Wat doe jij met je vakantie(geld)?

Wat doe jij met je vakantie(geld)?

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

25-05-21

Het is weer mei en dat betekent dat het onderwerp vakantiegeld weer op de agenda staat. Echter lijkt vakantiegeld, gezien de krantenkoppen, in 2021 niet zo vanzelfsprekend te zijn. Dit zette ons aan het denken over de ‘why’ van vakantiegeld. In deze blog geven we vanuit de betekenis van vakantiegeld uit het verleden, een nieuwe betekenis aan vakantiegeld in het heden én geven je we vijf tips om direct iets te doen met je vakantiegeld!

Tip 1: Ontspan

Juist omdat de mogelijkheden om op vakantie te gaan erg beperkt zijn, vinden we het belangrijk dat jij als (potentiële) medewerker van Octas jezelf rust gunt. Werkgeluk ontstaat ook door rust in je hoofd. Varen, wandelen, fietsen, sporten in de natuur en op 1,5 meter afstand sociale contacten onderhouden; er zijn meer mogelijkheden dan je denkt!

Tip 2: Financiële buffer opbouwen

Weet je nog niet wat je met je vakantiegeld wilt doen? Dan is dit hét moment een financiële buffer op te gaan bouwen. Mochten er ooit onverwachte uitgaven op je pad komen, ben jij voorbereid. Het NIBUD heeft om die reden een bufferberekenaar.

Tip 3: Schulden aflossen

Openstaande schulden geven niemand een prettig gevoel. Kijk eens naar de mogelijkheden wat je vakantiegeld kan betekenen in het afscheid nemen van deze schulden. Let hierbij ook op rente en andere voor- en nadelen van aflossen. Minder schulden geeft meer rust. “Money in the bank” is aan de andere kant ook lekker.

Tip 4: Een investering in jezelf

Je hebt in de huidige corona omstandigheden meer tijd dan ooit te voren met jezelf door te brengen. In plaats van Netflix of videoland uitspelen naast het thuiswerken, kan je je tijd ook investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Waar ligt jouw interesse? Zoek op internet of er een bijpassende training voor je is, of open gewoon de Octas Academy waar je eenvoudig allerlei relevante opleidingen kunt volgen.

Tip 5: Geef je geld gewoon uit!

Heb jij de brede schouders, een baan met vrij veel zekerheid of gewoon genoeg spaargeld? Geef het vooral uit. Aan het lokale restaurant, waar je na COVID-19 ook nog wilt eten of bij die fijne schoenenzaak om de hoek. Je kunt natuurlijk ook gewoon de zonnebril van wereldreiziger opzetten en een lekker huisje huren op een mooie plek. Hiermee houd je de Nederlandse economie op gang en kan je genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft!

Heeft vakantiegeld nu nog wel nut?

Maar dient het vakantiegeld nog wel hetzelfde doel? Hebben we de vaste storting in mei in 2021 nog steeds nodig om in staat te zijn om te sparen voor onze welverdiende vakantie? We zijn zelfstandig en prima in staat onze spaarpot zelf te managen zodat die vakantie ervan komt. Maar nu, door de omstandigheden wegens corona, een half miljoen werkende Nederlanders hun vakantiegeld niet ontvangen en velen het vakantiegeld verspreid over het jaar zullen ontvangen, ligt dat alsnog gevoelig. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat het doel van sparen voor een vakantie, voor sommigen is verschoven naar het doel om kosten zoals hypotheek, schulden en leningen af te lossen. Dit wordt enorm lastig als het vakantiegeld niet wordt uitgekeerd op het moment dat het voor deze mensen noodzakelijk is.

Oorsprong vakantiegeld in Nederland

De oorsprong van het vakantiegeld ligt in het begin van de twintigste eeuw, rond 1910. Een werkweek van 70 uur per week was toen de normaalste zaak van de wereld. Zondag was de enige vrije dag. Een vakbeweging concludeerde dat medewerkers na een échte vakantie uitgerust en vol energie weer zouden terugkeren naar het werk. Werkgevers vonden dit helemaal niet zo’n gek idee, het zou de productiviteit immers ten goede komen.

Na de crisis en de Tweede Wereldoorlog werd het pas echt normaal om 1 of 2 weken betaald verlof te krijgen. Om écht op vakantie te kunnen hadden werknemers hier alleen niet genoeg aan. Zo ontstond een extraatje bovenop het salaris dat in mei, net voor de zomervakantieperiode, werd uitbetaald. In 1968 is de vakantietoeslag van minimaal 6% opgenomen in de wet. De meeste werkgevers hanteren 8%, net zoals Octas.

Gerelateerde vacatures

Tags

  • particulier advies
  • werkgeluk