Zakelijk Financieren in de omgekeerde wereld

Zakelijk Financieren in de omgekeerde wereld

Business line

Zakelijk Financieren

Type

Collega's aan het woord

Gepubliceerd op:

17-06-20

Van soldaat naar bankmedewerker, van zakelijk financieren naar rekenleraar en weer terug naar zakelijk financieren. De carrière van Octas professional Maurice is alles behalve saai geweest en één aspect is altijd prominent aanwezig; zijn passie voor het onderhouden van goed klantcontact. In dit artikel lees je in sneltreinvaart hoe zijn loopbaan zich tot nu toe heeft ontwikkeld.

Wie is Maurice?

Na een jaar dienstplicht wist Maurice niet wat hij wilde doen. Via een vriend van zijn vader kwam hij in 1993 bij de bank terecht als teller, dat is precies zoals het klinkt; het tellen van geld. Nu 26 jaar later is hij nog lang niet uitgekeken op het bankwezen. We kijken we samen terug op zijn carrière.

“Ik ben gestart met werken aan de kas/balie en via particulier advies, zakelijke kredietadministratie en commerciële ondersteuning ben ik in 2007 overgestapt naar de zakelijke buitendienst waarbij de nadruk lag op nieuwe kredietverlening en kredietbeheer. Later heb ik op eigen initiatief de overstap naar de binnendienst gemaakt; ik liep mijzelf in de buitendienst op een gegeven moment iets te veel voorbij door teveel hooi op mijn vork te nemen. Interessant om hierop terug te kijken en te realiseren dat ik enorm ben gegroeid in kennis van de markt en mijn rol als gesprekspartner. Met mijn huidige ervaring en zelfvertrouwen zou ik weer een stap durven maken naar de buitendienst.’’

Op 1 juni 2019 verliet Maurice na 26 jaar zijn werkgever en is hij drie maanden op avontuur gegaan met de Trans-Siberië expres van Rusland via Mongolië naar China en via Hongkong, Australië, Nieuw Zeeland, Sri Lanka en Singapore weer terug naar Europa. Eenmaal terug lonkt de financiële sector nog steeds en start hij als adviseur zakelijke kredieten via Octas. In het begin even wennen, maar nu heeft Maurice zijn plek gevonden. Veelzijdige functies, nieuwe mensen leren kennen en de vrijheid zijn punten die hij waardeert aan het werken bij Octas.

Adviseur Zakelijke kredieten; wat houdt dat in?

“Mijn huidige functie vervul ik op de afdeling juridische omzettingen. Wij kijken welk effect een verandering van rechtsvorm van een bedrijf heeft op de bestaande kredietfaciliteit.”

“Een voorbeeld hiervan is als een relatie de rechtsvorm wijzigt van een eenmanszaak naar een V.O.F. of een B.V.. Een nieuwe rechtsvorm kan juridisch gezien een heel andere situatie betekenen, bijvoorbeeld als het gaat om de aansprakelijkheid.”

“Wat mij veel energie geeft is dat ik hiernaast ook stage loop binnen de bank. Deze stage omvat het schrijven van revisies voor klanten waar signalen zijn. Elke maand worden er een aantal signalen ingeladen met betrekking tot bijvoorbeeld het rekeninggebruik. Hieruit kun je patronen afleiden die erop kunnen duiden dat het goed gaat met het bedrijf, bijvoorbeeld als er sprake is van een flinke groei en men daarom meer krediet nodig heeft. Maar deze patronen kunnen ook duiden op een mindere gang van zaken. Het is ook voor iemand die al enige ervaring heeft binnen de bancaire sector een goede leerschool op met betrekking tot het vak zakelijke kredietverlening.”

Maurice Bonte over werken bij Octas, wat betekent het voor hem om te werken voor een detacheerder

Impactvolle trends: automatisering en wet- en regelgeving

Omdat Maurice al enige tijd werkzaam is binnen de bancaire sector is het voor hem ook makkelijk om trends in het vak te ontdekken. “Allereerst wordt er steeds meer geautomatiseerd. Dit zal betekenen dat er uiteindelijk minder mensen nodig zijn voor de beoordeling van zakelijke kredietaanvragen. Alleen ben ik ervan overtuigd dat het menselijke aspect nooit helemaal zal verdwijnen. Doordat ik mijn carrière helemaal onderin ben begonnen, heb ik veel aspecten van het proces omtrent zakelijke kredietverlening meegekregen en zodoende een heel leertraject afgelegd. Bij het opleiden van nieuw talent zal deze veelzijdigheid meegegeven moeten worden. Ten tweede wordt de wet- en regelgeving continu verscherpt. Tien jaar geleden werd een ton krediet verstrekt aan een klant waarvan de cijfers er goed uitzagen.”

“Nu wordt ook gekeken naar de reden van kredietbehoefte en het daadwerkelijke gebruik voor de reden van aanvraag. Ik verwacht dat deze regulering, ook gezien de toenemende complexiteit, scherper gaat worden. De trends houden mijn vak en de bancaire sector interessant.”

En nu; in een anderhalvemeter-maatschappij?

“Voor de hele wereld is het een vreemde situatie. Maar net zoals Johan Cruijff ooit zei “elk nadeel heb zijn voordeel’’. De reistijd van Overijssel naar Amsterdam valt nu weg door het thuiswerken. Anderzijds is de scheidingslijn tussen werk en privé minimaal; mijn eettafel is ook mijn kantoor. Het is zoeken om hier een goede weg in te vinden.’’

Omgekeerd zakelijk financieren

“Het aantal kredietaanvragen is de afgelopen periode flink toegenomen. Omdat er nu coulant wordt omgegaan met het opschorten van aflossingen voor een periode van 6 maanden, hebben veel relaties hier gebruik van gemaakt. Het gekke is dat we nu Zakelijk Financieren zoals dat eigenlijk niet de bedoeling is. Normaliter financieren wij enkel bedrijven die goed lopen en groeien. Echter op dit moment financieren we bedrijven om ervoor te zorgen dat ze niet omvallen. Waarbij het wel belangrijk is om de kanttekening te maken dat de bedrijven die voor deze regeling (nieuw of extra krediet, opschorten aflossing) in aanmerking komen in de kern gezond moeten zijn.

Samenwerken op afstand

“Ook de samenwerking met collega’s verandert. Waar ik voorheen binnen een mum van tijd een collega aan mijn bureau had die op mijn scherm mee kon kijken om mijn vraag te beantwoorden, moet ik deze collega nu digitaal bereiken. Gelukkig ken ik, mede door de stage die ik heb gelopen binnen de bank, veel collega’s persoonlijk en kan ik hen op afstand opzoeken.’’

Blik op de toekomst

“Ik denk dat deze situatie nog wel even gaat duren. Wellicht mogen we binnenkort 2 dagen op kantoor en 2 dagen thuiswerken. Daarbij is het vooral belangrijk om je weg te vinden in deze nieuwe situatie en de hulpvraag te blijven stellen aan je collega’s en Businessmanager bij Octas.’’

Gerelateerde vacatures

Tags

  • detachering
  • persoonlijk leiderschap
  • zakelijk financieren