Hoe Octas professional Rayaan CDD Analist werd

Hoe Octas professional Rayaan CDD Analist werd

Business line

Compliance & Risk

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

23-04-21

Rayaan (24) kennen we al als Service & Advies professional. Hij startte tijdens zijn studie voor een van de grootbanken via Octas als Adviseur Dagelijkse Bankzaken. Vorig jaar rondde hij zijn studie International Businessmanagement af waarbij hij tijdens zijn scriptie onderzoek voor Octas deed. Na een kleine tussenpauze elders, versterkt Rayaan Octas weer en vertelt jou alles over zijn succesvolle overstap naar Compliance.

Aanpassingsvermogen op de proef gesteld

Aan het begin van de COVID-19 periode zien we de functies binnen Dagelijkse Bankzaken snel opdrogen. Banken besluiten vervroegd kantoren te sluiten die al op de nominatie stonden om gefaseerd te sluiten. Door de opmars van digitalisering en automatisering verschuiven dagelijkse bankzaken naar online. Net voor deze periode besluit Rayaan een pre-master te doen op Sociologie. Doordat zijn rol als adviseur eindig is, biedt Octas hem de overstap naar Compliance aan. Rayaan is in tweestrijd maar kiest op dat moment optimistisch voor zijn studie. Ook dat pakte anders uit, de universiteiten sloten kort daarna ook de collegebanken. De verdieping met een pre-master waar Rayaan op had gehoopt bleef hierdoor uit. Rayaan: “Door de situatie kon ik niet uit de studie halen wat ik voor ogen had. Ik heb toen bewust nu de keuze voor mijn carrière gemaakt. Het was lastig om deze keuze te maken en het vroeg behoorlijk wat veerkracht om mijn pijlen weer ergens anders op te richten, maar het gaf ook gelijk heel veel rust.”.

Overstap naar Compliance

Rayaan: “Ik ben een half jaar weg geweest bij Octas en heb het aanbod om de overstap naar Compliance te maken nooit helemaal losgelaten. Het dook steeds vaker op en ook vrienden zeiden tegen mij: “Is de Compliance sector niet iets voor jou?”. Het zette mij aan het denken, waar ligt mijn kracht? Ik belde Corien, mijn toenmalige Businessmanager, om eens te sparren en toen ging het heel snel! Het voelde als een warm bad, zeker in deze tijd is het fijn om weer iets vertrouwds te hebben en met collega’s te werken die ik ken.” Toen Rayaan eruit was dat hij zijn carrière op het spoor van Compliance wilde zetten, haakte recruiter Joris aan. Samen hebben zij gekeken naar projecten waar Rayaan de overstap naar het Compliance vak kon maken. Een opdrachtgever werd gevonden en na zijn eerste gesprek werd hij direct aangenomen.

Elke dag profijt van ervaring op dagelijkse bankzaken

Rayaan: “Ik heb heel veel uit mijn eerste opdracht voor Octas gehaald. Die eerste ervaring was zo breed, ik leerde gelijk alle producten van de bank kennen, maar ook beleefd klantverzoeken af te handelen en ook klanten blij te maken. Ik was echt een junior toen ik startte maar die ervaring aan de klantzijde heeft mij gemaakt tot de analist die ik nu ben. Het is niet de meest logische stap van adviseur naar analist. Maar juist omdat ik via detachering aan de slag ben, zie ik de voordelen van overstappen.”

