheek laten kijken, en of deze nog steeds bij hun financiële situatie past, ondanks dat hier advieskosten bij komen kijken. Bij klanten moet volgens mij een soort cultuuromslag komen dat financieel advies niet alleen geld kost maar dat het ook geld op kan leveren.

De voordelen van financieel advies gaan veel verder dan alleen het kiezen van een rentevast periode of een hypotheekvorm. Het kan bijvoorbeeld gaan over extra aftrekposten, of toeslagen waar je recht op hebt, maar ook het wel of niet verzekeren van het risico op overlijden of arbeidsongeschiktheid. Het nadeel is dat het resultaat van financieel advies niet altijd even tastbaar is, hierdoor zijn de resultaten ervan moeilijk meetbaar. Doordat je dus geen concrete resultaten kunt laten zien zijn mensen er vaak sceptisch over.

Duurzaamheid

Een andere trend in de hypotheekwereld is natuurlijk duurzaamheid. Steeds meer banken zijn hier mee bezig en voeren dit door in hun hypotheek opties. Bij ABN Amro krijgen alle woningen met energie label A bijvoorbeeld een korting op hun hypotheek van 0.15 procent. Dit geld voor hypotheken die nieuw worden afgesloten en voor klanten die hun rente opnieuw vaststellen.

Daarnaast heeft ABN Amro ook een duurzaamheidshypotheek. Als je je hypotheek verhoogt en dit bedrag gebruikt om je woning te verduurzamen – bijvoorbeeld met zonnepanelen, duurzame isolatie, dubbel glas etc. –  dan kun je een hypotheek krijgen met een heel lage rente. De looptijd van deze “groene hypotheek” is  5, 10 of 15 jaar met een rente rond of lager dan 1 procent, ook de afsluit kosten zijn een stuk lager. ABN Amro wil er daarnaast voor zorgen dat alle kantoren in 2023 energielabel A hebben.

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt naar een functie in de hypothekenbranche? Lees hier waar een hypotheek adviseur zich mee bezig houdt of wat Octas professional Thuy doet als Hypotheek Acceptant.

Gerelateerde vacatures

Tags

  • STERK
  • vitaliteit
  • werkgeluk