Je financiën in topconditie

Je financiën in topconditie

Business line

HQ

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

26-06-20

Een virtueel rondetafelgesprek over financiële fitheid met bevlogen professionals Mariëlle van den Corput (Specialist Wonen), Nisha Ilahibaks (KYC Desk Analist Private & Retail Banking) en Jaap van den Berg (Klantadviseur SME Banking).

Financieel fit: wat betekent dit?

Mentaal fit, fysiek fit en financieel fit: volgens de drie hangt het allemaal met elkaar samen. Mariëlle definieert financiële fitheid als “Bewust zijn van je eigen financiële positie zodat je bewuste keuzes kunt maken in je werk en in de toekomst.” Nisha vult aan: “Als deze financiële positie voldoende is zorgt dat voor mentale en fysieke rust, je ligt er niet wakker van en kan zorgeloos door het leven.” Jaap is het hiermee eens en zegt: “Financiële zorgen, en dus onvoldoende financiële fitheid, zijn in het algemeen niet bevorderlijk voor ieders geestelijk welzijn.”

Jong geleerd is oud gedaan

De nummer 1 les die Nisha van haar ouders heeft meegekregen is dat ze als vrouw zijnde financieel onafhankelijk moet zijn van haar partner, “je moet je eigen boontjes kunnen doppen” zegt ze. Haar ouders hebben haar altijd aangestuurd om een opleiding te doen, niet om de status maar puur zodat ze financieel onafhankelijk kan worden door de vergrote kans op een goede baan. Mariëlle sluit zich hierbij aan en geeft aan dat ze werkt om haar kinderen de mogelijkheid te geven een goede studie te volgen en zonder schulden aan hun werkzame leven te laten beginnen. Ze zegt “Ik breng mijn dochters dat ook bij, als ze iets willen hebben moeten ze daar zelf voor sparen.”

Detachering vs. Financiële fitheid

Binnen detachering kun je gewoon een bepaalde tijd of vast contract krijgen van je werkgever, wat bijdraagt aan een gevoel van zekerheid. De invulling van de opdracht die je als professional binnen je contractperiode gaat vervullen is vaak een verrassing. “Als gedetacheerde moet je flexibel zijn en open staan voor nieuwe uitdagingen, dit is leuk, maar zorgt er ook voor dat je niet altijd een helder beeld kunt schetsen van je toekomstsituatie”, geeft Jaap aan.

Mariëlle vult aan: “Het is interessant dat je in verschillende keukens kunt kijken waardoor je de verschillen tussen banken en soort financiën kunt zien, en een opdracht niet goed bij jou past, kun je een andere opdracht aanvragen.” Vanuit Mariëlle ’s definitie van financiële fitheid bekeken is het vooral voor mensen zonder vast contract op de arbeidsmarkt een grotere uitdaging om financieel fit te blijven. Ook als je geen baanzekerheid hebt, hoeft dit niet te betekenen dat je je onvoldoende fit voelt. Jaap vat dit mooi samen door te zeggen: “Onzekerheid is inherent aan de maatschappij waarin we leven, waar verandering een continue factor is.”

Geld maakt gelukkig, of niet?

Alle drie zijn het oneens met de stelling ‘geld maakt gelukkig’. Mariëlle noemt een grappige uitspraak die kennissen in het huis op een tegeltje hebben hangen: ‘Geld maakt niet gelukkig, maar pootje baden is fijn’. Jaap vult aan: “Je kan nog zoveel geld hebben, maar het is betrekkelijk, vandaag kan zomaar je laatste dag zijn. Daarom spaar ik met als motivatie dat ik van het leven wil kunnen genieten. Ik geef m’n geld dan ook net zo hard weer uit als dat ik het spaar, maar wel aan wat dat ik het liefste doe: de wereld over reizen om vliegtuigen te fotograferen. Geld helpt mij om te doen wat ik leuk vind, maar uiteindelijk maakt alleen geld mij niet gelukkig of fit.” Mariëlle is het hiermee eens: “Als het geld er niet is maak ik een andere keuze, pas ik me aan en doe ik iets anders. Het is niet dat ik me minder gelukkig of fit voel door deze andere keuze, daarom maakt geld niet gelukkig.”

