Studieschuld vs Hypotheek: kan je als starter nog een woning kopen?

Studieschuld vs Hypotheek: kan je als starter nog een woning kopen?

Business line

Hypotheken

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

16-05-19

Afgelopen week verscheen er een artikel op Infinance.nl waarin de studieschuld het onderwerp van gesprek was. In het huidige studiestelsel bouwt de gemiddelde student een studieschuld op van €25.000,- . De student uit de jaren ‘90 kon dit bedrag volledig spenderen aan rondjes bier in de kroeg, elke maand een nieuw paar schoenen of lunchen op het terras. Voor de meeste studenten was het een eigen keuze om bij te lenen tijdens je studie of niet. Hier komt de student van vandaag dan een beetje bedrogen uit.

Is stufi oorzaak van alles?

Met het afschaffen van de welbekende ‘stufi’ en het gratis OV heeft de student van vandaag al een aardig bedrag in de min staan om alleen een studie te kunnen volgen. Tel daar de verhoogde kosten van het collegegeld, een kamer in de stad huren en het volgen van (meerdere) masters bij op en de kans is groot dat je hard moet werken of flink moet bij lenen om je studentenleven zelf te kunnen bekostigen.

Realiseren studenten van nu zich dat zij over vijf tot acht jaar waarschijnlijk aan tafel zitten bij een hypotheekadviseur? Als je in aanmerking wilt komen voor de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zal je het geleende bedrag 1 op 1 van je te besteden bedrag af moeten trekken. En koop jij deze woning samen met je partner, die in diezelfde periode ook dit bedrag heeft moeten lenen voor zijn of haar studie? Dan kun je samen gemiddeld een halve ton minder lenen! Au…

Daar komt nog bovenop dat je tegenwoordig eigen geld in moet brengen om een woning te kunnen kopen. Zonder daar verder op in te gaan: de prijzen van huizen komen hiermee wel degelijk onder druk te staan. Woningkopers zullen door deze financiële situatie waarschijnlijk eerst meer moeten verdienen voordat zij een woning kunnen kopen. Realistisch gezien, zal de gemiddelde leeftijd waarop je een huis koopt stijgen.

We vroegen onze Hypotheekadviseurs wat zij hiervan denken!

Octas Professional Andreo werkt als Hypotheekregisseur en ziet het niet zo zwart wit. De huizenprijzen zijn op het moment van schrijven relatief hoog voor zowel studenten als niet studenten. Een studieschuld zorgt er wel voor dat er minder geleend kan worden, maar door te studeren is je toekomstperspectief met een diploma op zak beter en ga je over het algemeen wel meer verdienen.

Vroeger moest de student binnen 10 jaar afstuderen en dan werd de basisbeurs omgezet in een gift, de overige studieschuld moest dan binnen 15 jaar worden afgelost. Met het nieuwe studiestelsel mag de student er 30 jaar over doen om deze schuld terug te betalen. De lening is gemiddeld gezien dus vaak wel hoger, maar niet per se twee keer zo hoog. Met die langere aflossingstermijn maakt dit een aanzienlijk verschil. Daarnaast wordt de oude ‘stufi’ voor 0.75% getoetst bij het aanvragen van een hypotheek, de lening uit het nieuwe studiestelsel wordt voor 0,45% getoetst. Tel daarbij op dat door het Rutte-beleid het eerstejaars collegegeld gehalveerd is, dan kunnen de plussen zwaarder wegen dan de minnen!

Nog even terugkomend op het kopen van een woning met je partner, tweeverdieners mogen meer lenen dan individuen. Een alleenstaande kan bijvoorbeeld zelf €250.000,- lenen bij een loon X. Tweeverdieners mogen met 2 keer datzelfde loon €600.000,- lenen. Stel je hebt dus samen een schuld van €50.000,- dan kun je alsnog samen €50.000,- meer lenen dan alleen.

Los van bovenstaande studieleningen is het zo dat op dit moment de huizenprijzen behoorlijk hoog zijn, waardoor er meer eigen geld nodig is. Doordat je je schuld van het nieuwe studiestelsel over een langere termijn af mag lossen, houd je wel meer ruimte over om te kunnen sparen, waardoor je in theorie wel dat eigen geld zou kunnen inbrengen.

Bodhi werkt als Adviseur Wonen via Octas bij een grote bank. Wat hem vooral opvalt? Dat starters die voor een hypotheek langskomen steeds vaker een schenking van hun ouders krijgen om de kosten koper te betalen. Of inderdaad al even aan het werk zijn om het bedrag bij elkaar te sparen voor ze langskomen om informatie te vragen over hun mogelijkheden. Het probleem van de starters zit hem denkt hij niet in de studieschuld, maar in het eigen geld wat ingelegd moet worden bij het kopen van een woning. Enkele jaren geleden kon je tot wel 105 procent lenen van de waarde van de woning. Tegenwoordig mag je nog maar 100 procent van de woning financieren en zal je de kosten koper dus voor eigen rekening moeten nemen.

Denk jij na het lezen van dit artikel, ik wil helpen meedenken in oplossingen om de student van vandaag én die van morgen van een mooi hypotheekadvies te voorzien? Check onze vacatures hieronder!

Gerelateerde vacatures

Tags

  • hypotheek advies
  • particulier advies