Hogere leningen door de AVG

Hogere leningen door de AVG

Business line

Hypotheken

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

10-12-19

Een wet die onze privacy beschermt, dit is uiteraard zowel belangrijk als nodig. Maar hoe heeft de AVG wetgeving impact op de financiële sector en met name op het verlenen van kredieten? Recentelijk heeft de NVB meldingen binnen gekregen dat een gebrek aan informatie door AVG leidt tot overkreditering bij het verstrekken van consumptief krediet. Wij spreken hierover met een Octas professional.

Waarom jij meer kan lenen door de AVG

Met de komst van AVG is onze privacy gelukkig beter beschermt en bedrijven kunnen niet meer zomaar jouw gegevens inzien of delen. We kennen AVG natuurlijk vooral omdat je nu nadrukkelijk toestemming moet geven om nieuwsbrieven te ontvangen. Maar een ander (minder positief) gevolg van de AVG-wetgeving is kortgeleden naar boven gekomen. Doordat het voor banken een stuk moeilijker is geworden om gegevens van klanten in te zien blijkt nu dat ze te hoge leningen verschaffen. Leningen die deze klanten helemaal niet kunnen terug betalen. Vroeger werd de klant voordat er consumptief krediet verleend werd, grondig gekeken naar het uitgaven en inkomen patroon van deze klant om zo een berekening te maken hoeveel krediet deze klant kon lenen. En nu blijkt dat dit sinds de komst van AVG toch niet meer helemaal goed gaat.

Toezichthouders van het AFM en AP zijn bezig om uit te zoeken hoe deze overkreditering in het vervolg verholpen kan worden. Klanten mogen nooit meer lenen dan ze financieel aankunnen omdat dit tot gevaarlijke financiële situaties kan leiden, zowel voor individuele klanten als op grotere schaal. Daarnaast is het ook vervelend voor banken omdat overkreditering verboden is en banken hier grote boetes voor krijgen. Banken geven nu aan dat de AVG wet voor een drempel zorgt om secuur onderzoek naar klanten te kunnen doen om te bepalen hoeveel zij mogen lenen.

Reacties Octas collega's

Octas sprak over dit interessante probleem met een van onze professionals die zich dagelijks bezig houdt met het verlenen van kredieten aan particuliere klanten. Deze professional werkt binnen de hypothecaire sector en heeft hier de volgende mening over: “Het is en zal de komende jaren een lastige kwestie blijven. Het onderliggende probleem is namelijk de vraag  hoever het onderzoek van de bank moet gaan om te voldoen aan de zorgplicht. Stel dat je een hypotheek wilt afsluiten en je stuurt bij de aanvraag een rekeningoverzicht mee. Dan zou de AFM het liefst willen dat alle transacties (afschrijvingen) door de verstrekker worden gecontroleerd.

Dus als er een afschrijving van de HEMA staat moeten er achterhaalt worden of dat eenmalig is, of dat het een automatische afschrijving is. Ook moet onderzocht worden waar het voor is en of dit bijvoorbeeld onderdeel is van een afbetaalplan. Buiten dat dit tijdrovend is, is het ook de vraag of wij dit als bank wel mogen. Wanneer kun je dit wegschrijven onder de zorgplicht die wij als bank dragen en wanneer is het een overschrijding van de privacy wetgeving. Het vinden van de balans hiertussen gaat een lastige kwestie worden de komende jaren. Ik vind het zeker een positieve ontwikkeling dat de AFM hier dicht opzit.”

Gerelateerde vacatures

Tags

  • hypotheek advies
  • hypotheken