5 tips om direct beter thuis te werken

5 tips om direct beter thuis te werken

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

12-03-20

Thuiswerken heeft zo z’n voor en nadelen. Misschien werk jij vanuit je functie regelmatig thuis en heb je hier al een prettige modus in gevonden. Met de ontwikkelingen die nu gaande zijn hierbij tips om als (startende) thuiswerker niet in een zwart gat te vallen! Hoe werk je nou net zo effectief thuis, als op kantoor? Op kantoor zijn de meningen vaak verdeeld: “Oh, thuiswerken? Ideaal. Krijg ik veel meer gedaan dan op kantoor!” of juist het tegengeluid: “Thuiswerken, mij niet gezien. Ik ben veel te snel afgeleid en vind het op kantoor met collega’s gezelliger!”. Wat voor type thuiswerker je ook bent met deze 5 tips ben jij binnen no-time expert!

1. Hou je gewone ritme aan

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend of wel saai, maar toch super belangrijk. Mensen zijn stiekem wel gehecht aan ritme, dus begin je om 09:00 op kantoor? Begin dan ook om 09:00 met thuiswerken. Kleed je daarnaast ook aan! Een bekend spreekwoord: “kleding maakt de man”. Trek bijvoorbeeld ook je overhemd aan, zo ga je onbewust in kantoor-modus én toch ook wel prettig als je nog een video call op de planning hebt!

2. Zorg voor een goede werkplek

Inkoppertje, maar zeker als je wellicht langer vanuit huis gaat werken dan gewend, een must! Grote kans dat jouw eettafel niet in hoogte verstelbaar is (logisch). Probeer desondanks toch op je houding te letten. Daarnaast ben je op kantoor wellicht gewend dat binnen het team regelmatig gevraagd wordt of je nog wat wilt drinken of staat er bij een afspraak een fles water op tafel. Vergeet nu zelf niet een loopje te pakken en een bak koffie of thee te pakken. Nog makkelijker, zet een literfles water op tafel voor je begint met werken.

3. Maak een schema!

Net zoals op kantoor, deel je je dag effectief in. Dus, maak afspraken met je team en jezelf over wat je wanneer af gaat maken en plan ook feedback momenten in. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook belblokken inplannen, wanneer je bereikbaar bent voor feedback. Niet alleen belblokken zijn handig voor feedback, er zijn ook meerdere feedback tools op de markt. Zoals Microsoft Teams, waarbij je kunt communiceren met je team. Maar ook Google Drive of Dropbox zijn een prima alternatief. Meer tips over effectief werken!

4. Maak in je pauze een wandeling

Zolang we nog naar buiten mogen: pak op een thuiswerkdag 2 keer een 10 minuten loopje. In Silicon Valley verplichten grote tech bedrijven medewerkers zelfs om buiten een wandeling te doen. Wandelen in de pauze zorgt ervoor dat je je hoofd even leeg maakt. Goed voor het verlagen van je stresslevel, maar ook tegen lichamelijke klachten. Win win situatie dus! Wil je meer weten over vitaliteit? Lees dan onze vitaliteitstips!

5. Zorg voor een duidelijke werk-privé balans

Als je langere tijd thuiswerkt, zorg dan dat je werk en privé (ook al werk je privé) goed gescheiden houdt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld niet in de huiskamer te gaan zitten, maar boven in een (studeer)kamer. Zorg daarnaast dat je je eigen privé laptop uit zicht laat, wat het ook makkelijker maakt om gefocust thuis te werken. Na je werkdag sluit je de studeerkamer af en ben je weer terug in je eigen huis.

Gerelateerde vacatures

Tags

  • persoonlijk leiderschap
  • vitaliteit
  • werkgeluk