Wat zijn Wft’s en hoe behaal je deze?

Wat zijn Wft’s en hoe behaal je deze?

Business line

Service & Advies

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

05-11-21

Wat zijn Wft’s en hoe behaal je deze?

Wft staat voor Wet op het financieel toezicht. Het omvat een groot aantal regels die betrekking hebben op het toezicht op financiële instellingen in Nederland. Zo moeten alle instellingen binnen de financiële dienstverlening betrouwbaar en deskundig zijn en daarnaast voldoen aan alle gestelde eisen. De Wft verplicht een persoon, organisatie, bank, verzekeraar of andere partijen die actief zijn in de financiële sector om te voldoen aan deze vergunning. Er bestaan, naast de Wft Basis, negen gespecialiseerde Wft diploma’s voor alle adviserende functies binnen de financiële sector. Omdat je als financieel adviseur over de nodige en actuele vakbekwaamheid moet beschikken is het verplicht om een Wft te behalen, maar hoe behaal je een Wft? Hieronder vind je 4 handige tips die je helpen om een Wft diploma te halen!

9 verschillende soorten Wft's

Er zijn 9 verschillende soorten Wft opleidingen, namelijk:

 • Wft Basis
 • Wft Hypothecair Krediet
 • Wft Vermogen
 • Wft Schade Particulier
 • Wft Inkomen
 • Wft Zorg
 • Wft Schade Zakelijk
 • Wft Pensioen
 • Wft Consumptief Krediet

Je start altijd met een Wft Basis. Deze moet je halen als je als financieel adviseur wil starten. Mocht je de Wft Basis hebben gehaald, dan kan je jezelf verder specialiseren binnen de financiële sector. Voor sommige functies heb je meer dan één Wft diploma nodig. Zo is het bijvoorbeeld vereist voor de functie Hypotheekspecialist om de Wft Vermogen en Hypothecair Krediet in bezit te hebben. Daarom is het verstandig om te onderzoeken welke Wft’s je nodig hebt voor jouw droombaan. Vaak staat dit in de omschrijving van de vacature. Hierdoor weet je welke Wft opleidingen je moet volgen en behalen. Heb jij nog geen Wft’s in bezit?  Als je start als Octas professional kun je de Wft’s via de Octas Academy behalen.

Studietijd

Een effectieve manier om je Wft opleiding te behalen, is het indelen van je studietijd. Iedereen deelt deze op zijn eigen manier in, maar studeren in meerdere en korte sessies blijkt veel effectiever te zijn dan studeren in één langere sessie. Dit kan bijvoorbeeld 1 of 2 uur per dag zijn. Je zorgt hiermee voor dat je flexibeler kunt werken en de lesstof makkelijker tot je opnemen. Daarnaast is het makkelijker om 1 á 2 uur in te plannen voor ander werk en verantwoordelijkheden dan een volle dag. Kwaliteit boven kwantiteit!

Examentrainingen

Dit onderdeel wordt het meest onderschat in het hele leertraject. Je kan gebruik maken van ‘oudere’ oefenexamens, deze geven je zeker inzicht in hoe het examen er aan toe gaat. Ze omvatten alleen niet alle kennis en ervaring. Wat wel goed kan helpen zijn examentrainingen. Met examentrainingen ga je alle behandelde onderwerpen opnieuw doornemen en oefenvragen maken. Je krijgt hierna dan ook uitleg en feedback. Daarnaast krijg je waardevolle informatie over de werkwijze van het examen en ga je diep in op alle verschillende vragen en antwoordmogelijkheden die mogelijk in het examen komen. Examentrainingen zijn een perfect hulpmiddel om je goed voor te bereiden op het examen.

wat zijn wfts en hoe behaal je deze

Investeren in (virtuele) lessen

Het is van belang om in jezelf te investeren tijdens (virtuele) lessen. Door de lesstof goed in jezelf op te nemen en de aandacht er bij te houden. Je kan daarnaast bijvoorbeeld oefenen met kennisvragen en casussen. Casussen kunnen lastig zijn, maar door voldoende hiermee te oefenen ga je de casussen steeds beter begrijpen. Ook werkt een goede voorbereiding op lesdagen om alles sneller op te pikken. Samengevat is het dus van belang dat in jezelf blijft investeren en jezelf constant uitdaagt om te blijven leren.

4 praktische tips

Het klinkt logisch om in de juiste omstandigheden te studeren, maar toch wordt dit vaak onderschat. Er zijn meerdere factoren die je kunnen belemmeren tijdens het studeren, zoals omgeving, afleidingen, je lichaam en gemoedstoestand. Bovendien kan er onverhoopt iets gebeuren waardoor je geen of minder tijd hebt om te studeren. Dit zijn enkele tips om voor jezelf de juiste omstandigheden te creëren:

 • Maak voor jezelf een leerschema en probeer deze strak aan te houden;
 • Studeer op het juiste moment van de dag, dus wanneer je jezelf scherp genoeg vindt. Hierbij is luisteren naar je lichaam van groot belang;
 • Studeer in een rustige omgeving. Zorg er dus voor dat je telefoon en tv uitstaan en voorkom afleidingen;
 • Zorg ervoor dat je al na de eerste lesdag begint met het herhalen van de lesstof. Ga bijvoorbeeld aan de slag met moeilijke onderwerpen en herhaal deze elke dag kort voor jezelf.

Heb je nog meer tips nodig? Lees onze blog over thuiswerken!

Gerelateerde vacatures

Tags

 • detachering
 • solliciteren
 • vacatures