Solvabiliteit is het antwoord op de miljoenen nota

Solvabiliteit is het antwoord op de miljoenen nota

Business line

HQ

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

06-10-20

Op de derde dinsdag van september, ook wel bekroond tot Prinsjesdag, werden de kabinetsplannen voor het komende jaar gepresenteerd. Daarnaast zijn er dinsdag 29 september, 18:00 nieuwe corona maatregelen van kracht gegaan. In hoeverre hebben deze twee belangrijke overheidsbeslissingen met elkaar te maken? En hoe beïnvloeden deze beslissingen het werk van onze bancaire professionals? Octas vroeg het aan professionals Rint (Financieringsspecialist) en Anthony (Adviseur Zakelijke Kredieten).

Herkansing aanpak 2008

Het meest opvallende nieuws is dat de overheid kiest voor investeren, in plaats van bezuinigen in slechte tijden. “Als tijden minder zijn, zijn bezuinigingen niet het juiste middel om als overheid het doel te bereiken om de economie in stand te houden. Het is daarom goed dat de overheid kiest voor investeren”, zegt Anthony. Rint vult aan met: “De overheid zal ongetwijfeld geleerd hebben van de resultaten van het beleid in de crisis in 2008. Met deze investeringen laat de overheid zien dat ze actief mee doen om verbeteringen te bewerkstelligen”. Nieuwsgierig naar Prinsjesdag 2008? Lees het hier.

Ondernemers stimuleren om te investeren, hoe?

De BIK, NOW, TOZO, verlaagde winstbelasting, tijdelijke loondoorbetalingen en het investeringsfonds van 21 miljard, allemaal maatregelen die investeringsruimte creëren. “Door verlaagde winstbelasting kunnen bedrijven meer liquiditeit opbouwen en weer wat investeren. De BIK heeft net zo’n zelfde effect. Hierdoor verwacht ik dat mijn klanten ook weer gaan investeren, al helemaal als er zekerheid ontstaat over de controle van corona”, zegt Rint. Anthony kijkt ook positief naar deze mogelijkheden, hij zegt: “Deze eerdere steunmaatregelen zijn meegenomen in de miljoenen nota en worden verlengd, dat is positief voor ondernemend Nederland. Er lijkt ook weinig keuze te zijn gezien het MKB de motor van de Nederlandse economie genoemd mag worden. Deze machine moet geolied blijven”.

Onvoldoende vlees op de botten

Opvallend is dat de maatregelen alsnog onvoldoende lijken te zijn geweest voor vele bedrijven. “Bedrijven hebben te weinig vlees op de botten, oftewel te weinig solvabiliteit”, zegt Anthony. Een deel van de omzet en winst lijkt niet naar een spaarpotje te gaan. Hierdoor kunnen dergelijke klappen niet worden opgevangen. “Het probleem onder het probleem is dus dat bedrijven meer eigen vermogen zouden moeten hebben”, vervolgt Anthony. Rint is het eens, maar geeft aan dat kort bestaande bedrijven hiertoe nog geen mogelijkheid hebben gekregen. Ook zegt hij “Hoeveel geld bedrijven ook opzij zetten, ze kunnen het altijd maar een bepaalde periode uithouden met dat spaarpotje. Kijk bijvoorbeeld naar een vliegtuigmaatschappij. Doordat de inkomsten compleet zijn stilgelegd, gaat de buffer met reserves wel héél hard”. Het lijkt erop dat de huidige situatie bedrijven weer een spiegel voorlegt over de vereiste hoogte van de solvabiliteit en de overheid dankbaar is voor de beschikbare steunmogelijkheden.

Inventief ondernemen

De miljoenen nota en corona veranderen het werk van de professionals inhoudelijk niet, maar leiden wel tot meer drukte en nieuwe inzichten. Anthony vindt het mooi om te zien dat banken en overheden meer zijn gaan samenwerken om de economie draaiende te houden. Voor beide professionals is het drukker geworden op het werk. Risico’s worden nauwkeurig bekeken en besproken met de klant. Daarnaast blijkt dat sommige branches juist opbloeien. Branches die meer getroffen worden, zien we op nieuwe innovatieve manieren groeien. “Bijvoorbeeld doordat ze overstappen op online verkoop of een andere markt betreden”, zegt Anthony. Rint is het eens en zegt: “Klopt, zolang de overheid de stimuleringsrol inneemt en ondernemers inventief blijven denken en uitvoeren kijk ik positief naar de toekomst!”.

Gerelateerde vacatures

Tags

  • detachering
  • sparen
  • zakelijk financieren