Waarom CDD Analist worden?

Waarom CDD Analist worden?

Business line

Compliance & Risk

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

10-08-21

Jij wilt financiële criminelen geen kans geven en voelt de behoefte om je steentje bij te dragen aan de bestrijding hiervan. Na het lezen van deze blog weet je waarom jij wilt werken als CDD Analist.

  • CDD is een groeiende tak binnen de financiële sector
  • Je leert continu nieuwe dingen
  • Vrijheid om je eigen werk in te plannen
  • Zinvolle bijdrage aan de maatschappij
  • Er zijn volop carrièrekansen binnen compliance!

Groeiende tak in de financiële sector

Waar op bijvoorbeeld dagelijkse bankzaken afdelingen steeds kleiner worden, groeit de compliance sector juist enorm. Sinds banken compliance hoog op de agenda hebben staan, worden ook nieuwe behoeftes ontdekt waardoor er ook nieuwe afdelingen ontstaan. Als je aanhaakt, groei jij mee! Denk hierbij aan het ontwikkelen van nieuwe werkwijzen, processen en overlegstructuren. Je kunt als medewerker echt een verschil maken en onderdeel zijn van deze groei.

Compliance in Nederland is niet nieuw, lees bijvoorbeeld de Geschiedenis van de Nederlandse compliance officer

Je leert continu nieuwe dingen

Of het nou gaat om het goedkeuren van een nieuwe klant na een uitgebreide screening of het beoordelen van een bestaande klant: er zijn altijd veel verrassende zaken om uit te zoeken en alert op te zijn. Je leert continu nieuwe dingen waardoor deze werkzaamheden niet snel als repeterend aan zullen voelen. Je blijft geboeid doordat bijvoorbeeld op gespecialiseerde afdelingen de grotere, internationale en complexere dossiers voorbij komen. Doordat je continu geprikkeld wordt met nieuwe dingen, blijf je jouw kennis verrijken. Heb je eenmaal door waar jouw hart sneller van gaat kloppen, dan kun je je al snel ontwikkelen tot bijvoorbeeld een Quality Checker. Hierdoor kun jij als je dat wilt met jouw kennis en ervaring jezelf onderscheiden.

Vrijheid om je werk in te plannen

Elke dag ziet er binnen de compliance sector anders uit. Een groot voordeel is dat jij zelf inplant hoe jouw dag eruit gaat zien. Ben jij scherp in de ochtend, dan plan je dan jouw concentratiewerk, waarin je complexe dossiers uit gaat zoeken. Bloei jij pas in de middag op, dan start je de ochtend met verslagen of klantprofielen compleet maken. Er zit veel afwisseling in de werkzaamheden. Je bestudeert aangeleverde dossiers en maakt hiervan een analyse, oordeelsvorming en een rapportage. Je spreekt ook regelmatig met de klantverantwoordelijke of in sommige situaties met de klant zelf om meer inzicht te krijgen in specifieke transacties of activiteiten.

Zinvolle bijdrage aan de maatschappij

Je hebt een poortwachtersfunctie waardoor je vanuit jouw functie bijdraagt aan het gezamenlijke maatschappelijke belang: de bestrijding van financiële criminaliteit. Het geeft een goed gevoel om met dit werk een nuttige en zinvolle bijdrage te leveren. Octas Compliance professional Rayaan werkt op EDR (Event Driven Review). Voordat hij een dossier in handen krijgt is er al een trigger afgegaan dat er mogelijk iets niet in orde is. Hij zorgt er dan voor dat het totale overzicht van de klant in beeld wordt gebracht. In de regel om aan te tonen dat de klant het juiste doet. Wie is de klant, wat doet hij, wat is zijn hoofdinkomen en past het uitgave patroon bij deze klant.

Rayaan: “Dossiers zijn gelukkig vaker in orde dan dat er daadwerkelijk financiële criminaliteit plaatsvindt. Maar we nemen onze poortwachtersrol heel serieus zodat criminelen geen dingen doen die volgens de wet niet mogen. Ik pak natuurlijk niet direct een crimineel op, maar ik draag wel bij aan het oplossen van deze problemen en dat geeft en kick!”

Innoveren als CDD analist

Criminelen innoveren steeds om misbruik te maken van de financiële sector. Hierdoor moet je als compliance analist steeds meer innoveren om hen een stapje voor te zijn. Compliance professionals David en Margit vertellen jou waarom dit hun werk nog interessanter maakt!

David & Margrit over een baan als CDD Analist

David: “Financiële criminelen een stap voor zijn maakt mijn werk ontzettend leuk en uitdagend.” Ook de dynamiek in de sector spreekt hem aan: ‘’Verandering is een constante in deze financiële sector”.

Margit sluit zich hierbij aan: “De combinatie van analytisch werken met cijfers, écht teamwork en bijdragen aan het maatschappelijk belang maakt het voor mij bijzonder werk.”

Volop carrièrekansen

Misschien wel een van de belangrijkste argumenten om aan de slag te gaan als CDD analist: de compliance sector biedt carrièrekansen! Het is een groeiend vakgebied wat zich vertaalt in vele functies binnen de compliance sector. Zo kun je naast CDD analist aan de slag als KYC analist Je leert veel in een korte tijd waardoor je snel door kunt groeien. Niet geheel onbelangrijk, een van de makkelijkste manieren om ook qua salaris stappen te maken is van functie wisselen. Doordat je veel verschillende functies kunt vervullen ben je ook breed inzetbaar en dat maakt je een future proof professional!

Gerelateerde vacatures

Tags

  • compliance
  • detachering
  • financial crime
  • future proof