Sollicitatietips voor Young Professionals

Sollicitatietips voor Young Professionals

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

16-01-19

Je bent nieuw op de arbeidsmarkt en je weet eigenlijk niet waar je moet beginnen. Wij hebben een aantal goede tips voor jou om een goede eerste indruk te maken bij je nieuwe werkgever! Een eerste goede indruk maak je tenslotte maar 1 keer. Laten we bij het begin beginnen…

Zorg voor een duidelijk CV

Je CV is één van de eerste en meest belangrijke elementen die een werkgever van je ziet. Zorg er dus voor dat je CV up-to-date is en er goed uitziet:

 • Zorg ervoor dat alles in een logische volgorde staat
  Noteer eerst je persoonlijke gegevens, dan je werkervaringen/stages en daarna je opleidingen. Tot slot kunnen eventuele hobby’s en/of nevenactiviteiten worden toegevoegd.
 • Van nieuw naar oud
  Plaats je meest recente werkervaring bovenaan en plaats hieronder je oudere werkervaring. Zo blijft dit onderdeel overzichtelijk.
 • Noteer de maanden dat je bij een werkgever hebt gewerkt.
  Voorbeeld: ‘01-2017 – 10-2017’ in plaats van enkel ‘2017’ neer te zetten. Dan is direct duidelijk hoelang je voor een bepaalde werkgever aan de slag bent geweest. Ben je momenteel nog aan het werk? Noteer dan bijvoorbeeld ‘01-2017 – heden’.
 • Sla je CV op als een PDF
  Op deze wijze verspringt er niets, zoals dat soms met Word gebeurt en krijgt de lezer het CV precies te zien zoals jij het ook bedoeld hebt.

Social media

Op het moment dat iemand jouw naam invoert op Google is er een grote kans dat bijvoorbeeld jouw Facebookprofiel of een andere social media account naar voren komt. Zorg ervoor dat je profiel is afgeschermd, zodat niet iedereen bij jouw data kan komen of zorg er in ieder geval voor dat er geen ‘belastend’ materiaal op staat. Denk bijvoorbeeld aan een bericht waarin je je negatief uitlaat over organisatie. Niet wekt natuurlijk niet de beste indruk. Volgens de privacywetgeving mag een werkgever je overigens niet zomaar opzoeken op Google of op social media. Dit mag echter wel als er specifieke risico’s samenhangen met een functie. Je wordt hier dan vooraf over geïnformeerd.

LinkedIn krijgt een steeds prominentere rol op de arbeidsmarkt. Zorg ervoor dat jouw profiel netjes bijgewerkt en actueel is. Zorg voor een nette professionele foto. Zet kort en krachtig al je werkervaring en studies erop met de juiste data en de kans dat jij word gevonden voor een nieuwe baan is een stuk groter.

Tip! Op je LinkedInprofiel kun je ‘aanzetten’ dat je openstaat voor en nieuwe uitdaging. Dit doe je door in je homescherm op ‘jobs’ te klikken. Hier klik je vervolgens bovenaan het scherm op ‘career interests’ en bij ‘Let recruiters know you’re open’ schuif je het balkje op ‘ON’. Hierdoor wordt jouw vindbaarheid door werkgevers een stuk groter. Zij weten hierdoor dat jij op zoek bent naar een nieuwe baan.

Voicemail

Op het moment dat jij zelf niet in de gelegenheid bent om je telefoon op te nemen springt je telefoon vaak over naar je voicemail. Maak een representatief voicemailbericht voor het geval je toekomstige werkgever contact met je opneemt. Bijvoorbeeld: ‘Goedendag, je spreekt met NAAM. Helaas ben ik momenteel niet bereikbaar, maar als je jouw naam en nummer inspreekt dan bel ik je zo snel mogelijk terug’. Spannender hoeft het niet te zijn, maar het laat wel een positieve indruk achter.

Op gesprek?