Financiële elasticiteit

De drie ondervinden dat financiële fitheid persoonsgebonden is. Maar hoe kunnen we binnen de beperkingen die we allemaal kennen, of we nou veel of weinig financiële middelen hebben, onszelf altijd financieel fit voelen? Mariëlle merkt in haar functie als Specialist Wonen, waarin ze hypotheekaanvragen beoordeeld, dat klanten dikke studieschulden hebben die ze moeten aflossen. Ze benoemd: “Ik heb het geluk dat mijn ouders mijn studie konden betalen. 0% rente is interessant om te lenen, maar maakt het veel lastiger om een huis te kopen.”

Nisha deelt dat ze haar eigen studie betaalde en zegt: “Mijn parttime baan was onvoldoende om geld te sparen om nu al mijn studieschuld af te lossen. Dit betekent dat ik nu werk om deze schuld af te betalen én om geld opzij te zetten zodat ik binnenkort een huis kan kopen.” Mariëlle reageert hierop door aan te geven dat het dus te maken heeft met planning. Ze zegt: “Wat zijn je doelen voor de toekomst? Jij moet geld apart zetten om af te lossen en te sparen, Jaap geeft het uit om te reizen. Als je je daar bewust van bent weet je wat je moet doen om deze doelen te bereiken. Zo kun je keuzes maken waar je je geld wel of niet aan uitgeeft en creëer je je eigen financiële elasticiteit.”

Financieel adviseurs

“Financiële adviseurs kunnen je hierbij helpen”, vervolgd Jaap. “Wij hebben gestudeerd om mensen te adviseren om hun financiële fitheid en/of elasticiteit te vergroten. Voor iedereen bestaat een andere oplossing om iets te financieren, binnen de kaders zijn wij creatief met de oplossingen.” Mariëlle geeft aan haar klanten veel vragen te stellen: “Vragen zijn onderdeel van je inventarisatie, je wil als financieel adviseur weten wat de klant belangrijk vindt. Welke keuzes gaat deze persoon maken? Waar wil hij of zij over 5 jaar staan? Een eye opener vraag die ik veel stel is ‘Wat zou je vandaag geregeld willen hebben als je gister zou zijn overleden?’ Dan komt naar boven wat mensen écht belangrijk vinden, het maakt ze bewust.”

Volgens Nisha zit er een soort stigma op financiële problemen: “Mensen schamen zich voor financiële problemen en durven daarom de stap niet te zetten naar een financieel adviseur. Dit leidt tot negatieve mentale en fysieke effecten, en dus onvoldoende fitheid. Bij depressie kan een psycholoog ook helpen in de oplossing, het is dus heel normaal als je er financieel niet uit komt om een financieel adviseur in te schakelen die jou helpt weer fitter te worden.”

Mariëlle vult aan: “Mensen weten vaak niet waar het aan ligt dat ze financieel niet fit genoeg zijn. Als je dat inzichtelijk maakt, weet je wat deze persoon wel en niet nodig heeft. Dat is een goed startpunt om fitter te worden.” Al pratende komen de drie professionals op enkele praktische tips die financiële fitheid bevorderen.

Tip 1: Inzicht in inkomsten en uitgaven

Jouw situatie in kaart brengen is de eerste stap tot inzicht in je financiële fitheid. Weten hoe je inkomsten en uitgaven patroon eruit ziet schept duidelijkheid over hoe financieel je bent en in de toekomst kunt blijven. Maak een eigen Excel lijst of log in bij je bank en draai een overzicht uit.

