Waarom jij aan de slag moet als (junior) recruiter

Waarom jij aan de slag moet als (junior) recruiter

Business line

HQ

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

03-06-21

We vragen het Sophie Lammers die na haar studie als campus recruiter bij Octas kwam werken. Inmiddels is Sophie ook recruiter voor onze businessunit Hypotheken. Hoe zij die snelle ontwikkeling heeft doorgemaakt? Sophie vertelt het jou zelf!

Start na je studie

Zelf heb ik Toegepaste Psychologie gestudeerd waarbij binnen de opleiding veel aandacht besteed werd aan gesprekstechnieken. Ik vond dat altijd super interessant. Met vrienden gaan gesprekken vanzelf omdat je elkaar goed kent en aan twee woorden genoeg hebt om de ander te begrijpen. Als je een sollicitatiegesprek met een kandidaat hebt, wil je in korte tijd veel van elkaar te weten komen en daar kunnen bepaalde technieken goed bij helpen. Daarnaast zocht ik vooral ook een leuke club collega’s waar überhaupt kon ‘leren’ werken.

Learning on the job

Toen ik startte bij Octas heb ik eerst heel vaak mee gebeld met de andere recruiters. Wat wordt er gevraagd en hoe wordt er gereageerd. Misschien nog wel belangrijker, wat wordt er echt door de kandidaat gezegd en hoe kun je dat juist interpreteren. Elke recruiter heeft zijn eigen manier van communiceren, dus zo kon ik van alles tot mij nemen en daarna experimenteren met wat past bij mij.

Carrière in de financiële sector

Ik leer super veel over de financiële sector. Over zaken waar je zelf ook dagelijks mee te maken hebt als je niet in de sector werkt. Ik werf nu diverse functies binnen het vakgebied hypotheken, zoals hypotheekspecialisten en hypotheekacceptanten. Hiervoor heb ik mij echt verdiept in wat je gaat doen als hypotheek professional. Dit heeft mij privé ook weer inzicht gegeven over wat ik kan verwachten als ik straks een huis wil kopen bijvoorbeeld.

Communicatief vaardig belangrijkste eigenschap van recruiter

Communicatief vaardig staat echt vooraan. Minstens zo belangrijks is dat je echt goed moet kunnen luisteren. De LSD methode (Luisteren, samenvatten, doorvragen) waar ontzettend op gehamerd werd tijdens mijn studie, pas ik dagelijks toe. Daarnaast moet je open-minded zijn. Als je een cv voorbij ziet komen waarop iemand tien jaar over zijn studie heeft gedaan, dan kan daar ook een heel goed verhaal achter zitten. Ik probeer daarom niet gelijk een mening te hebben en vooral nieuwsgierig te zijn naar waarom kandidaten zijn afgeweken van een standaard carrièrepad. Daarnaast geeft het vak soms ook weerstand. Niet elke kandidaat vat een afwijzing goed op, het is belangrijk dat je dan sterk in je schoenen staat en vooral kunt focussen op de toelichting waarom iemand afgewezen is. Sterker nog, het liefst wijs ik iemand af mét tips voor de toekomst zodat deze kandidaat daar ook zijn voordeel uit kan halen.

welke baan past bij mij?

Hoe ziet jouw dag eruit?

Je komt in dit vak met zoveel mensen in contact, je bouwt de hele dag aan een sterk netwerk. Soms zoek ik een kandidaat met spoed voor een specifieke rol en ben ik de hele dag op Linkedin aan het zoeken. Andere dagen staat mijn agenda vol met kennismakingsgesprekken via Teams of als het weer mag op kantoor.  Je moet echt op onderzoek uitgaan en zelf de route bepalen hoe je bij de geschikte kandidaat uitkomt. Zit deze in mijn eigen netwerk of toch in de database. Als dat beide niet het geval is, schakel ik de hulp van onze afdeling marketing en communicatie. Samen bedenken we bijvoorbeeld een campagne of een ander creatief idee om de ideale kandidaat te bereiken. Veel afwisseling in de dag dus, contact met mensen staat altijd centraal.

Campus recruitment

Naast mijn functie als hypotheek recruiter werk ik ook als campus recruiter. In deze functie ben ik ook gestart bij Octas. Mijn focus ligt op de werving van starters. Het leuke hiervan is dat je met een enthousiaste en gemotiveerde doelgroep spreekt die aan het begin staan van hun carrière en graag willen werken en leren. Om in contact te komen met de doelgroep ben ik samenwerkingen aangegaan met studieverenigingen en ben ik regelmatig op carrière events te vinden (hopelijk mag dat gauw weer!). Zelf heb ik ook al een keer een case gepresenteerd op een event en geef ik regelmatig online webinars over het sollicitatieproces en hoe je je als starter kunt voorbereiden na je studie. We kijken in mogelijkheden, wat er nu wel kan is studenten sportevents sponsoren. Zo staat dit jaar de Varsity en Octas NSK tennistoernooi op de agenda en daar hebben we ontzettend veel zin in!

Waarom bij Octas?

We werken hard en met veel plezier. Daarnaast werken we ook echt samen. We scoren als team, dus we denken ook veel met elkaar mee, als ik een kandidaat spreek die toch niet past op de opdracht waar ik voor werf, dan probeer ik mee te denken of hij wel geschikt is voor een van onze andere openstaande vacatures. Daarnaast komen er ook openstaande functies voorbij waarvoor een van onze huidige professionals geschikt is. Hierdoor kunnen we professionals een volgende stap in hun carrière bieden en zo komt het dus voor dat je een kandidaat aanneemt en je voor hem of haar weer een nieuwe opdracht verzorgt. Je volgt ‘jouw’ professionals in hun carrière en dat is heel leuk! En juist doordat we een MKB bedrijf zijn, is er ruimte om veel te leren en fouten te kunnen maken. Iedereen is eerlijk, open en we werken met korte lijntjes.

Veel vervolgstappen bij Octas

Als starter zijn er ook vervolgstappen bij Octas. Je kunt verticaal groeien door in één van de andere businessunits te gaan werven. Naast hypotheken werven we ook voor Service & Advies, Zakelijk Financieren en Compliance professionals. Een andere mogelijkheid is de doorgroei naar businessmanagement, Kirsten is gestart als recruiter maar werkt nu als businessmanager! Als je de commerciële kant van recruitment interessant vindt, dan zou je ook het sales team kunnen versterken in de rol van accountmanager. Daarnaast investeert Octas ook veel in haar medewerkers. Zo krijgen we regelmatig trainingen op gesprekstechnieken of samenwerken. Recent hebben we met het team de DAS training binnen het team gedaan en dat geeft dan gelijk zoveel inzichten in het samenwerken met elkaar.

Elke dag beter, dat is het leukste aan mijn baan

Dat ik echt elke dag een beetje beter word! Ik leer van elk gesprek en kan continu verbeteren. Je helpt mensen aan een baan waarmee ze misschien wel door jouw hulp een stap in hun carrière maken, een huis kunnen kopen of een mooie reis kunnen maken. Dat gevoel geeft super veel voldoening. En het leuke is dat je je eigen collega’s werft, ze komen allemaal in dienst bij Octas en zo komen we elkaar dus ook regelmatig weer tegen. Uiteindelijk doe je het voor het geluid van de gong als we een match hebben. Dan is de opdrachtgever tevreden, je kandidaat is blij want die heeft een nieuwe baan en wij hebben er een collega bij!

Gerelateerde vacatures

Tags

  • recruiter
  • vitaliteit
  • Young professional