Waarom je nu een huis moet kopen!

Waarom je nu een huis moet kopen!

Business line

Hypotheken

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

16-01-18

Lage rente

Een inkoppertje, maar een belangrijke reden om nu een huis te kopen is natuurlijk de lage rente. De hypotheekrente is nog steeds ongekend laag. De rente schommelt tussen de 2% en 3%. Een goede, en financieel aantrekkelijke, reden dus om een huis te kopen. Je hebt de mogelijkheid om de rente voor een langere periode tegen een gunstig tarief vast te zetten. Hierdoor heb je over een langere periode zekerheid over je woonlasten, dit in tegenstelling tot huren. Je huur kan namelijk elk jaar stijgen of dalen. Dat is veel onzekerder.

Dalend aanbod

Het woningaanbod is aan het dalen en er is een tekort aan nieuwbouwwoningen. Hierdoor neemt de krapte op de woningmarkt alleen maar toe. Let er op dat je vanaf 2018 nog maar 100% van de waarde van je woning gefinancierd kan krijgen bij de bank. Wil je dus boven de vraagprijs gaan bieden? Ben je er dan van bewust dat je vaak meer eigen geld in moet brengen.

Vermogen opbouwen

Een ander fijn financieel voordeel van kopen ten opzichte van huren is vermogensopbouw. Als je een woning huurt dan is al het geld dat je erin stopt alleen om daar te kunnen wonen. Terwijl bij een koopwoning je ook elke maand een stukje vermogen opbouwt. Voorwaarde hiervoor is wel dat je een hypotheekvorm hebt waarbij je tussentijds aflost of waarbij je vermogen opbouwt om de hypotheek mee te kunnen aflossen. Na de looptijd van 30 jaar, is je huis vrij van hypotheek en heb je kapitaal opgebouwd. Bij verkoop van je huis, levert je dat een mooi bedrag op.

Helemaal van jou

Weet je wat ook zo heerlijk is aan het kopen van een woning? Dat de woning dan echt van jou is. Dat betekent dat jij ermee kunt doen wat je zelf wilt. Zo kan je jouw woning verbouwen en er alles doen wat binnen de bouwvoorschriften van de stad is toegestaan. Let er wel op dat je voor een aantal zaken een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Wanneer je een eigen huis koopt, ben je je eigen huisbaas. En een bijkomend voordeel van verbouwen is dat dit vaak extra waarde geeft aan de woning. Goed om mee te nemen in je overwegingen om een huis te kopen.

Waar let je op bij het kopen van een huis?

Bedenk voordat je je gaat oriënteren op de huizenmarkt wat je zoekt in een huis en wat je er maandelijks voor over hebt. Zet je woonwensen op een rijtje en geef hierbij aan wat echt belangrijk is en wat minder van belang is. Zo kun je gemakkelijk dingen wegstrepen, mocht dat nodig zijn.
Bereken daarnaast wat je ongeveer kan lenen op basis van je inkomen. Dit kan heel gemakkelijk op verschillende sites, zoals die van de banken zelf. Let hierbij wel op dat een maximaal leenbedrag misschien heel leuk is, maar veel belangrijker zijn de maandlasten die hierbij horen. Bepaal voor jezelf of deze maandlasten binnen jouw uitgavenpatroon vallen en of je genoeg geld overhoudt om je  leven te leiden zoals jij dat graag wilt. Heb je alles voor jezelf duidelijk in beeld gebracht? Dan is de eerste stap gezet richting jouw eigen huis.

Check

Dan is het nu tijd om de woningmarkt op te gaan. Neem een kijkje op Funda of websites van makelaars in de buurt. Een andere mogelijkheid is om een aankoopmakelaar in te schakelen, hier zitten echter wel kosten aan verbonden. Heb je eenmaal een geschikte woning gevonden? Dan kan het bezichtigen beginnen. Doe dit bij voorkeur overdag en neem de checklist mee die je hebt gemaakt, zo zie je gelijk of de woning aan al je eisen voldoet!

Een huis kopen is een vak apart

Voldoet het huis aan jouw wensen en wil je het gaan kopen? Dan wordt het tijd om een bod uit te brengen. Let er bij het bieden op dat je serieus genomen wordt, te laag bieden kan er voor zorgen dat je woning misschien zelfs helemaal niet meer krijgt! Onderhandelen is een vak apart, dus ben je hier geen ster in? Op internet zijn er vele tips te vinden en anders is het misschien toch verstandig een aankoopmakelaar in te schakelen.
Komen jij en de verkoper tot een overeenkomst? Dan wordt het voorlopig koopcontract opgesteld. Lees dit zorgvuldig en check of de ontbindende voorwaarden erin zijn opgenomen. Als alles klopt kun je het contract ondertekenen.

Laat je adviseren

Als het voorlopige koopcontract is getekend is het tijd om de financiering rond te krijgen. Laat je hierin adviseren door een hypotheekadviseur. Zij gaan voor jou kijken welke hypotheek het beste bij jou past en welke risico’s er zijn bij het aangaan van de hypotheek. Een goed voorbeeld is dat je een studieschuld hebt. Dit heeft sinds kort gevolgen voor het verkrijgen van een hypotheek.

Veel succes en plezier bij de zoektocht en het kopen van een huis!

Bodhi de Kruijff
Banking Professional bij Octas

Gerelateerde vacatures

Tags

  • hypotheek advies
  • particulier advies