Tip 2: Plannen

Als je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven kun je gaan plannen. Beantwoord voor jezelf vragen zoals: wat betekent financieel fit zijn voor mij? Wanneer voel ik me financieel fit? Hoeveel financiële middelen heb ik nodig om mijn doelen te bereiken? Deze doelen verbind je vervolgens aan een potje met geld. Door te prioriteren welke doelen je het meest belangrijk vindt, weet je wat je wel en niet kan uitgeven. En natuurlijk moet je altijd wat te wensen over hebben ;-).

Tip 3: Budgetcoach

De financiële adviseur kan goed adviseren over je financiële fitheid. Een online variant vind je in het NIBUD. NIBUD is een graadmeter die het gemiddelde aangeeft, welke je dus als leidraad kunt gebruiken. Bijvoorbeeld bij het bepalen van zakgeld voor je kinderen.

Tip 4: Beleggen

Beleggen is niet zozeer een tip, meer een middel om een doel te bereiken. Met beleggen kun je passief inkomen genereren. Hoe eenvoudig beleggen ook lijkt met laagdrempelige apps, volgens de drie kun je beter niet beleggen op eigen houtje en het beste je bank raadplegen voor advies. Beleggen is niet voor iedereen geschikt. Veel mensen denken ‘dat wat de buurman heeft past mij ook’ maar iedere situatie ziet er anders uit. Beleg met de risico’s in gedachten. Het toverwoord bij beleggen is ‘spreiding’.

Tip 5: Gezond verstand gebruiken

En last but not least: gebruik vooral je gezonde verstand. Maak weloverwogen keuzes en wees niet bang om hulp te vragen in je omgeving en/of aan een financieel adviseur. Jijzelf én iedereen in je omgeving heeft er baat bij als jij je fysiek, mentaal én financieel fit voelt.

De invloed van corona op financiële fitheid

De Nederlandse Bank gaf eerder aan dat de reactie van veel Nederlanders op de huidige situatie is dat ze direct gaan sparen. De economische onzekerheid brengt stress met zich mee, en volgens de drie klinkt dat erg ongelukkig en helemaal niet fit. Alle drie zijn het eens dat in tijden van crisis je geld moet blijven uitgeven, als je financiën dat natuurlijk toelaten. Mariëlle zegt: “Als we allemaal zeggen dat het slecht gaat, houdt iedereen zijn geld bij zich en dan gaat het pas echt fout. Daarom blijf ik positief. Ik wil dat de economie blijft draaien en ondersteun daarom de horeca door te bestellen. Ook blijft er wat geld over; waar ik normaal naar het buitenland op vakantie ga, ga ik nu een week in Friesland zeilen, knappen we de tuin op en doen we eindelijk iets aan die oude veranda.”

Jaap en Nisha benoemen de negatieve lading op het nieuws. Beide blijven op de hoogte, maar kijken niet al te veel naar het nieuws om te voorkomen dat ze in een continue negatieve sleur terecht komen. Positieve gebeurtenissen worden te weinig in de spotlight gezet. Mariëlle haakt in op de twee: “Heel veel bedrijven hebben zich binnen één a twee weken aangepast aan de 1,5 meter samenleving en draaien gewoon door. Daar hoor je weinig over op het nieuws. Ondernemers geven aan dat ze er last van hebben, maar als het slecht gaat zien veel mensen ook kansen. Dat is mooi om te zien. Horecabedrijven richten zich op bezorgen, koffietentjes hebben minder personeel nodig en maken winst door zich op koffie to go’s te focussen en zo nog meer voorbeelden. We moeten allemaal maatregelen treffen om financieel fit te blijven en door te gaan, wat voor de ondernemers geldt, geldt ook voor jou en mij: een balans vinden in buffers opbouwen, de economie in stand houden en blij worden van de financiële keuzes die jij maakt.”

Gerelateerde vacatures

Tags

  • detachering
  • persoonlijk leiderschap
  • zakelijk advies