Managen met aandacht

Managen met aandacht

Business line

Compliance & Risk

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

01-12-20

Na een ochtend fanatiek tennissen gaat KYC Quality Expert Elly Buschman met veel energie (virtueel) in gesprek met Octas collega Arjen Roos (Teamlead Data Quality Cleansing Team) over een gezamenlijke passie voor het managen van hun teams bij de ABN AMRO Bank. De kracht van leiderschap zit ‘m volgens hen in de aandacht aan hun mensen. Ben jij benieuwd hoe de professionals dit in de praktijk toepassen? 

Management vs. leiderschap

De literatuur schetst verschillende definities van de manager en de leider. Is een leider een manager of andersom? Of staan de begrippen compleet los van elkaar? Volgens de professionals zit het verschil vooral in de term ‘leider’, die duidt op iemand die boven de groep staat en niet in de groep acteert. Ze kiezen er daarom voor om zichzelf een manager of coach te noemen, met als reden om teamleden in hun kracht te zetten en te laten shinen wanneer het nodig is.

Gegroeid in de functie als teamlead

Ondanks dat Elly in haar carrière had gekozen om tijdelijk afstand te nemen van leidinggevende rollen, werd ze meerdere malen gevraagd om zo’n rol op zich te pakken. Elly: “Ik geeft niet op, kan zelfverzekerd overkomen en tegelijkertijd een goede vertrouwensband opbouwen met mensen. Dit maakt dat deze rol toch bij mij past en ik er iedere keer weer vereerd voel als ik word gevraagd.” Inmiddels heeft ze vele trainingen gevolgd om nóg beter in haar expertise te worden en geeft ze zelf ook training bij het Nederlandse Compliance Instituut. Arjen heeft nog niet zo’n brede ervaring als leidinggevende, maar zeker veel potentie. Hij werd tijdens zijn project bij de opdrachtgever gevraagd om de leidinggevende rol op zich te nemen, zonder daar enige ervaring in te hebben. Arjen: “Ik heb die kans met enorm veel enthousiasme aangegrepen en mezelf de afgelopen twee jaar ontwikkeld in deze rol.”

Van taakgericht naar relationeel

Bij het aangaan van de uitdaging om het team te gaan leiden, startte Arjen met een taakgerichte houding. Met een voornaamste focus op targets en productie leerde hij al snel dat hij niet de beoogde resultaten behaalde. Daarnaast merkte hij dat deze stijl niet op z’n Arjens was; een man die oprecht geïnteresseerd is in de ander, blij wordt van een goede en energieke samenwerking en altijd in voor een grapje. Vervolgens zette hij in zijn nieuwe aanpak de mens centraal, zonder de teamdoelen uit het oog te verliezen. Arjen: “Dit heeft mij enorm veel geleerd en ook laten inzien wat je voor moois kan bereiken als je het vertrouwen van je mensen hebt gewonnen. Ik zie mijn rol als leidinggevende nu als iemand die de voorwaarden creëert om het werk op een fijne en goede manier te doen.”

Aandacht

De menselijke maat speelt een belangrijke rol in het goed managen van een team. Wanneer leidinggevenden goed luisteren naar de ambities en wensen van hun teamleden, weten ze veel beter hoe ze de krachten van deze mensen kunnen benutten, leerpunten kunnen versterken en groeipotentieel kunnen vaststellen en begeleiden. “Het gaat niet alleen om hoe en wat maar vooral met wie en op welke manier we het zo prettig mogelijk met elkaar kunnen samenwerken”, zegt Arjen. Als je je echt verdiept in de mens, in zijn of haar situatie (denk aan cultuur, gewoontes, thuissituatie, etc.) en daarop vervolgens acteert, dan kun je prachtige resultaten bereiken als leidinggevende. Vanuit de medewerkers zelf ervaart Elly dat de drive het belangrijkste is: “Het maakt niet uit hoe verschillend de mensen in het team zijn, hun enthousiasme en motivatie maken hen krachtig in hun werk. Die moet je als leidinggevende naar boven zien te halen.”

Kracht van kwetsbaarheid

Het managen van een groot team maakt het een uitdaging om persoonlijk te blijven. Elly en Arjen zijn het erover eens dat de kracht van kwetsbaarheid belangrijk is om het persoonlijk te houden. Door eigen persoonlijke ervaringen te delen kom je als mens naar voren, in plaats van alleen als manager of leidinggevende. Elly zegt: “Ik geef altijd aan dat ik iedere dag nog iets nieuws leer en vraag feedback aan mijn mensen. Hierdoor laat ik zien dat ik open sta en nieuwsgierig ben naar de individu.” Arjen vult aan met: “Ik geef het ook toe als ik iets niet goed heb gedaan. Juist door te bekennen en open durven te zijn kan je als leidinggevenden meer bereiken samen met je team.”

Uitdaging om te blijven prikkelen

Het team van Arjen verricht vrij repeterend werk waarbij het doel is om gegevens op een juiste manier te verwerken. Dit maakt het voor Arjen als leidinggevende een uitdaging om het team te blijven prikkelen. “Ik spreek vaak naar ze uit dat ik respect voor ze heb dat ze dit repeterende werk met zoveel enthousiasme blijven doen en benoem het hogere doel van hun werk, want data op orde hebben is enorm belangrijk voor de bank. Maar hoe kan ik ze blijven prikkelen om de volgende stap te maken?”, vraagt hij. Elly geeft aan dat het, zeker in de huidige corona omstandigheden, belangrijk is om de band tussen de medewerkers onderling te versterken om het werk leuker te maken. Bijvoorbeeld door het organiseren van digitale lunches, pub quizzen of tijdens de dagstart 5 minuten bootcamps. Zij haalt ook inspiratie uit haar collega’s: “Ik vind het zo tof dat een andere teamlead iets doet wat haar team wil dat zij doet als ze de doelen behalen. De ene keer is dit een TikTok dansje, de andere keer de trap op rennen. Zo stimuleert zij, op een grappige manier, haar team om doelen te behalen.”

Ontwikkelingen richting de toekomst

Niets staat stil. De kijk op management en/of leiderschap is in de afgelopen jaren al flink aan verandering onderhevig geweest: van het Taylorisme tijdens de industriële revolutie tot zelfsturende teams in de huidige moderne tijden. Ondanks dat de rol van de leidinggevende meer op de achtergrond lijkt te komen, denken de professionals niet dat deze rol verdwijnt. Elly: “Er zal altijd iemand een knoop moeten doorhakken, maar de invulling van deze functie veranderen kan zeker. Zoals door op een andere manier te gaan kijken en nieuwe wegen te vinden om het teamgevoel tot stand te brengen. Bijvoorbeeld om meer innovaties naar boven te halen.” Volgens Arjen vraagt het thuiswerken ook om een ander inzicht op leidinggeven en specifiek hoe zij kunnen stimuleren dat collega’s elkaar kunnen blijven leren, ondanks dat ze op afstand zitten.

Beide professionals keren terug naar hun team met nieuwe inspiratie vanuit dit gesprek. Octas verbindt mensen en nodigt jou van harte uit om met collega’s uit het vakgebied in gesprek te gaan. Echter zal je dan eerst onze collega moeten worden. Op naar de vacature pagina dus!

Gerelateerde vacatures

Tags

  • compliance
  • detachering
  • leiderschap