Hoe schrijf je een motivatie(brief)?

Hoe schrijf je een motivatie(brief)?

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

16-11-20

Een motivatiebrief, sollicitatiebrief, collage of korte video; stuur iets mee met jouw sollicitatie waarmee recruiters gelijk een beeld krijgen van jou als persoon en waarom jij graag bij het bedrijf wilt werken. Maak de recruiter nieuwsgierig door iets over jezelf te vertellen, een mooi project wat je hebt gedaan waar je trots op bent of een andere highlight van jouw CV (vrijwilligerswerk, buitenlandervaring, etc.). In deze blog geven we je tips hoe je dit aanpakt!

Hoe schrijf je een motivatiebrief

  • Begin je sollicitatiebrief meteen to-the-point! We weten al dat een openingszin op een date belangrijk is om het hart van je toekomstige liefde in te palmen. Op diezelfde manier is ook de openingszin in jouw motivatiebrief van groot belang.
  • Beschrijf je je werkervaringen, je opleidingen en je persoonlijke kenmerken. Dat betekent overigens niet dat je álles wat ‘leuk’ is hoeft te vermelden. Schrijf alleen datgene op dat van toepassing is op je functie. Bewijs met goed gekozen woorden dat jij aan de functie-eisen voldoet. Zoals al eerder gezegd: jouw sollicitatiebrief moet een voorproefje zijn op het sollicitatiegesprek. Geef daarom nog niet alles weg. Tenslotte willen we natuurlijk ook weten hoe je ons gevonden hebt en waarom je bij ons gedetacheerd wil worden. Net zoals ‘daarom’ niet een antwoord is op de vraag ‘waarom?’, is ‘gewoon’ ook niet een antwoord op deze vraag. Wees creatief!
  • Laat je lezer enthousiast worden over je, zodat jouw indruk lang achterblijft. Het doel is natuurlijk dat je uitgenodigd wordt voor een persoonlijk gesprek waarin je verdere toelichting geeft over je motivatiebrief.

Check, check, dubbelcheck! Brieven met spellingfouten of generieke sollicitatiebrieven waarvan de naam van het bedrijf niet is veranderd vallen direct af. Wees erop voorbereid dat je over alles in je brief vragen kunt krijgen. Je moet dus alles kunnen onderbouwen.

Heb jij je sollicitatiebrief al onder de knie, maar je LinkedIn nog niet? Geen probleem, lees 10 tips voor je profielfoto op LinkedIn door!

Film een pitch!

Een pitch is een kort voorstel moment, waarin je je motivatie mondeling toelicht. Zorg dat je sterk en zelfverzekerd overkomt. Laat de korte video die je van jezelf hebt gemaakt nog even zien aan je vrienden of familie om te vragen wat zij ervan vinden, zij kennen jou het beste en kunnen je goede tips geven! Veel recruiters vinden bellen of beeld fijner dan een brief lezen. Bekijk een webinar over hoe jij het beste kan pitchen.

Maak een collage

Door een collage te maken van foto’s die jou typeren, laat je zien dat je creatief bent én val je op tussen de andere kandidaten. Denk aan foto’s van je hobby’s, je favoriete boek of een foto van die ene verre reis die je hebt gemaakt. Neem logo’s erin op van bedrijven waar je hebt gewerkt of laat het resultaat zien van een project wat je succesvol afgerond hebt.

Gerelateerde vacatures

Tags

  • persoonlijk leiderschap
  • solliciteren