Bijdragen aan het bestrijden van financiële criminaliteit

Voor Octas is Rayaan nu gestart op EDR (Event Driven Review). Voordat hij een dossier in handen krijgt is er al een trigger afgegaan dat er mogelijk iets niet in orde is. Hij zorgt er dan voor dat het totale overzicht van de klant in beeld wordt gebracht. In de regel om aan te tonen dat de klant het juiste doet. Wie is de klant, wat doet hij, wat is zijn hoofdinkomen en past het uitgave patroon bij deze klant. Rayaan: “Dossiers zijn gelukkig vaker in orde dan dat er daadwerkelijk financiële criminaliteit plaatsvindt. Maar we nemen onze poortwachtersrol heel serieus zodat criminelen geen dingen doen die volgens de wet niet mogen. Een voorbeeld: investeren in vastgoed. Als we kijken naar de huizencrisis nu, dan stijgen de huizenprijzen. We hebben natuurlijk een woningtekort. Criminelen kunnen hun budget makkelijker ophogen dan starters, juist omdat ze het liefst zoveel mogelijk geld in één keer witwassen. Waardoor ze makkelijker kunnen overbieden. De huizen prijzen blijven zo stijgen en starters zitten zonder woning, het heeft dus direct effect op de maatschappij. Ik pak natuurlijk niet direct een crimineel op, maar ik draag wel bij aan het oplossen van deze problemen en dat geeft en kick!”

Hoe ziet jouw dag eruit?

Rayaan: “In de ochtend pak ik mijn concentratiewerk, dan handel ik zoveel mogelijk verzwarende dossiers af. De Wet ter voorkoming van Witwassen en Terrorismefinanciering (Wwft) zit continu in mijn achterhoofd. Ik beoordeel het dossier en leg daarna aanvullende vragen voor aan de klant. Ik vul het dossier aan met de informatie die het klantprofiel en de transacties inzichtelijk maakt en dan draag ik het dossier over. Complexe geldstructuren vind ik het meest interessant, waar komt het geld vandaan en waar gaat het heen. Ik mag alle openbare bronnen gebruiken om het beeld zo compleet mogelijk te krijgen. Het doel is natuurlijk nog steeds vooral om aan te tonen dat het wél in orde is!”

Quality Checker als stip op de horizon

Rayaan: “Ik ben bezig om mijzelf te ontplooien tot een heel goede CCD (Customer Due Dilligence) Analist. Ik wil echt heel goed worden voor ik door ga. Maar als ik zover ben, zie ik mijzelf wel doorgroeien naar de rol Quality Checker of Senior CDD Analist.” Je hebt heel veel verschillende afdelingen binnen Compliance. Zo kun je ook achter de schermen meedenken over processen binnen KYC (Know Your Customer) of juist een coachende rol richting starters. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden binnen Compliance voor jou? Neem contact op met Joris!

Waarom detachering een bewuste keuze was

Rayaan: “Ik wist niet zeker of ik het echt leuk zou vinden. Dat uit kunnen zoeken zonder risico’s voelt goed. Daarnaast is het fijn om te weten dat als je geen klik hebt met je manager of de opdracht zelf, dat je dan makkelijker zou kunnen switchen dan dat je in vaste dienst bent bij een opdrachtgever. Ik vergroot mijn netwerk én ik kijk in verschillende keukens.” Een van de andere voordelen van detachering is de begeleiding die je krijgt als je een nieuwe functie gaat vervullen. Octas helpt jou met de voorbereiding, koppelt jou aan collega’s die al werken in deze functie. Voordat je start, weet je precies wat je kunt verwachten. Rayaan: “Ik ben heel blij met Octas en dat zij zich focussen op mij als mens. Kennis is belangrijk, kunde ook, maar als mens moeten we het doen!”

Collega’s en mooie vriendschappen

Rayaan: “Ik zit met een aantal Octas collega’s op de opdracht. We zijn tegelijk gestart en hebben echt een leuke band opgebouwd. We delen veel met elkaar, zowel zakelijk als privé, waardoor starten in coronatijd toch mee viel. De bedrijfscultuur bij Octas past gewoon heel goed bij mij en je merkt daardoor dat de collega’s die er ook werken ook bij jou passen.”

Waarom jij ook kan overstappen

Als je geen achtergrond in de financiële sector hebt, kunnen we jou het volgende meegeven: het Compliance vak is breed, je hebt te maken met maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar wel in een commerciële omgeving. Daarnaast is het super interessant om te zien wat er allemaal in de wereld gebeurt. Rayaan: “Heb je affiniteit met de bancaire sector, probeer het gewoon!”

Gerelateerde vacatures

Tags

  • compliance
  • detachering
  • persoonlijk leiderschap
  • vitaliteit