Word je (aan de hand van onze tips) uitgenodigd voor een persoonlijke gesprek? Top! En spannend nu mag je jezelf letterlijk en figuurlijk laten zien. Dit onderdeel is minstens zo belangrijk als de stappen hiervoor. Waar moet je op letten?

 • Kledingkeuze
  Zorg ervoor dat je weet wat de bedrijfscultuur binnen het bedrijf is en pas daar je kleding keuze op aan. Weet je dit niet? Zorg er dan voor dat je netjes gekleed gaat liever overdressed dan underdressed!
 • Verzorgd
  Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet. Denk hierbij aan de hoeveelheid sieraden die je draagt, de geur die je op hebt, maar ook je haar en je nagels. Zit je haar netjes in model? En zijn je nagels schoon? Het klinkt zo logisch, maar juist daarom vergeet je soms bij dit soort zaken stil te staan.
 • Bereid je goed voor
  Een goede voorbereiding scheelt vaak een hoop stress. Onderzoek waar het bedrijf voor staat, wat ze precies doen en wie er werken. Zorg ervoor dat je een notitie blokje en een pen meeneemt. Hierin vooraf al enkele vragen opschrijven en tijdens het gesprek kun je aantekeningen maken. Bijkomend pluspunt is dat je geïnteresseerd en goed voorbereid overkomt.
 • Kom op tijd
  Het lijkt gemakkelijk, maar het kan altijd zijn dat er zich onverwachte situaties voordoen denk aan een file of een trein die uitvalt. Zorg er dan ook voor dat je ruim op tijd van huis weg gaat. Dreig je wel te laat te komen stel dan je gesprekspartner tijdig op de hoogte. Ben je te vroeg? Leuk! Dan kun je nog even rustig rondkijken op de locatie.
 • Wachttijd
  In sommige gevallen word je even apart gezet in een ruimte. Zorg ervoor dat je in de tijd dat je zit te wachten niet op je telefoon zit. Dit maakt in de meeste gevallen geen goede indruk. Kijk of er een tijdschrift ligt en neem deze door of bedenk in deze tijd nog enkele vragen die je hebt voor je gesprekspartner.
 • Luister actief en zorg voor oogcontact
  Creëer een open en actieve houding. Kijk de persoon met wie je in gesprek bent regelmatig aan. En als je gesprekspartner aan het woord is knik dan of reageer. Neem actief deel in het gesprek. Op deze manier weet de persoon aan de andere kant van de tafel dat je luistert. Het is jouw moment om te laten zien wat je in huis hebt.
 • Doe research
  Zoek niet alleen uit waar het bedrijf voor staat, maar zoek ook uit met wie jij zelf het gesprek hebt. Tegenwoordig kun je dit vrij gemakkelijk doen. Zoek bijvoorbeeld naar het LinkedInprofiel van gesprekspartner en bekijk wat voor werkervaring iemand heeft opgedaan. Wellicht hebben jullie in het verleden wel voor dezelfde werkgever gewerkt, maar kijk ook naar andere eventuele aanknopingspunten voor het gesprek.
 • Stel je vragen
  Aan het einde van het gesprek is vaak de vraag of jij nog vragen hebt. Pak deze kans dan ook met beide handen aan. Zijn er nog onduidelijkheden over de functie of over bepaalde voorwaarden of wil je meer weten over de doorgroeimogelijkheden? Stel deze dan nu! Maar je kunt natuurlijk ook vragen waarom de persoon waarmee je het gesprek voert gekozen heeft voor het bedrijf waar hij/zij werkzaam is.
 • Wees positief
  Vermijd negatieve meningen. Was je bijvoorbeeld niet tevreden over je huidige of voormalige werkgever? Probeer het niet te negatief te maken. Zorg ervoor dat je positief in het gesprek gaat en lach gerust. Dit heeft vaak alleen maar een positieve werking.

Veel succes bij het toepassen van de tips en het krijgen van jouw droombaan!

Gerelateerde vacatures

Tags

 • detachering
 • solliciteren