Maak kennis met….Ymke van Dam

Maak kennis met….Ymke van Dam

Business line

HQ

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

16-03-19

Het beste aan wakker worden is…?

Een nieuwe dag, een nieuw begin!

Ik ben….

Ymke, 37 jaar, vrolijk, spontaan en serieus. Van dansen, sporten en fijne gesprekken met vrienden en familie word ik blij. In de winter ben ik niet vies van een avondje Netflixen. Zo één met een kleedje, warme chocolademelk en iets lekkers te knagen. In de zomer vang ik graag zonnestralen op een festival, een terrasje of het strand, dat houdt de boel in balans. Ik woon samen met mijn vriend Koen in Amsterdam in een fijn appartementje. Begin dit jaar zijn we een aantal weken naar Sri Lanka geweest en we zijn in conclaaf over de winterbestemming van komende winter. Suggesties zijn welkom!

Achtergrond

Mijn eerste ‘echte’ baan was bij Randstad Search & Selection op de afdeling Online Recruitment. Wij waren toen de eerste afdeling die werkte met LinkedIn en andere netwerksites. Daarna heb ik verschillende banen gehad met als overeenkomst dat ik verantwoordelijk was voor het neerzetten van een resultaat door verbinding te maken tussen verschillende partijen. Sinds enkele jaren doe ik dat weer binnen HR. Voordat ik bij Octas ging werken, was ik verantwoordelijk voor de werving van Finance, Risk en Compliance professionals voor onder andere financiële instellingen. Nu ben ik voor dit type opdrachtgever actief binnen het vakgebied Hypotheken.

Business Line Hypotheken

Als Recruiter voor onze business line Hypotheken ben ik verantwoordelijk voor de werving en selectie van hypotheek professionals voor particulieren en zakelijke klanten. Ik ben altijd op zoek naar professionals die de eerste vragen van klanten kunnen opvangen, professionals die meer analytische opdrachten doen, zoals acceptatievraagstukken en professionals die klanten van hypotheekadvies kunnen voorzien. Het hypotheekadvies gaat tegenwoordig naast face-to-face ook via de webcam.

Mensenwerk

Niets zo veranderlijk als de mens, geen dag is hetzelfde! Ik leer elke dag nieuwe mensen kennen en andere mensen weer een beetje beter. Recruitment is mensenwerk. Verder kijken dan het cv. Je maakt niet alleen op basis van reeds aangeleerde vaardigheden een inschatting van de mogelijkheden voor een professional, maar ook op basis van iemands competenties, persoonlijkheid en wensen. Dat ‘verder kijken’ geldt ook voor gesprekken met een opdrachtgever. Wat zoekt hij/zij nu echt in een nieuwe medewerker?

Waarom Recruitment?

Ik koos voor recruitment omdat het een veelzijdig vakgebied is met veel verantwoordelijkheid, waar je je continu in kunt en moet blijven ontwikkelen. Octas maakt dat ook mogelijk. Ik krijg veel vrijheid, ben grotendeels zelf verantwoordelijk voor mijn eigen ontwikkeling en alles is hier bespreekbaar. Het is een veilige omgeving waar je fouten mag maken en je kwetsbaar kunt opstellen.

Je maakt veel gave en bijzondere situaties mee als Recruiter bij Octas. Bijvoorbeeld een vacature die een opdrachtgever zelf maar niet ingevuld krijgt en waarvoor jij dan aan de slag mag. Als je dan een geschikte kandidaat vindt en mag voorstellen, dat is natuurlijk super. Of als je een kandidaat kunt voorstellen die alle gewenste competenties heeft en aansluit bij de cultuur van een bank, maar die de opdrachtgever in eerste instantie niet zelf zou hebben uitgekozen puur op basis van het cv, dat vind ik leuk. De juiste mensen met elkaar verbinden, ook al zijn ze soms op het eerste gezicht niet elkaars eerste keuze, dat maakt het werk meer dan de moeite waard.

Een dag in het leven van een Recruiter bij Octas

Aan het begin van iedere dag stel ik mijn prioriteiten voor die dag vast aan de hand van mijn to do lijst, een snelle scan van mijn e-mail en de dagstart met ons team. Benaderen van potentiële kandidaten via telefoon, e-mail en diverse platforms doe ik dagelijks. Door de week heen heb ik diverse gesprekken met kandidaten bij ons op kantoor, bezoek ik opdrachtgevers, bereid ik kandidaten voor op hun sollicitatiegesprek en praat ik bij met externe collega’s. Daarnaast zijn er overleggen met de collega’s van kantoor. Octas is een organisatie die groeit en in beweging is en ik vind het leuk en leerzaam om mee te denken over hoe we als organisatie nog beter kunnen worden. Onverwachte zaken zijn aan de orde van de dag. Op vrijdag sluiten we de meestal hectische week af met een drankje.

Ontwikkelingen in de branche

Het meest fascinerende vind ik de snelheid waarmee alles gaat in de financiële sector. Het kopen van een huis bijvoorbeeld, toch best een grote beslissing…..gaat tegenwoordig over een nacht ijs. Een tweede of een derde keer kijken is er vaak niet eens meer bij. De hypotheekverstrekker moet daarin mee. Dat merken wij weer in het profiel van de professionals waar de opdrachtgever naar vraagt.

Een aantal persoonlijke vragen voordat je weer aan de slag gaat…

 • Wat is het vaakst afgespeelde nummer op Spotify?
  Alles van Miss Melera. Love her!
 • Wat is één van je meest favoriete quote?
  ‘Iedere dag een beetje beter’ van onze manager Barry Schellingerhout
 • Welk klusje vind je echt vreselijk om te doen?
  Strijken. Als ik klaar ben, zit altijd wel weer ergens een vouw.

Tags

 • compliance
 • financial crime
 • recruiter