Hoe jij gemakkelijk leiding geeft op afstand 8 tips

Hoe jij gemakkelijk leiding geeft op afstand 8 tips

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

26-03-20

Stel je voor, je bent manager van een team van 40 medewerkers. Deze medewerkers werken allemaal op een andere locatie, bij een ander bedrijf en je ziet ze niet dagelijks. Een behoorlijk complexe situatie dus. Onze Businessmanagers zijn gewend aan deze situatie. Maar wat doe jij als dit jou van de een op de andere dag overkomt? Je collega’s moeten ineens veelal vanuit huis werken en jij mag ze niet opzoeken. Dit brengt ons tot de volgende vraag: hoe zorg je ervoor als manager dat jouw medewerkers zelfs bij een thuiswerksituatie betrokken blijven?

Natuurlijk wil je betrokkenheid en ontwikkeling stimuleren, maar hoe doe je dat dan? Lees hieronder 8 tips om betrokkenheid te vergroten als je leiding geeft op afstand.

1. Gemeenschappelijke waarden

Het is belangrijk om gemeenschappelijke waarden te creëren en onderhouden met jouw medewerkers. Zo ontstaat een wij-gevoel. Vooral als je jouw medewerkers niet dagelijks spreekt is dit een belangrijke manier om ze te blijven motiveren.

2. Regelmatig even in beeld

Videobellen is een uitkomst! Maak een schema waarin je inplant wanneer je contact het met de mensen in jouw team. Door dit te doen krijgen medewerkers het gevoel dat ze er bij horen. Ook is het simpeler om video-to-video over hun moeilijkheden te praten dan via de mail of telefonisch. Daarnaast kan je als manager anticiperen op de lichaamstaal van je collega; belangrijk! Lukt het niet om iedereen te bereiken, dan is het natuurlijk wel belangrijk om toch contact te onderhouden, dit kan ook door een leuk digitaal kaartje of ter inspiratie een goed artikel toe te sturen waar je dan later over in gesprek kunt gaan.

Je bent goud waard motivatiekaart

3. Oprechte interesse

Toon oprecht interesse in jouw medewerkers en probeer te achterhalen wat hun persoonlijke motieven zijn. Op deze manier kun je veel makkelijker inspelen op behoeften die ze hebben en kun je deze behoeften beter in perspectief plaatsen. Bovendien krijg je op deze manier informatie over hun mogelijkheden voor jouw eigen organisatie. Realiseer je ook dat veel van jouw collega’s waarschijnlijk niet gewend zijn om vanuit huis te werken of de zorg hebben voor kids die ineens ook thuis zijn. Als je hiervoor begrip kunt tonen en samen kijkt naar oplossingen en mogelijkheden dan maak je je collega’s oprecht blij!

4. Genoeg informatie verstrekken

Wees open en eerlijk naar medewerkers toe. Dit gaat niet alleen om cijfers en gegevens van het bedrijf maar ook om plannen en de toekomstvisie. Medewerkers kunnen immers beter uit de voeten als ze weten waarom ze iets moeten doen en wat het grotere doel is waar de organisatie naar toe werkt. Zeker in de situatie waar we nu in zitten wordt veelal flexibiliteit van collega’s gevraagd. Leg goed uit waarom bepaalde situaties nu anders zijn en wat ze daarin kunnen verwachten van jou als hun manager.

5. Functioneringsgesprekken

Jouw medewerkers kunnen niet op ieder moment even bij hun manager binnenlopen. Daarom is het erg belangrijk om regelmatig een evaluatie in te plannen én minstens 1 keer per half jaar een functioneringsgesprek in te plannen. Op deze manier weet jij als manager wat er speelt maar dan is het ook voor de medewerkers weer duidelijk wat er van ze verwacht wordt op de langere termijn.

6. Stimuleer contact met collega's

Door bijeenkomsten voor alle collega’s te organiseren vergroot je betrokkenheid en samenhorigheid. Het netwerkgevoel is hierbij essentieel en medewerkers kunnen elkaar op deze bijeenkomsten ook weer stimuleren. Kwartaalmeetings of maandelijkse borrels zijn hier bij uitstek voor geschikt. Hier ligt nu de grootste uitdaging. Wat als je geen fysiek contact kunt hebben? Dan zijn er eindeloze digitale mogelijkheden. Bel in via Microsoft Teams, organiseer een borrel via Hangouts, regel een interessante gastspreker en vraag of die een ‘TED talk’ in spreekt of gewoon live inbelt tijdens de meet-up, open een groepschat in WhatsApp of ga samen sporten via talloze online groepsworkouts (lees hier meer over onze fitheid tips). Denk in mogelijkheden!

7. Negeer problemen niet, neem actie!

Ergernissen worden alleen maar groter als je ze laat liggen. Super lastig om uit een appje op te maken of iemand nou niet blij is of juist wel. Maakt een collega een probleem kenbaar? Bel diegene dan gelijk even op om het uit te spreken, zoals je normaal ook even naar iemand toe zou lopen. Doe vooral geen aannames! Terug naar de bron dus en probeer gezamenlijk een oplossing te vinden.

8. Blijf complimenten geven

Last but not least: vergeet erkenning niet! Als je op afstand leiding geeft dan zie je wellicht niet 1 op 1 hoe hard iemand gewerkt heeft of hoeveel struggles een collega heeft gehad iets voor elkaar te krijgen. Probeer dus vooral uit te vragen hoe het ervoor staat of alles lukt en een deadline gehaald is, geef een compliment! Daar wordt iedereen blij van toch!

Gerelateerde vacatures

Tags

  • detachering
  • persoonlijk leiderschap
  • STERK