POP je carrière

POP je carrière

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

16-08-18

Tja, daar sta je dan. Na 4 jaar onwijs hard blokken heb je eindelijk je diploma op zak. Je bent er helemaal klaar voor! Jij gaat het werkende leven ontdekken en carrière maken. Maar ja, waar begin je? Een keuze maken voor je droombaan en een carrière pad uitstippelen is lastig als je nog geen ervaring hebt opgedaan en vers van de opleiding af komt. Daar komt nog eens bij dat de meeste mensen na 4 jaar opleiding nog geen specialisatie hebben gedaan (omdat ze nog niet wisten waarvoor of in welk vakgebied) en vaak dus heel breed geschoold zijn. Jouw opleiding had waarschijnlijk heel veel raakvlakken met diverse branches, hoe maak je nu de keuze voor de allerleukste?

Een beetje van dit, een beetje van dat

Bedenk je goed dat welke keuze je ook maakt, het geen levenslange commitment is. Je bent ‘in principe’ vrij om diverse branches en werkzaamheden uit te proberen. Ik zeg ‘in principe’ omdat je natuurlijk wel nog steeds geld wilt kunnen verdienen om van te kunnen leven en iets uitproberen zonder het doel ervan te leren of er beter van te worden, is misschien wat zinloos. Dus zorg voor een goed plan bij je ontdekkingstocht naar jouw perfecte baan. Dit plan is bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).

Plan het!

Door een POP op te stellen dwing je jezelf om na te denken over wat je wilt leren, wat je wilt kunnen, welke baan er bij je past en waar die baan zich mogelijk bevindt. Al je ambities bundel je in jouw POP.
Hoe begin je aan dit plan? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Waar ben ik goed in? Waar ben ik minder/niet goed in?
 • Wat vind ik leuk om te doen?
 • Wat is mijn persoonlijke visie en ambitie? Wat moet ik daarvoor kunnen?
 • Wat voor een type mens ben ik? Met welke type mensen ga ik graag om?
 • Welke vakken vond ik leuk tijdens mijn opleiding? Wat maakte die vakken leuk?
 • Welke bijbanen/stages vond ik leuk? Wat maakte die bijbanen/stages leuk?
 • Waar wil ik beter in worden?
 • Welke branches lijken me interessant en waarom?
 • Welke banen lijken me leuk en waarom?

Beschik je over genoeg discipline?

Heb je alle vragen beantwoord? Dan moet dit je al een veel beter beeld geven van waar je naartoe wilt en welke mogelijkheden jij hebt. Hoe ga jij je doel halen? Door SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) afspraken met jezelf te maken en uiteraard door een beetje discipline om jezelf aan die afspraken te houden. Wil je bijvoorbeeld over 5 jaar Hypotheekadviseur zijn bij 1 van de grote banken in Nederland? Maak dan onder andere de afspraak met jezelf om in het eerst komende halfjaar je WFT Basis te halen. Een andere afspraak kan zijn dat je direct gaat beginnen met het solliciteren bij een organisatie in de bancaire sector en dat je binnen nu en een maand op gesprek mag komen voor je eerste functie richting je weg naar Hypotheekadviseur.

Uitproberen mag

Ben je er nog niet helemaal uit wat je wilt gaan doen met je loopbaan? Heb je al eens gedacht aan detachering? Het voordeel van detachering is namelijk dat je wel een vaste werkgever hebt, maar dat je bij verschillende opdrachtgevers een kijkje in de keuken mag nemen en verschillende werkzaamheden mag uitproberen. Als je het type bent dat eerst iets wil uittesten voordat je iets ‘koopt’, dan is dit de perfecte manier om jouw droombaan te vinden waar je vol voor kunt gaan.

Detachering in de bancaire sector

Blijkt uit jouw POP dat de bancaire sector wel eens heel interessant voor jou kan zijn? En weet je nog niet precies in welke functie jij het beste past of wil je eerst eens even rustig rondkijken in de bancaire sector? Kom dan eens langs bij ons! Wij geven je graag meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen. Wij helpen onze professionals altijd met groeien, door opleidingen, trainingen en afwisselende werkzaamheden.

Gerelateerde vacatures

Tags

 • detachering
 • solliciteren
 • Young professional