5 tips om direct beter thuis te werken

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

12-03-20

Thuiswerken heeft zo z’n voor en nadelen. Misschien werk jij vanuit je functie regelmatig thuis en heb je hier al een prettige modus in gevonden. Met de ontwikkelingen die nu gaande zijn hierbij tips om als (startende) thuiswerker niet in een zwart gat te vallen! Hoe werk je nou net zo effectief thuis, als op kantoor? Op kantoor zijn de meningen vaak verdeeld: “Oh, thuiswerken? Ideaal. Krijg ik veel meer gedaan dan op kantoor!” of juist het tegengeluid: “Thuiswerken, mij niet gezien. Ik ben veel te snel afgeleid en vind het op kantoor met collega’s gezelliger!”. Wat voor type thuiswerker je ook bent met deze 5 tips ben jij binnen no-time expert!

1. Hou je gewone ritme aan

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend of wel saai, maar toch super belangrijk. Mensen zijn stiekem wel gehecht aan ritme, dus begin je om 09:00 op kantoor? Begin dan ook om 09:00 met thuiswerken. Kleed je daarnaast ook aan! Een bekend spreekwoord: “kleding maakt de man”. Trek bijvoorbeeld ook je overhemd aan, zo ga je onbewust in kantoor-modus én toch ook wel prettig als je nog een video call op de planning hebt!

2. Zorg voor een goede werkplek

Inkoppertje, maar zeker als je wellicht langer vanuit huis gaat werken dan gewend, een must! Grote kans dat jouw eettafel niet in hoogte verstelbaar is (logisch). Probeer desondanks toch op je houding te letten. Daarnaast ben je op kantoor wellicht gewend dat binnen het team regelmatig gevraagd wordt of je nog wat wilt drinken of staat er bij een afspraak een fles water op tafel. Vergeet nu zelf niet een loopje te pakken en een bak koffie of thee te pakken. Nog makkelijker, zet een literfles water op tafel voor je begint met werken.

3. Maak een schema!

Net zoals op kantoor, deel je je dag effectief in. Dus, maak afspraken met je team en jezelf over wat je wanneer af gaat maken en plan ook feedback momenten in. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook belblokken inplannen, wanneer je bereikbaar bent voor feedback. Niet alleen belblokken zijn handig voor feedback, er zijn ook meerdere feedback tools op de markt. Zoals Microsoft Teams, waarbij je kunt communiceren met je team. Maar ook Google Drive of Dropbox zijn een prima alternatief. Meer tips over effectief werken, lees je in onze blog!

4. Maak in je pauze een wandeling

Zolang we nog naar buiten mogen: pak op een thuiswerkdag 2 keer een 10 minuten loopje. In Silicon Valley verplichten grote tech bedrijven medewerkers zelfs om buiten een wandeling te doen. Wandelen in de pauze zorgt ervoor dat je je hoofd even leeg maakt. Goed voor het verlagen van je stresslevel, maar ook tegen lichamelijke klachten. Win win situatie dus! Wil je meer weten over vitaliteit? Lees dan onze vitaliteitstips!

5. Zorg voor een duidelijke werk-privé balans

Als je langere tijd thuiswerkt, zorg dan dat je werk en privé (ook al werk je privé) goed gescheiden houdt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld niet in de huiskamer te gaan zitten, maar boven in een (studeer)kamer. Zorg daarnaast dat je je eigen privé laptop uit zicht laat, wat het ook makkelijker maakt om gefocust thuis te werken. Na je werkdag sluit je de studeerkamer af en ben je weer terug in je eigen huis.

Wij vroegen onze eigen Octas thuiswerk experts hoe zij thuiswerken succesvol maken:

Wousje - Recruiter

Octas interim recruiter Zakelijk Financieren Wousje Jonker

“Met een call de dag starten zorgt er voor mij voor dat ik gelijk in de werkmodus kom. Wat pak ik zelf op en wat heb ik nodig van mijn collega’s op afstand. Daarnaast plannen we dan ook gelijk een tweede call in voor het einde van de dag. Voor mijzelf maak ik op voorhand een takenlijst met taken die ik beter thuis kan doen, zodat ik deze juist ongestoord af kan werken. In het begin werkte ik aan de keukentafel, maar tegenwoordig werk ik wel in een ingerichte werkkamer. Het grote verschil is echt de afleiding. De bank in mijn woonkamer zit super lekker, maar vooral voor tv kijken 😉 Door in mijn werkkamer te zijn, ben ik direct ook in de werkmodus! Ik plan daarnaast ook mijn pauzes in, omdat ik anders vaak kleine pauzes pak en het je dan weer even tijd kost om in je werk te duiken.”

Marcel - Financial Controller

Portret van Octas Financial Controller Marcel Wesselingh

“Doordat je thuis minder afleiding hebt is het makkelijker voor mij om werk te doen wat een grotere concentratie vraagt. In mijn vak, is dat op zijn tijd wel echt welkom. Communicatie is voor thuiswerken key. Ik bel ‘s morgens met mijn team en samen maken we een planning voor wat er die dag af moet en wie welke taken oppakt. Daarnaast is Microsoft Teams een uitkomst als je met het team wilt vergaderen. Het is even wennen, maar eigenlijk niet anders dan dat je bij elkaar aan het kantoorblok zit!”

Corien - Businessmanager

Octas Businessmanager Corien Schouten

“Een van de eerste dingen waar ik aan denk is dat ik veel meer bel als ik thuiswerk dan op kantoor, maar dat ik wel ook beter nadenk over wat ik precies ga uitvragen. Het is dus wel fijn om even een setje oortjes bij de hand te hebben zodat je bijvoorbeeld ook aantekeningen kunt maken tijdens een gesprek. Ik zet ook altijd een pot thee, zo hoef ik niet de hele tijd naar de keuken voor een kopje thee en is het een soort ritueel om een dag thuiswerken te beginnen. En last but not least: genoeg frisse lucht! Je bent niet gewend misschien een hele dag thuis in dezelfde ruimte te zijn, maar juist als je thuiswerkt is het super belangrijk om te ventileren!”

Tags

  • persoonlijk leiderschap
  • vitaliteit
  • werkgeluk