Scheiden en de hypotheek, hoe doe je dat?

Scheiden en de hypotheek, hoe doe je dat?

Business line

Hypotheken

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

16-10-18

Tip 1: Zoek hulp van een financieel adviseur

Scheiden kan een zeer emotionele gebeurtenis zijn. Een Financieel Adviseur kan jullie helpen om de juridische en fiscale gevolgen van de scheiding op de hypotheek in kaart te brengen. De adviseur kan met jullie samen alle (fiscale) mogelijkheden bespreken. Daarnaast kan de adviseur advies uitbrengen over de meest gunstige oplossing voor beide partijen. Een hypotheek is nu eenmaal een complex financieel product en in een scheiding is het verstandig om hier versterking voor in te roepen.

Tip 2: Onderzoek de mogelijkheden

Is de woning een gezamenlijke aankoop en wil één van jullie in het huis blijven wonen? Dan is het belangrijk de financiële situatie in kaart te brengen en te bepalen of de lasten van de woning door één persoon gedragen kunnen worden. Pas op dat jullie dit niet overschatten. De bank ziet het overnemen van de hypotheek door één persoon namelijk als een nieuwe hypotheek en beoordeeld deze aan de hand van de nieuwe hypotheeknormen. Zo kun je in 2018 bijvoorbeeld nog maar 100% van de waarde van de woning lenen, terwijl dit in 2013 nog 130% was.

Is er sprake van overwaarde op de woning? Dan moet degene die in het huis wil blijven wonen de ander uitkopen voor de helft van die overwaarde. Voor dat extra deel moet de hypotheek ook alleen kunnen worden gedragen. Het helpt zeker als er spaargeld aanwezig is om dit te kunnen bekostigen.

Wil of kan geen van jullie beiden in de woning blijven? Dan kunnen jullie ervoor kiezen om de woning in de verkoop te zetten. Als er een overwaarde op de woning zit, dan kunnen jullie dat bedrag gebruiken om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen. Dan heb je te maken met een eigenwoningreserve. Je kunt echter ook een restschuld overhouden bij de verkoop van je woning. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar je moet er wel rekening mee houden bij de aankoop van een nieuwe woning.

Tip 3: Gebruik alle fiscale mogelijkheden

Aan een hypotheek zitten vaak nog andere financiële producten gekoppeld, zoals een levensverzekering of een beleggings- of spaarrekening. Dit is vaak bedoeld om een geldbedrag bij elkaar te sparen om later je hypotheek mee af te lossen. Ook deze producten moeten niet vergeten worden bij de scheiding. Een adviseur kan dit in het advies meenemen.

En denken jullie ook aan de belastingaangifte? Als één van beiden jullie woning verlaat en een ander huis koopt, dan heeft die persoon vaak nog 2 jaar recht op hypotheekrenteaftrek voor het huis waar hij/zij niet meer woont. Koopt die persoon direct een nieuw huis? Dan is er voor maximaal 2 jaar voor beide woningen rente af te trekken. Ook is er een mogelijkheid om de betaalde rente en eigenwoningforfait op te geven als partneralimentatie.

Laat je bijstaan

De periode rondom een scheiding en alle zaken die daarvoor geregeld moeten worden kunnen heel zwaar vallen. Vraag daarom om hulp aan een Financieel Adviseur die jou kan bijstaan in de financiële aspecten rondom de scheiding en eventuele verhuizing.

Gerelateerde vacatures

Tags

  • hypotheek advies
  • particulier advies